Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δραματική προειδοποίηση UBS, Deustche Bank, Commerzbank: Παραλογισμός τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ - Τεράστιες οι επιπτώσεις

tags :
Δραματική προειδοποίηση UBS, Deustche Bank, Commerzbank: Παραλογισμός τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ - Τεράστιες οι επιπτώσεις
Οι ευρωπαίοι τραπεζίτες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, αλλά επί της ουσίας "δαγκώνουν το χέρι που τους τροφοδοτεί"
Η υιοθέτηση των αρνητικών καταθετικών επιτοκίων από την ΕΚΤ δημιούργησε μια «παράλογη κατάσταση» στην οποία οι τράπεζες δεν επιθυμούν να κατέχουν καταθέσεις, προειδοποιεί ο CEO της UBS, Sergio Ermotti, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αυτή πλήττει τα κοινωνικά συστήματα και τα ποσοστά αποταμίευσης.
Ο Ermotti προειδοποίησε για τα αδιέξοδα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται, αλλά δεν είναι ο μόνος.
Καθώς οι ευρωπαίοι τραπεζίτες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, επί της ουσίας "δαγκώνουν το χέρι που τους τροφοδοτεί", καθώς επιτίθενται εμμέσως στις πολιτικές της ΕΚΤ, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και στην ευρύτερη οικονομία.

Χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ, όπως αναμένεται ευρέως την επόμενη εβδομάδα, θα έχει "σοβαρές παρενέργειες" για μια περιοχή που έχει ζήσει με αρνητικά επιτόκια εδώ και μισή δεκαετία.
"Μακροπρόθεσμα, τα αρνητικά επιτόκια καταστρέφουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα", δήλωσε ο Sewing, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα Handelsblatt.
Μια άλλη περικοπή "μπορεί να κάνει την αναχρηματοδότηση φτηνότερη για τα κράτη, αλλά έχει σοβαρές παρενέργειες", ανέφερε.

Και όλα αυτά την ώρα που η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde, ισχυρίστηκε ότι τα οφέλη των βαθιά αρνητικών επιτοκίων υπερβαίνουν το κόστος (αναφέροντας μόνο αυτή την εβδομάδα ότι "μια ιδιαίτερα ευνοϊκή πολιτική δικαιολογείται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα").
Σύμφωνα με το Sewing, όμως, το μόνο που θα επιτύχει είναι να διαιρέσει περαιτέρω την κοινωνία με την πίεση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, ενώ τιμωρεί τους αποταμιευτές της Ευρώπης που πληρώνουν ήδη 160 δισεκατομμύρια ευρώ (176 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως λόγω των αρνητικών επιτοκίων.
"Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι οι κεντρικές τράπεζες δεν διαθέτουν καθόλου εργαλεία για την αποτελεσματική άμβλυνση μιας πραγματικής οικονομικής κρίσης", δήλωσε ο Sewing.
"Τα περιθώρια επιτοκίων των τραπεζών βρίσκονται υπό πίεση σε αυτό το περιβάλλον και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Martin Zielke στην ίδια συνδιάσκεψη.
"Δεν πιστεύω ότι είναι μια ιδιαίτερα βιώσιμη ή υπεύθυνη πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης