Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τράπεζες: Σε τρία μέτωπα η μάχη για το ιδιωτικό χρέος - Τι περιλαμβάνουν, τι πρέπει να ξέρουν οι δανειολήπτες

Τράπεζες: Σε τρία μέτωπα η μάχη για το ιδιωτικό χρέος - Τι περιλαμβάνουν, τι πρέπει να ξέρουν οι δανειολήπτες
Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες με ενδιάμεση προστασία από τον Νόμο Κατσέλη
Σε τρία ηλεκτρονικά μέτωπα θα δοθεί η μάχη για το ιδιωτικό χρέος και το αποτέλεσμα θα είναι ορατό περί το τέλος του έτους σημειώνουν πηγές που γνωρίζουν καλά τη διαδικασία.
Μέσα στον Οκτώβριο θα είναι έτοιμη η νέα πλατφόρμα που θα ελέγχει τους δανειολήπτες που έχουν επιτύχει και διατηρούν την ενδιάμεση προστασία από το Νόμο Κατσέλη και όχι εκείνων  που μέσω δίκης έχουν επιτύχει την προστασία.
Πρόκειται για 100.000 δανειολήπτες τους οποίους οι τράπεζες δεν μπορούν να αναζητήσουν τα στοιχεία μέσα από το taxis μολονότι έχουν το δικαίωμα διότι θα πρέπει να επισκέπτονται χωριστά την εκάστοτε ΔΟΥ ή να ζητούν πληροφορίες μέσω άλλων ιδιωτικών και δημοσίων υπηρεσιών.
Το θεσμικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί από τον Ιούνιο του 2018 όμως η πλατφόρμα τώρα θα ετοιμαστεί.
Η παραπάνω πλατφόρμα θα επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που δυνάμει απόφασης δικαστηρίου δεν μπορούν να κινήσουν τις διαδικασίες για μέτρα σε ληξιπρόθεσμους οφειλέτες να το κάνουν αν οι οφειλέτες αυτοί έχουν κερδίσει την ενδιάμεση προστασία χωρίς να πρέπει.
Σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον η πλατφόρμα πιστοποιεί την ύπαρξη εισοδημάτων ή περιουσίας οι τράπεζες θα καταθέτουν τα στοιχεία στο δικαστήριο προκειμένου να ανατρέπουν την απόφαση της προστασίας.
Της πλατφόρμας αυτής θα προηγηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο η ολοκλήρωση της λειτουργίας μιας άλλης πλατφόρμας εκείνης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το σκέλος της επιδότησης του προβληματικού δανειολήπτη χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι ώστε αυτός να πληρώνει μικρότερη δόση.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται πως θα διευκολύνει πολύ τους υπερήμερους δανειολήπτες αλλά και τις τράπεζες ενώ συγχρόνως θα τονώσει και την εμπιστοσύνη και άλλων δανειοληπτών να δοκιμάσουν την προστασία μέσα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα στο βαθμό που τηρούν τα κριτήρια τα οποία προβλέπονται.
Τρίτο εξίσου σημαντικό μέτωπο το οποίο αφορά τις επιχειρήσεις είναι οι βελτιώσεις σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Την ερχόμενη εβδομάδα οι φορείς της αγοράς θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ενώ ένα συνολικό πλέγμα των αλλαγών θα παρουσιαστεί στους θεσμούς από τα αρμόδια υπουργεία. Εφόσον οι θεσμοί δώσουν το καλώς έχειν- βεβαίως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο καθώς το θέμα αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και μπορεί οι αλλαγές να μη γίνουν δεκτές- τότε και μόνον τότε θα ξεκινήσουν τα σχέδια για μεταβολές στην υπάρχουσα πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Αυτό που θα επιχειρήσει  να επιλύσει η ελληνική κυβέρνηση είναι η χαμηλή επιλεξιμότητα της λύσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού από τις επιχειρήσεις.
Οι τελευταίες δεν επιλέγουν τη λύση αυτήν διότι μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι αδύνατον να κουρευτούν οι οφειλές.  Οι μεταβολές θα συνίστανται στη διαμόρφωση ενός αλγορίθμου ο οποίος θα επιτρέπει χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση και επομένως το φόβο τραπεζικών και δημοσίων υπαλλήλων για απιστία να πραγματοποιείται κούρεμα της οφειλής εφόσον η επιχείρηση πληροί  συγκεκριμένα κριτήρια.
Οι αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα είναι έτοιμες - εφόσον εγκριθούν από τους θεσμούς- επίσης τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης