Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σιαμίσης (ΕΛΠΕ): Στόχος η ενίσχυση της θέσης του ομίλου στις ΑΠΕ και η δραστηριοποίση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

tags :
Σιαμίσης (ΕΛΠΕ): Στόχος η ενίσχυση της θέσης του ομίλου στις ΑΠΕ και η δραστηριοποίση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Τα στρατηγικά σχέδια των ΕΛΠΕ για τα επόμενα χρόνια
Αύξηση της ζήτησης για νέα, συνεχώς καλύτερα, πιο βελτιωμένα και φιλικότερα προς το περιβάλλον, προϊόντα, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας θα είναι τα χαρακτηριστικά που θα κυριαρχήσουν στον κλάδο της ενέργειας τα επόμενα χρόνια και τα ΕΛΠΕ εργάζονται για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιαμίσης, στο Ενεργειακό Φόρουμ ΝΑ Ευρώπης 2019.
«Δεν πρόκειται να χαθούν τα υγρά καύσιμα στο ενεργειακό μας μείγμα, ωστόσο θέλουμε να κινηθούμε σε πιο «πράσινη» κατεύθυνση. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, γιατί σε είκοσι χρόνια θα είναι πολύ αργά. Νομίζω, ότι το ίδιο όραμα μοιράζονται και άλλοι παίκτες στην αγορά ενέργειας» τόνισε ο κ. Σιαμίσης και πρόσθεσε: «Η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς, με τρόπο που να διασφαλίζει ίσους και σταθερούς όρους συμμετοχής και ανταγωνισμού στις αγορές σε όλους».
Ο κ. Σιαμίσης τόνισε ότι μέσα στους στόχους των ΕΛΠΕ είναι και η ενίσχυση της θέσης τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρόσθεσε: «Ο όμιλος μας έχει και κέρδη προ φόρων γύρω στα 700- 800 εκ. ευρώ. Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε έργα μικρής κερδοφορίας. Θέλουμε, οι ΑΠΕ, για εμάς, να έχουν κάποιο μέγεθος.
Για να έχουν νόημα, για εμάς, θα πρέπει να είναι ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ άνω των 100 εκ. ευρώ. Ένα εύλογο μέγεθος για τον όμιλό μας θα ήταν το ελάχιστο 300-400 ΜΒ από ΑΠΕ και κάτι τέτοιο πρέπει να το αναζητήσουμε, κατά προτεραιότητα φυσικά στην Ελλάδα, αλλά και εκτός».
Ο κ. Σιαμίσης τόνισε ακόμη ότι και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας κλάδος στον οποίο «αναπόφευκτα» πρέπει να δραστηριοποιηθούν τα ΕΛΠΕ, ως ένας από τους «εμπειρότερους» παίκτες εμπορίας υδρογονανθράκων.
Πρόσθεσε, ότι ήδη - μέσω συμμετοχών σε άλλες εταιρίες - έχουν γίνει κινήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου.
«Το φυσικό αέριο θα αποτελέσει κινητήριος δύναμης για το σύστημα.
Ωστόσο πρέπει να υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα στηρίξει αυτή τη μετάβαση» είπε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ και πρόσθεσε: «Έχουμε το 35% στη ΔΕΠΑ και συμμετοχή και στην ΕΛΠΕΝΤΙΣΟΝ.
Το φυσικό αέριο υποκαθιστά, εν μέρει, τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Θα μας ενδιέφερε επίσης να διευρύνουμε την περιουσία μας στην αγορά, αν η αγορά το επιτρέψει».
Ειδικότερα, σε ερώτηση για τη ΔΕΠΑ απάντησε ότι η φιλοσοφία των ΕΛΠΕ δεν είναι η συμμετοχή, χωρίς έλεγχο και λόγο στις αποφάσεις.
«Δεν ενδιαφερόμαστε να είμαστε «σιωπηροί χρηματοδότες» είπε ο κ. Σιαμίσης.
Συμπλήρωσε επίσης τόνισε ότι πριν από λίγα χρόνια τα ΕΛΠΕ διύλιζαν δώδεκα εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου και τα δέκα τα πουλούσαν στην εγχώρια αγορά, ενώ σήμερα διυλίζουν δεκαέξι εκ. τόνους αργού και το 60% της παραγωγής εξάγεται. «Θα πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, ανταγωνιζόμαστε εταιρίες με έδρα την Αίγυπτο, την Τουρκία, που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., οι οποίες υπόκεινται ίσως σε χαλαρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία. Επομένως, η σταθερότητα της τροφοδοσίας και η ποιότητα των προϊόντων μας, είναι καθοριστική για την επιτυχία».
Ιδιαίτερα, ανέφερε ως κομβικό σημείο την νέα νομοθεσία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, για τη χρήση από 1.1.2020, ενός νέου προϊόντος καυσίμου από τα πλοία, του «Μαζούτ Πολύ Χαμηλού Θείου» και τις ανακατατάξεις που θα φέρει στην αγορά, τονίζοντας πάντως ότι τα ΕΛΠΕ παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις στην ενέργεια.
«Ανταγωνιστικότητα, καλύτερο προϊόν, μεγαλύτερη διεθνής παρουσία, καλύτερο μέλλον, είναι η αλυσίδα» τόνισε ο κ. Σιαμίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης