Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε ύφεση η φωτιά στη Νέα Μάκρη – Εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί – Καταγγελίες για εμπρησμό

Σε ύφεση η φωτιά στη Νέα Μάκρη – Εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί – Καταγγελίες για εμπρησμό
Επτά πυρκαγιές σε 9 ημέρες εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Πεντέλης είπε ο γ.γ.Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς
(upd2) Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 2:30 τα ξημερώματα σε δασική περιοχή στο Λιβίσι της Νέας Μάκρης, αν και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στο σημείο προκειμένου να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο όσο το δυνατόν συντομότερα καθώς αργότερα εντός της ημέρας αναμένεται να ενταθούν οι άνεμοι.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι φωτιά ξεκίνησε λίγο μετα τις 2:00 τα ξημερώματα στην περιοχή Λιβίσι, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ξέσπασε και δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.
Όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι κοντά στο στόχο τους, δηλαδή να ελέγξουν την πυρκαγιά πριν από τις 11:00 το πρωί όταν και αναμένεται η ενίσχυση των ανέμων ενώ σημείωσε πως στην περιοχή της Πεντέλης έχουν εκδηλωθεί 7 πυρκαγιές σε διάστημα 9 ημερών.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 98 πυροσβέστες με 35 οχήματα, ενώ συνδράμουν υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ, οχήματα του στρατού και η ΕΛΑΣ.
Με το πρώτο φως της ημέρας επιστρατεύτηκαν ακόμη εννέα εναέρια μέσα (αεροπλάνα και ελικόπτερα), εκ των οποίων το ένα σε συντονιστικό ρόλο, υπό την εποπτεία του αρχηγού της Πυροσβεστικής.
Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή αν και υπήρξε προληπτική εκκένωση οικισμών.
Η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στα τελευταία σπίτια της περιοχής στο Λιβίσι, αλλά η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση κινούμενη παράλληλα με τα σπίτια και τα καμένα του Βουτζά.
Από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους και να παρακολουθεί την εξέλιξη της φωτιάς.
Πολλοί κάτοικοι μάλιστα ήταν έτοιμοι, ώστε αν δινόταν εντολή εκκένωσης, να κινηθούν άμεσα να φύγουν από την περιοχή.

Θεοδωρικάκος (υπ.Εσωτερικών): Είχαμε φωτιά στις 2:30 τα ξημερώματα σε δύο μέτωπα – Καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει

Για τεράστια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων προκειμένου να κατασβέσουν τη φωτιά στη Νέα Μάκρη έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος άφησε σαφείς  υπαινιγμούς για εμπρησμό.
«Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι η τεράστια κινητοποίηση των δυνάμεων της πυροσβεστικής, της αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων, του δήμου Μαραθώνος και των γειτονικών δήμων.
Θέλω να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω.
Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε χειρότερα και θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση μέσα στην ημέρα» είπε ο κ.Θεοδωρικάκος.
«Αυτή τη φορά οι δυνάμεις της αυτοδιοίκησης κάνουν τα πάντα από την πρώτη στιγμή μέσα στη νύχτα.
Εδώ είχαμε φωτιά στις 2:30 που εξελίχθηκε σε δύο μέτωπα.
Αυτό καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει» είπε ο κ.Θεοδωρικάκος.

Καταγγελίες για εμπρησμό

Την θέση πως κάποιο ανθρώπινο χέρι φαίνεται να έβαλε τη φωτιά στη Νέα Μάκρη διατύπωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.
«Φαίνεται πως κάποιο ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά.
Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, ενώ κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν περίεργες κινήσεις κάποιων ατόμων.
Δεν είναι τυχαίες αυτές οι φωτιές.
Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής πρέπει να διερευνήσει το τι έχει συμβεί» είπε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Πατούλης. ενώ και ο δήμαρχος Μαραθώνα έκανε λόγο για «βάσιμες υποψίες για εμπρησμό γιατί ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση 500 μέτρων».
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.
Καταγγελίες υπάρχουν όμως και από κατοίκους, οι οποίοι αναφέρουν ότι είδαν στα 70 μέτρα από το σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά ένα αυτοκίνητο και ένα μηχανάκι με 6 -7 άτομα, τα οποία στη συνέχεια έφυγαν προς το βουνό.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 5/9  07:10)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης