Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας: «Αγκάθι» για τράπεζες και οικονομία το υψηλό επίπεδο NPLs - Ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων

Στουρνάρας: «Αγκάθι» για τράπεζες και οικονομία το υψηλό επίπεδο NPLs - Ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων
Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας - Σημαντικό βήμα η άρση των capital controls
Την άμεση ανάγκη περαιτέρω μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) αλλά και την επιτάχυνση εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, τόνισε σε ομιλία του ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Belgian Business Club στην Αθήνα ο κ. Στουρνάρας, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς αυτό θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ακολουθήσει καλύτερη πορεία, ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και φυσικά ελαφρύνσεις στα φορολογικά βάρη.
Όπως τόνισε «η  ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αν και με σχετικά μέτρια ποσοστά ανάπτυξης λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης. Το οικονομικό κλίμα έχει αυξηθεί, η χρηματοδότηση των τραπεζών και οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώθηκαν, οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να αυξάνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο και τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.
Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα βελτιώθηκε σημαντικά και οι έλεγχοι κεφαλαίου άρθηκαν πλήρως την 1η Σεπτεμβρίου».

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και ο τραπεζικός τομέας

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στο θέμα της μείωσης των NPLs, προσθέτοντας, όμως, ότι το γεγονός ότι παραμένουν στο 43,6% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων σημαίνει ότι «η Ελλάδα παραμένει ένα κρίσιμο πεδίο δοκιμών για τη στρατηγική "μείωσης των κινδύνων" στη ζώνη του ευρώ.
Αν και η οικονομική δραστηριότητα συνεχίστηκε το 2017, υψηλότεροι και βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης απαιτούν το τέλος της απομόχλευσης των τραπεζών.
Αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί από μια συνολική μεταφορά επισφαλών δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους.
Ο υψηλός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες ήταν μια πρόωρη και ιδιαίτερα ορατή επίδραση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα».

Ανάπτυξη κοντά στο 3% για το 2019

Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ η μεγάλη μείωση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί να συμβάλλει ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Συγκεκριμένα τα επιτόκια των ομολόγων είναι όπως είπε πολύ χαμηλότερα από εκείνα που προέβλεπε το βασικό σενάριο της Κομισιόν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους.
Επιπλέον το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης αφήνει κάποια περιθώρια ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική, εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση κατέληξε ο κ. Στουρνάρας "οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρση των capital controls, αναμένεται να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία ενισχύοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους.
Στο θετικό αυτό σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να υψηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις, και το ποσοστό της ν΄αγγίξει το 3%".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης