Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά την κερδοσκοπική άνοδο, πτώση στο ΧΑ -0,60% στις 869 μον. – Εκτός στόχων το ΑΕΠ για 2019 - 2020, ανησυχίες για το διεθνές κλίμα

tags :
Μετά την κερδοσκοπική άνοδο, πτώση στο ΧΑ -0,60% στις 869 μον. – Εκτός στόχων το ΑΕΠ για 2019 - 2020, ανησυχίες για το διεθνές κλίμα
O Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 783 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
(upd16)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 869 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες, σε μια υποτονική συνεδρίαση και με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στην επικείμενη ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο 07/09.
Ειδικότερα στις τράπεζες με εξαίρεση την Eurobank που έκλεισε με κέρδη +1,11% οι υπόλοιπες έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με την Εθνική -1,87%, Πειραιώς -1,64% και Alpha bank -1,15%.
Επίσης στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε CENER -2,24%, Μυτιληναίο -2,16%, Motor Oil -1,97%...
Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός στόχου για το ΑΕΠ το 2019 που θα κινηθεί μεταξύ 1,9% με 2% στο καλύτερο σενάριο, ενώ μειώνονται οι προσδοκίες και για το 2020.
Εάν μάλιστα διαψευστούν οι προσδοκίες στις 12 Σεπτεμβρίου από την ΕΚΤ - σενάριο πολύ πιθανό - τότε sell off θα χτυπήσει τις αγορές. 
Ο κίνδυνος ύφεσης στην Γερμανία έχει αυξηθεί, εξέλιξη που θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες στην αδύναμη ελληνική οικονομία καθώς ο στόχος του ΑΕΠ θα αποτύχει και οι ιδιωτικοποιήσεις θα αντιμετωπίσουν σωρεία εμποδίων.
Επίσης, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (6/9) η Eurostat η ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε επιβράδυνση το β΄ 3μηνο 2019, στο 0,2% έναντι 0,4% στο α΄ 3μηνο του 2019 ενώ σε σύγκριση με το β΄ 3μηνο του 2018, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,2%.

Στο Euro Working Group (EWG) της Πέμπτης 05/09, ο καθηγητής Μιχάλης Αργυρού και πρόεδρος του ΣΟΕ ανέπτυξε όλη την «ατζέντα» της κυβέρνησης με τα θετικά μέτρα του 2020 ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξοφλήσει άμεσα τα ακριβά δάνεια της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την  μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από 28% σε 24% το 2020, την μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%, μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας ενώ κεντρική θέση θα έχει η μείωση των φόρων για τα νοικοκυριά.
Από την άλλη, οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ και FED την επόμενη εβδομάδα με τις ανακοινώσεις για την νέα ποσοτική χαλάρωση και την πτώση των επιτοκίων, με τον απερχόμενο M. Draghi να προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στους «αντιρρησίες» και την παραπαίουσα ευρωπαϊκή οικονομία με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν  ότι το νέο πακέτο στήριξης θα είναι  μικρότερο του αναμενομένου..
Και ενώ τα παραπάνω, θα επηρεάσουν άμεσα και την ελληνική οικονομία και την χρηματιστηριακή αγορά, εντούτοις δύο funds το Lynx από της Βερμούδες (η έδρα είναι η Σουηδία) και το AHL Alpha από τα Cayman …ποντάρουν στην άνοδο των τραπεζών και του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα καθώς πιστεύουν ότι  έχει ξεφύγει από τους βασικούς κινδύνους που την καθήλωσαν τα τελευταία 10 χρόνια.
Στον αντίποδα παραμένουν και αυξάνουν τις short θέσεις τους τα γνωστά τα hedge funds Lansdowne, Oceanwood κ.α. στο ελληνικό χρηματιστήριο τα οποία ποντάρουν στην διεθνή αναταραχή, σε ένα χάος στις αγορές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2019
Στην αγορά ομολόγων, ενώ θετική εξέλιξη αποτελεί η επαναγορά (buyback) των τελευταίων ομολόγων του PSI+ ύψους περίπου 2,3 δισεκ. πριν την λήξη τους, εντός των επόμενων 15 ημερών από το ελληνικό δημόσιο το αντίθετο έπραξε η Αργεντινή, η οποία επιμήκυνε τις λήξεις ομολόγων εξέλιξη που θεωρήθηκε επιλεκτική χρεοκοπία.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,59% και το ιταλικό στο 0,87% από 0,92% νωρίτερα.
Επίσης, το ελληνικό CDS οριακά βελτιώνεται στις 240 μονάδες βάσης σπό 246 μονάδες βάσης ενώ και το CDS της Αργεντινής έχει βελτιωθεί στις 4939 μονάδες βάσης από τις 5317 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,08% και τον Γενικό Δείκτη +0,05%.
Περί τις 12:30 εμφανίστηκαν ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank +2,22% …και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,81%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες σε συνδυασμό με τις απώλειες σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25,όπως Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ... ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,65%.
Στις δημοπρασίες, ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις 783 μονάδες με πτώση -0,70% .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,60% στις 869 μονάδες έχοντας υψηλό στις 877,19 μονάδες και χαμηλό στις 869 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 28,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,07 εκατ. ευρώ και όγκου 570 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 303 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 470 χιλ. τεμάχια αξίας 771 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 869 μονάδες, οριακά χαμηλότερα της πρώτης αντίστασης των 870-880 μονάδων και ακολουθούν οι 900 μονάδες.
Η πρώτη στήριξη παραμένει η ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 825 μονάδες και η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 783 μονάδες με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 800-810 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων
Η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 725-730 μονάδων και ακολουθούν οι 700, 680 και οι 650 μονάδες

Η επικαιρότητα

Σβήνουν και γράφουν μέτρα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη ΔΕΘ με «γεμάτες» αποσκευές.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται με γνώμονα την αξιοπιστία έτσι ώστε η πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ να μην συνδεθεί με ένα καλάθι παροχολογίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο από το οποίο θα απουσιάζει η υποσχεσιολογία καθώς όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε ένα κοστολογημένο πακέτο το οποίο θα έχει μεταρρυθμιστικό πρόσημο και θα στηρίζει τις νέες επενδύσεις.
Από την άλλη, με βάση πολύ καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, επιχειρηματίες, τραπεζίτες αλλά και άλλους παράγοντες που τον επισκέπτονται αναφέρει ότι ανησυχεί για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, ο κίνδυνος ύφεσης στην Γερμανία δεν είναι αμελητέος ενώ και οι ΗΠΑ εμφανίζουν ανησυχητικά σημάδια.
Εάν υπάρξει ύφεση στις βασικές οικονομίες και οι κεντρικές τράπεζες στις 12 και 18 Σεπτεμβρίου ΕΚΤ και FED δεν καταφέρουν να πείσουν τις αγορές… ο κίνδυνος περιδίνησης, πτώσης των αξιών και αβεβαιότητας για το μέλλον θα αυξηθεί
Εντυπωσιασμένος από τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, W. Ross, σε συνομιλίες του με Έλληνες δημοσιογράφους.
Βασική εντύπωση του κ. Ross είναι ότι η νέα κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πώς να οδηγήσει την οικονομία σε ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε ότι η ύπαρξη τεχνοκρατών θα βοηθήσει ώστε οι μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα.
Εκτίμησε ότι οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων είναι ιδιαίτερα θετικές και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παραθέσει στις ΗΠΑ δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό με την παρουσία δεκάδων Αμερικανών επιχειρηματιών, θα τονωθεί καίρια το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.
Την θέση ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας επηρεάζει όλο τον κόσμο διατύπωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel κατά τη συνάντηση της με τον πρόεδρο της Κίνας, Li Keqiang στο Πεκίνο.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια λύση στην εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ από τη στιγμή που επηρεάζει τους πάντες» υποστήριξε η κα.Merkel.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση, καθώς οι γερμανικές επιχειρήσεις δέχονται σφοδρές πιέσεις λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας.
Τα επόμενα βήματα και τη στρατηγική τους ετοιμάζουν ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson και ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn και ενώ σήμερα Παρασκευή 6/9 το απόγευμα η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει το νομοσχέδιο που προβλέπει τη νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit και την αποτροπή μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Εφόσον όλα κυλήσουν όπως αναμένονται, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να πάει στη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη Δευτέρα 9/9 προκειμένου να εγκριθεί και στη συνέχεια να πάρει το «πράσινο φως» και από την βασίλισσα, γεγονός που θα σημαίνει ότι θα έχει γίνει νόμος του κράτους.
Σε αυτήν την περίπτωση ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής αβεβαιότητας θα έχει ξεκαθαρίσει, καθώς η Μ. Βρετανία θα έχει αποφασίσει να ζητήσει από την ΕΕ την αναβολή κατά τρεις μήνες του Brexit (από την 31η Οκτωβρίου στις 31 Ιανουαρίου του 2020) και παράλληλα θα έχει αποκλείσει το σενάριο μιας αποχώρησης χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ.
Χωρίς αποτέλεσμα ήταν οι χθεσινές συνομιλίες μεταξύ Σοσιαλιστών (PSOE) και Podemos στην Ισπανία προκειμένου να υπάρξει στήριξη στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Pedro Sanchez.
Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν περίπου 4 ώρες και το μόνο αποτέλεσμα που υπήρξε ήταν ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες σε μια απέλπιδα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία δεδομένου ότι ο Sanchez έχει περιθώριο έως τις 23 Σεπτεμβρίου προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην ισπανική Βουλή.
Σημειώνεται πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, αλλά δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Εάν έως τις 23/9 ο Sanchez δεν καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε η Ισπανία θα πάει και πάλι σε εκλογές.

Με θετικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την είδηση της επανέναρξης των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όσο και από τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,20%%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,46% στις 2999,60 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,40% στις 26621,75 μονάδες

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οριακές μεταβολές καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Απογοητευτικά ήταν στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ καθώς οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο ανήλθαν στις 130 χιλ. στοιχείο που επιβεβαιώνει τη ραγδαία επιβράδυνση των προσλήψεων το 2019 ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία 170 χιλ. θέσεων εργασίας.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, νέα πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (6/9) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακές απώλειες -0,05%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,25%, ο S&P στο +0,18%, ο Nasdaq με οριακά κέρδη +0,01% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,32% (9,33 δολ)

Πτωτικές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Εξαίρεση η Eurobank με κέρδη +1,11%

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά έκλεισε μόνο η Εurobank ενώ με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,63 ευρώ με πτώση -1,87% με όγκο 1,86 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,63 ευρώ με πτώση -1,15% με όγκο 4,69 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,00 ευρώ με πτώση -1,64% με όγκο 1,11 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8190 ευρώ με άνοδο +1,11%  με όγκο 9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,04 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,54 ευρώ, με πτώση -2,65% και κεφαλαιοποίηση 687 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4550 ευρώ με πτώση -2,36%, με όγκο 708 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 210 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,30 ευρώ με άνοδο +2,14% και κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν CENER, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo.
Στον αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισαν ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΤITC....
H Coca Cola έκλεισε στα 31,34 με πτώση -0,51% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,33 ευρώ με πτώση -0,88% και αποτίμηση 5,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,06 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 710 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,22 ευρώ με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,86 ευρώ με άνοδο +0,61% και αποτίμηση 3,17 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,48 ευρώ με άνοδο +0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,15 ευρώ με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 2,80 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,90 ευρώ με πτώση -1,97% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,98 ευρώ με πτώση -2,16% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,67 ευρώ με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3980 με πτώση -2,24% και κεφαλαιοποίηση 266 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,30 ευρώ με πτώση -0,56% και με κεφαλαιοποίηση στα 275 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1474 ευρώ με άνοδο +2,50% και κεφαλαιοποίηση 138 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση μετά τις επιλεκτικές πωλήσεις στα ομόλογα εντός και εκτός Ελλάδος

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά το πρόσφατο ράλι απόρροια της ακραίας στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η ΕΚΤ με τα σχέδια της για νέα ποσοτική χαλάρωση.
Ούτως ή άλλως έχουν προεξοφληθεί όλα τα θετικά νέα από την ΕΚΤ.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία αλλά και στην Γερμανία όπου τα 10ετή ομόλογα σημείωσαν νέα ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις στις 3 Σεπτεμβρίου.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,59% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,87%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,59% με το αμερικανικό 10ετές 1,57% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 72 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,08 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,51% με απόδοση αγοράς 0,52% και απόδοση πώλησης 0,50%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,67%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,48 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,87%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08% με το ιστορικό χαμηλό 1,06% στις 29 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,63 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,89 μονάδες βάσης και απόδοση 1,47% με απόδοση αγοράς 1,49% και απόδοση πώλησης 1,44%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57% με απόδοση αγοράς 1,59% και απόδοση πώλησης 1,55%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 στο 1,52%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,95%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,62  μονάδες βάσης και απόδοση 2,27%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,65  μονάδες βάσης και απόδοση 2,46%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,43% σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 221 μονάδες βάσης από 218 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 240 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4939 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,40% ή 240 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης ενώ νωρίτερα είχαν καταγραφεί ήπιες πωλήσεις.
Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν όλες τις πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ και πλέον όσο πλησιάζουμε στις 12 Σεπτεμβρίου καθίστανται πιο συντηρητικές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,87% στις 6 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/9/2019 στο -0,62% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,87% και με ιστορικό χαμηλό 0,798% στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,44%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης