Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με χαλαρές διαθέσεις οι αγοραστές, αλλά ακόμα έχουν το πάνω χέρι

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με χαλαρές διαθέσεις οι αγοραστές, αλλά ακόμα έχουν το πάνω χέρι
ΑΓΟΡΑ: Μάλλον δεν είχαν και ιδιαίτερη όρεξη σήμερα οι αγοραστές, καθώς δεν είδαμε και τίποτα μεγάλες εντολές πώλησης στα βαριά, ωστόσο ήταν αρκετές για να γυρίσουν χαμηλότερα αρκετές μετοχές.
Τελικά η εβδομάδα κλείνει με οριακή άνοδο και η ημέρα με απώλειες 0,60%.

Η πτώση οφείλεται στην Μυτιληναίος, η οποία με όγκο κάτω από 200 χιλ. τεμάχια υποχώρησε άνω του 2%, στη Motor Oil, σε όλες τις τράπεζες πλην Eurobank και λιγότερο στις Jumbo και OTE.
Αντιστάθηκαν μαζί με τη Eurobank, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΟΠΑΠ. Βοήθησε λίγο και η Τιτάν που προσέγγιση καλή στήριξη.

Δεν βιάζονται φαίνεται οι αγοραστές, αφού μετράνε τις κινήσεις τους. Η αγορά έχει φτιάξει αρκετά το τελευταίο διάστημα και αν δεν μας τα χαλάσουν τα ξένα έχουμε καλές πιθανότητες για υψηλότερα.

BETA ΑΧΕΠΕΥ: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από μια αξιόλογη διόρθωση 110 μονάδων από την κορυφή του 2019 ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και μετά την κατάκτηση των 850 μονάδων οι αγοραστές έχουν και πάλι τις πιθανότητες νέων υψηλών να βρίσκονται με το μέρος τους.

Η ζώνη των 900 μονάδων αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή αντίστασης καθώς και στις δύο απόπειρες υπέρβασης της εν λόγω περιοχής (8 και 31 Ιουλίου) η προσφορά
που εκδηλώθηκε ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Η διαφορά με το προηγούμενο μοτίβο ανόδου είναι ότι η διαπραγμάτευση της αγοράς στα επίπεδα των 800 – 850 μονάδων είναι πιο δουλεμένη και οι τιμές πιο δεμένες μεταξύ τους. Επίσης ένας σημαντικός αριθμός κερδισμένων θέσεων έχει απορροφηθεί ενώ νέοι παίκτες έχουν επιβιβαστεί σε μετά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών.

Οι εισροές στην Αγορά δεν έχουν πιά την ίδια δυναμική με τις αρχές του καλοκαιριού ωστόσο παραμένουν θετικές διατηρώντας την επαφή των δεικτών με τα πρόσφατα υψηλά τους.
Συμπερασματικά αναμένουμε σύντομα το Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των 900 μονάδων, υπέρβαση της οποίας έχει ως προαπαιτούμενο την αύξηση των συναλλαγών προς τα 80 – 90 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση.

FORTHNET: Μεγάλη η πτώση της μετοχής και μάλιστα έκανε και όγκο για τα δεδομένα της και έμειναν και πωλητές.
Προφανώς μάλλον δεν είναι και τόσο σίγουρη η εξαγορά.
Θα πάρει χρόνο.

FRIGOGLASS: Οι πωλητές βγήκαν πιο δυνατά και πιο χαμηλά και έκλεισαν τη μετοχή στα 0,1930 ευρώ με απώλειες 3,5% και όγκο 546 χιλ. τεμάχια. Συνεχίζουν να βγαίνουν πολλά χαρτιά στα 0,20 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Έκανε καλή κίνηση και δικαιούται να διορθώσει. Για να δούμε μέχρι που, γιατί αυτή η προσπάθεια να υπερβεί τα 2,60 ευρώ με τόσο μεγάλο όγκο δεν μας άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΨΑΡΙΑ: Ήταν Φλεβάρης του 2018 όταν είχαμε γράψει αναλυτικό θέμα για τις μετοχές.
Είχαμε ακούσει τότε πολλά. Ότι σαμποτάρουμε, ότι δεν ξέρουμε τι μας γίνεται κ.α. Αυτό που ουσιαστικά λέγαμε είναι πως ακούγαμε πολλά, διαβάζαμε υπεραισιόδοξα σενάρια για την πώληση αλλά το ταμπλό δεν έδειχνε ενθουσιασμό.

Φυσικά ήταν και τα θεμελιώδη και ακόμα φανταστείτε δεν είχε σκάσει το θέμα της Τουρκίας. Σήμερα ενάμιση και πλέον χρόνο μετά, η Νηρεύς είναι στα ίδια επίπεδα και η Σελόντα έχει απώλειες 78%. Δείτε τώρα τι έχουν κάνει άλλες μετοχές στο ίδιο διάστημα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (απάντηση): Κατά την άποψή μας το θέμα με τα φορολογικά ωφελήματα δεν έχει εξηγηθεί ορθά στο επενδυτικό κοινό. Τώρα κάποιοι αναλυτές θεωρούν την υποχρέωση ότι πρέπει να περνάει στον καθαρό δανεισμό, κάποιοι άλλοι όχι. Έτσι διαμορφώνονται διαφορετικές αποτιμήσεις. Δεν μπορούμε όλοι να συμφωνούμε στο τι είναι φθηνό και τι ακριβό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε.

Η εισηγμένη αναφέρει: Στις ΗΠΑ, ο Όμιλος προκειμένου να κάνει βέλτιστη χρήση των φορολογικών ωφελημάτων που προβλέπονται από την τοπική νομοθεσία, έχει εισέλθει σε συγκεκριμένες συμφωνίες με επενδυτές «Tax Equity Investors» (εφεξής «TEI»), σύμφωνα με τις οποίες οι χρηματοροές και τα φορολογικά οφέλη που παράγονται από τα αιολικά πάρκα, διανέμονται συμβατικά μεταξύ των επενδυτών TEI και του Ομίλου.

Το αναπόσβεστο υπόλοιπο της υποχρέωσης την 30/06/2019 του Ομίλου προς τον TEI Goldman Sachs ανέρχεται σε ποσό 113,556 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ποσού 27,045 εκατ. ευρώ που αφορά αναπόσβεστη αξία των φορολογικών ωφελημάτων).

Q&R (απάντηση στον Α.Α.): Στο θέμα που έχουμε για τα «οχήματα» φίλος αναγνώστης σχολιάζει ότι η εισηγμένη έχει αρνητική θέση. Αν εννοεί καθαρή θέση κάνει λάθος. Έχει συσσωρευμένες ζημιές μεγαλύτερες του μετοχικού κεφαλαίου και όχι των ιδίων κεφαλαίων τις οποίες θα μειώσει. Η καθαρή θέση του ομίλου είναι σύμφωνα με τον ισολογισμό χρήσης 2018 στα 4,1 εκατ. ευρώ και της μητρικής στα 5,4 εκατ. ευρώ. Άλλωστε διαπραγματεύεται στην Κύρια Αγορά, αλλιώς αν είναι αρνητική καθαρή θέση θα ήταν στην επιτήρηση.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Στα 1,52 ευρώ και λίγο πιο πάνω βγαίνουν πολλά χαρτιά. Σήμερα έκανε όγκο 80 χιλ. τεμάχια.
Είναι φθηνή αλλά δε χρειάζεται κυνήγι.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Και εδώ βγαίνουν χαρτιά λίγο πάνω από τα 0,50 ευρώ.

CENTRIC: Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Πιο ήρεμοι οι πωλητές σήμερα, αλλά και πάλι δεν άφησαν τη μετοχή να πάει πάνω από τα 0,2470 ευρώ.

Καλό Σαββατοκύριακο
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης