Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan απειλεί ότι θα πλημμυρίσει την ΕΕ με πρόσφυγες - Yeni Safak: Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στο χείλος θερμού επεισοδίου

Ο Erdogan απειλεί ότι θα πλημμυρίσει την ΕΕ με πρόσφυγες - Yeni Safak: Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στο χείλος θερμού επεισοδίου
Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
(upd) Νέες απειλές σε βάρος της Ευρώπης εξαπολύει ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan με «όπλο» την προσφυγική κρίση.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Αγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των σύρων προσφύγων.
Η Αγκυρα, η οποία έχει δεχθεί στο έδαφός της 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία, ελέγχει τμήματα της βόρειας Συρίας όπου έχουν ήδη επιστρέψει 350.000 Σύροι.
Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην βορειοανατολική Συρία, όπου, σύμφωνα με τον Erdogan, πολλοί ακόμη πρόσφυγες μπορούν να μεταφερθούν.
«Λέμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία ζώνης ασφαλείας, ότι, εμείς ως Τουρκία, μπορούμε να κατασκευάσουμε πόλεις εκεί αντί για τους καταυλισμούς με σκηνές εδώ. Ας τους μεταφέρουμε σε ζώνες ασφαλείας εκεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα.
«Δώστε μας επιμελητειακή υποστήριξη και μπορούμε να πάμε εκεί να κτίσουμε σπίτια σε βάθος 30 χιλιομέτρων στην βόρεια Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».
«Είτε θα συμβεί αυτό ή διαφορετικά θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες...Είτε δίνετε υποστήριξη ή , μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι. Δεν μπορέσαμε να έχουμε βοήθεια από την διεθνή κοινότητα, για την ακρίβεια, από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Με βάση την συμφωνία του Μαρτίου 2016 ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, η Αγκυρα συμφώνησε να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα αυξήθηκε δραματικά, όπως υπογραμμίζει το Reuters.
«Στόχος μας είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σύρων αδελφών να επιστρέψουν στην ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργήσουμε κατά μήκος των 450 χιλιομέτρων συνόρων», είπε ο Erdogan.
Όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την έλευση και τρίτου γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Αν έχουμε λόγο στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο το οφείλουμε στα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία μας.
Τώρα έχουμε δύο δικά μας ερευνητικά και δύο πλοία-γεωτρύπανα.
Και μπορεί να έρθει και τρίτο γεωτρύπανο», τόνισε. 
O Erdogan αναφέρθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή τις κυρώσεις για τους S-400.
«Οι απειλές για κυρώσεις κατά της χώρας δεν μας τρομάζουν, δεν μας πάνε πίσω, το αντίθετο ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας για τον τρόπο που κινούμαστε», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Yeni Safak: Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας, με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak να υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στο χείλος θερμού επεισοδίου την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019.
«Η Ελλάδα δεν τόλμησε να παραβιάσει τα όρια που χάραξε η Άγκυρα» γράφει η τουρκική εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι χθες Τετάρτη Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στο… χείλος θερμού επεισοδίου στην Μεσόγειο μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου λόγω της έκδοσης δύο παράλληλων NAVTEX.
Στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα υπό τον τίτλο “Πρόσεξε μην πλησιάσεις” γράφει ότι έφερε στο χείλος θερμού επεισοδίου η έκδοση δύο παράλληλων NAVTEX από το ελληνικό και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ταυτόχρονα για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, περιοχές τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ως μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρώτα η Τουρκία κήρυξε NAVTEX στις 29 Αυγούστου και ακολούθησε κήρυξη NAVTEX από την Ελλάδα στις 30 Αυγούστου ως απάντηση.
Image
Image

Ωστόσο η Τουρκία ανταπάντησε προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι πρόκειται για περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ότι είναι άκυρη η ελληνική NAVTEX.
Η Αθήνα δεν απάντησε σε αυτή την ανακοίνωση, ούτε και το πολεμικό ναυτικό της αντέδρασε.
Σύμφωνα με την Jeni Safak αν και στις 4 Σεπτεμβρίου ανέβηκε η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο «νότιο σύνορο της Γαλάζιας Πατρίδας», τελικά η Αθήνα δεν τόλμησε να ξεπεράσει τα όρια που χάραξε η Άγκυρα.
Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης