Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βρυξέλλες: Οι στόχοι για τα πλεονάσματα είναι... γραμμένοι σε πέτρα - Δυνατή η χρήση των κερδών από τα ANFAs

tags :
Βρυξέλλες: Οι στόχοι για τα πλεονάσματα είναι... γραμμένοι σε πέτρα - Δυνατή η χρήση των κερδών από τα ANFAs
Δυνατή η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις επισήμανε αξιωματούχος της ευρωζώνης
Η χρήση των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις είναι συμβατή με το πρόγραμμα, επισήμανε σήμερα (6/9) αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Κατά τη σημερινή (6/9) ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι στο τελευταίο EuroWorking Group ο καινούργιος εκπρόσωπος της Ελλάδας παρουσίασε συνοπτικά τα σχέδια της κυβέρνησης, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η ιδέα της χρήσης των ANFAs και SMPs για επενδύσεις, κάτι που όπως είπε ο αξιωματούχος επιτρέπεται από το πρόγραμμα.
Συγχρόνως, σημείωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα πρωτογενών πλεονάσματων.
«Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας δεν έθεσε θέμα στόχων (πρωτογενών πλεονασμάτων), αλλά όπως έχω ξαναπεί και θα επαναλάβω, ζήτημα στόχων δεν μπορεί να συζητηθεί καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της».», είπε.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε επίσης ότι το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν μπορεί να συζητηθεί πριν ολοκληρωθεί η τέταρτη και πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που δεν αναμένεται πριν από το 2021!
Επίσης διευκρινίστηκε στην ελληνική πλευρά ότι οι ισορροπίες στην ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά λεπτές και δεν πρέπει να προκαλούνται εστίες αναταραχής λόγω πολιτικών επιδιώξεων.
Αυτό έχει να κάνει με τυχόν «παρερμηνεία» των δηλώσεων της Lagarde, ότι ως επικεφαλής της ΕΚΤ θα ζητήσει χαμηλότερα πλεονάσματα.
Η τελευταία είχε εξ αρχής πει στην ομιλία της στο κοινοβούλιο ότι τοποθετείται ως επικεφαλής του ΔΝΤ, θέση την οποία έχει εδώ και χρόνια εκφράσει το Ταμείο.
Όπως είναι γνωστό την θέση αυτή απέρριπτε η ευρωπαϊκή πλευρά, υπενθυμίζοντας ότι ο δανειστής είναι ο ESM.
Σε ό,τι αφορά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Έλληνας εκπρόσωπος εξέφρασε την πρόθεσή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σχετικό αίτημα, κάτι που έγινε αποδεκτό με ουδέτερο ή και θετικό τρόπο από τα υπόλοιπα μέλη.
Όπως προσέθεσε, το EWG αναμένει το επίσημο αίτημα προκειμένου να το εξετάσει.
Σημειώνεται, τέλος, στo Eurogroup της Παρασκευής (13/9), το πρώτο στο οποίο θα συμμετάσχει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει, ως είθισται, μια παρουσίαση των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης