Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Υψηλές οι ανάγκες χρηματοδότησης του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα, αλλά πολύπλοκο το εγχείρημα - Ισχυρό το μερίδιο της Εθνικής

tags :
Μυλωνάς (ΕΤΕ): Υψηλές οι ανάγκες χρηματοδότησης του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα, αλλά πολύπλοκο το εγχείρημα - Ισχυρό το μερίδιο της Εθνικής
Στόχος της Εθνικής Τράπεζα είναι η πιστωτική επέκταση ύψους 3 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία στον κλάδο ενέργειας
Η Ελλάδα αγωνίζεται να αναζωογονήσει την οικονομία της μετά από μια δεκαετή βαθιά κρίση, κατά την οποία έχασε περισσότερο από το ¼ του ΑΕΠ της.
Πλέον χρειαζόμαστε όλη την ώθηση που μπορούμε να αντλήσουμε από τους πολλαπλασιαστές / καταλύτες της οικονομίας, όπως η τεχνολογία, η ψηφιοποίηση, το ανθρώπινο κεφάλαιο και η αποδοτική αγορά ενέργειας, ώστε να ενισχυθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.
Αυτό ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο για την ενεργειακή αγορά, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια ανησυχητική εξέλιξη για την Ελλάδα.
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες οδήγησαν την ΕΕ να υιοθετήσει μια ατζέντα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να εισαγάγει ευρωπαϊκά δικαιώματα εκπομπών.
Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική για την Ελλάδα, καθώς η ένταση άνθρακα της οικονομίας μας είναι περίπου 70% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ, η τιμή των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκπομπών (δηλαδή οι τιμές εκπομπών άνθρακα) αυξήθηκε σήμερα σε περίπου 25 € / τόνο (από 5 € / τόνο πριν από δύο χρόνια).
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά €20 / MWh τα τελευταία 2 χρόνια.
Δεδομένου ότι οι τιμές άνθρακα αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε περίπου 30 € / τόνο, η ανάγκη για μετάβαση σε ένα ενεργειακό μοντέλο χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι μεγάλη, ανέφερε ο Μυλωνάς.
Όπως επισήμανε, χωρίς την επιλογή πυρηνικής ενέργειας, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ και φυσικού αερίου:
- ΑΠΕ: Η Ελλάδα είναι μία από τις 9 χώρες στον κόσμο που παράγει περισσότερο από το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή και ηλιακή ενέργεια (Δανία, Ουρουγουάη, Ιρλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ονδούρα).
- Φυσικό αέριο: Σημαντικό κατά τη μεταβατική φάση από λιγνίτη σε ΑΠΕ και ως μηχανισμό ασφάλειας του εφοδιασμού.
Επίσης, πρέπει να αναπτύξουμε την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα - η οποία εξαρτάται σήμερα από ακριβές γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας πετρελαίου.
Όπως εκτίμησε ο Μυλωνάς, το εξωτερικό περιβάλλον υποστηρίζει αυτή τη μεταβατική φάση για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα:
- Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας βρίσκεται σήμερα σε σημαντικές αλλαγές, καθώς έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 40% έως το 2030.
Αυτό θα απαιτήσει σημαντική επένδυση στην ενσωμάτωση των εθνικών ενεργειακών συστημάτων σε μια "Ενιαία Ευρωπαϊκή Ενέργεια Αγορά".
- Η Ελλάδα - που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής - μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στα νέα ενεργειακά δίκτυα της Ευρώπης (όπως ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου).
Μπορεί επίσης να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο ως νέο λιμάνι εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή διαφοροποίηση στην ΕΕ (η οποία επί του παρόντος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου).
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ανέφερε ο Μυλωνάς.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας του ενεργειακού της περιβάλλοντος, οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι υψηλές.
Εντούτοις, ο Μυλωνάς προειδοποίησε ότι δεν είναι εύκολη δουλειά, καθώς ο τομέας είναι πολύ περίπλοκος και η χρηματοδότησή του δημιουργεί επίσης μοναδικές και σύνθετες προκλήσεις.
Αλλά πρέπει να συμβεί αν θέλουμε να συνεχιστούν τα σχέδια.
Η πολυπλοκότητα έγκειται στα εξής:
- Τα έργα είναι πολύ μεγάλης έντασης κεφαλαίου
- Έχουν περιόδους μεγάλης κύησης (κατασκευής) όταν και δεν δημιουργούνται ταμειακές ροές
- Δεν έχουν αναληφθεί από μονοπωλιακές κρατικές εταιρείες όπως στο παρελθόν.
- Ο τομέας της ενέργειας έχει διαχωριστεί και μερικώς ιδιωτικοποιηθεί
- Η SPV αναλαμβάνει το έργο - μη ανάκτηση και αρκετούς συν-επενδυτές με διαφορετικούς επενδυτικούς ορίζοντες
- Θέματα διασύνδεσης - πολιτικά, οικονομικά και θέματα ασφάλειας
- Εγχώρια κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα σχετικά με την τιμή της παραγωγής ενέργειας / θέματα αδειοδότησης / καθυστερήσεις, όρους τιμολόγησης, περιορισμούς, κοινωνική ευθύνη
- Διαφορετική εμπειρία για REN (ηλιακή / αιολική), αγωγούς φυσικού αερίου, γεωτρήσεις
- Απαιτούνται τράπεζες με μεγάλο ισολογισμό
- Απαιτείται εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της ενέργειας και της χρηματοδότησης (μετριασμός του κινδύνου, σχεδιασμός μοντέλων ταμειακών ροών, κίνδυνοι, προετοιμασία νομικών εγγράφων, ταχύτητα)
Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι με υψηλά ποσοστά συμμετοχής.
Επίσης, ο σχεδιασμός της χρηματοδότησης είναι δύσκολος.
Η πολυπλοκότητα χρηματοδότησης οφείλεται στην υψηλή κεφαλαιακή ένταση των ενεργειακών έργων, στο υψηλό αρχικό κόστος, στην έλλειψη ρευστότητας και στη μακροχρόνια διάρκεια ζωής των περιουσιακών στοιχείων - δημιουργώντας έτσι απαιτήσεις για:
- τη χρηματοδότηση σχεδίων ενεργειακής υποδομής - αυτό έχει γίνει μια πρόκληση τα τελευταία χρόνια.
Δεδομένου ότι οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς έχουν αποδεσμευτεί και εν μέρει ιδιωτικοποιηθεί, οι επενδύσεις υποδομής πρέπει να προσελκύσουν πολύ περισσότερο ιδιωτικό κεφάλαιο από ό, τι στο παρελθόν
- σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης (συνήθως καθεστώς SPV) - χρειάζονται μια τράπεζα με ισχυρό ισολογισμό
- ανάπτυξη βελτιώσεων και τροποποιήσεων στα υφιστάμενα προϊόντα πρωτογενών δανείων
- βαθιά κατανόηση των κινδύνων που ενέχονται και του τρόπου διαχείρισης τους - ανάγκη ειδικών πόρων εκ μέρους των τραπεζών
Αναφορικά με την Εθνική Τράπεζα, ο Μυλωνάς ανέφερε ότι κατέχει την κορυφαία θέση στον κλάδο αξιοποιώντας τις βασικές δυνατότητές της.
Συγκεκριμένα:
- Η στρατηγική της εστίαση στην ανάπτυξη της παρουσίας της στον κλάδο έχει μεταφερθεί καλά στο οργανωτικό της πλαίσιο, με αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα να έχει δημιουργήσει ειδικές ομάδες ενεργειακής κάλυψης στα τμήματα εταιρικής τραπεζικής και δομημένης χρηματοδότησης.
Η θεσμική της κάλυψη υποστηρίζεται επίσης από ένα εξειδικευμένο σκέλος Επενδυτικής Τραπεζικής, ικανό να διευρύνει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για τους πελάτες της και να συγκεντρώσει τη δέσμευση των επενδυτών σε εναλλακτικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.
- Έχει δημιουργήσει δίκτυα με τομεακούς συστημικούς φορείς για να διασφαλίσει την κατάλληλη κατάρτιση του προϋπολογισμού των έργων, καθώς και την έγκαιρη και ομαλή εκτέλεση των συναλλαγών.
- Η Τράπεζα επωφελείται από ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή θέση
- Διαθέτει κορυφαία τοποθέτηση στην αγορά με πιστωτικό χαρτοφυλάκιο άνω των 4 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το κορυφαίο τραπεζικό franchise του τομέα σε τοπικό επίπεδο.
Πέραν των μακροχρόνιων σχέσεών της με όλους τους παραδοσιακούς ενεργειακούς παράγοντες της χώρας, με τους οποίους η Εθνική έχει σταθεροποιήσει ιστορικά την οργανική τους ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα έχει επενδύσει σημαντικά στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης και για έργα Πράσινης Ενέργειας.
Υποστηρίζει ενεργά το πλήρες φάσμα των τεχνολογιών της Πράσινης Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων, Θερμικών και Υβριδικών Πηγών Ενέργειας.
Ειδικότερα, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Εθνική Τράπεζα σημείωσε πενταετή πιστωτική επέκταση 25%, που σήμερα κατέχει κυρίαρχο μερίδιο αγοράς 40%.
Για το μέλλον, έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική πιστωτικής επέκτασης για να υποστηρίξει την εξέλιξη της Ελλάδας σε έναν κεντρικό ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα, η Εθνική Τράπεζα έχει στοχευμένη πιστωτική επέκταση ύψους 3 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία, η οποία θα διατεθεί αποκλειστικά στις συναλλαγές του τομέα της ενέργειας.
Η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να αναλάβει τον κύριο χρηματοδοτικό ρόλο στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας για την Ενέργεια που προωθούν τη συνδεσιμότητά της και την αναβάθμιση.
Οι αξιοσημείωτες επενδύσεις περιλαμβάνουν:
- την κατασκευή της μονάδας επαναεριοποίησης πλωτής αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη και τη σύνδεσή της με το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας
- την κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου που συνδέει την περιοχή της Αττικής με την Κρήτη
- την ενεργειακή αυτονομία των ελληνικών νησιών
- την κατασκευή νέων θερμικών μονάδων σε όλη τη χώρα, συνολικού ύψους 1.800MW
Επιπρόσθετα, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη χρηματοδότηση μικρότερων συναλλαγών στον κλάδο που προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης