Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες των ταμείων για τις 120 δόσεις και για μη βεβαιωμένες οφειλές

Δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες των ταμείων για τις 120 δόσεις και για μη βεβαιωμένες οφειλές
Εντός της εβδομάδας θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για όσους θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση
Δεύτερη και τελευταία - όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας - ευκαιρία θα δοθεί στους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων 24 μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων, χωρίς ωστόσο να συζητείται οποιαδήποτε παράταση.
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης, απέφυγε χτες να δεσμευτεί στο προεδρείο των Εμπόρων (ΕΣΕΕ) που ζήτησε παράταση, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνονται δεκτές αιτήσεις και ποσά οφειλών τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί στο σύστημα, εφόσον η αρχική αίτηση ένταξης, έχει γίνει εντός της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος (29/9).
Η ευκαιρία της συμπληρωματικής αίτησης αφορά κυρίους στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που οι οφειλές τους για το 2018 προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΤΕΑΕΠ δεν έχουν βεβαιωθεί. Ειδικότερα , θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές του 2019. Στη συνέχεια μόλις διαβιβαστούν όλες οφειλές και για το 2018 θα υποβληθεί και η δεύτερη αίτηση.
Μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για όσους θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, καθώς και τους περίπου 200.000 οφειλέτες που βρίσκονται ήδη στην προηγούμενη ρύθμιση
Η νέα ρύθμιση βελτιώνει και διευρύνει την προϊσχύουσα καθώς:
- Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.
- Το επιτόκιο μειώνεται από το 5% στο 3%.
- Δίνεται η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
-Δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 1.100.000 πολίτες, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, να απαλλαγούν από το βραχνά αυτό, καθώς τα μέτρα αυτά αναστέλλονται για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης