Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΕΚΤ οι ανακοινώσεις Draghi στις 12/9 και η πιθανή απογοήτευση των αγορών

tags :
Εν μέσω έντονων αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΕΚΤ οι ανακοινώσεις Draghi στις 12/9 και η πιθανή απογοήτευση των αγορών
Ο Mario Draghi θα πρέπει να ξεπεράσει τόσο το εμπόδιο όσων είναι αντίθετοι στην πολιτική του όσο και τις προσδοκίες των αγορών
Αντιμέτωπος όχι μόνο με όσους αντιτίθεται στην πολιτική που προτείνει αλλά και στις ίδιες τις αγορές θα βρεθεί ο Mario Draghi την Πέμπτη 12/9, όπου συνεδριάζει η ΕΚΤ.
Πρόκειται για την πρωτελευταία συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΚΤ που θα προεδρεύσει ο Ιταλός τραπεζίτης και πιθανώς να θέλει να αφήσει το στίγμα του, αν φυσικά του το επιτρέψουν οι «σκληροπυρηνικοί» προερχόμενοι από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Την ίδια ώρα οι αγορές αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις και σε περίπτωση που απογοητευτούν έχει καταστεί σαφές ότι θα τιμωρήσουν κατ’ αρχήν τις ευρωπαϊκές μετοχές αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η ΕΚΤ πιθανότατα 12 Σεπτεμβρίου 2019 θα ανακοινώσει ένα ευρύτερο σχέδιο στήριξης των οικονομιών και των αγορών της ευρωζώνης.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται
-Νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με ρυθμό 40 δισεκ. μηνιαίως
-Αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων
-Αγορές μετοχών, μάλλον αυτή θα είναι η νέα καινοτομία του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
-Θα μειωθούν τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60%
Είναι προφανές ότι οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις αγορές μέσω των επιτοκίων και των νέων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Εάν σήμερα οι αγορές δεν στηρίζονταν από τις κεντρικές τράπεζες η φούσκα των ομολόγων και μετοχών θα κατέρρεε.
Τα χρηματιστήρια θα έχαναν το 30% της πραγματικής τους αξίας.
Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και του απερχόμενου Προέδρου Μ. Draghi οι αγορές αντί να ενθουσιαστούν προβληματιστούν;
Τι θα συμβεί στις αγορές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Το ερώτημα αυτό τίθεται για τους εξής λόγους
1) Υπάρχει το πρόσφατο προηγούμενο της FED που ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων 0,25% στο 2% με 2,25% και η Wall Street υποχώρησε.
2) Οι επενδυτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη ανατροπή στην στρατηγική νομισματικής πολιτικής στην ιστορία.
Μέχρι πρότινος οι κεντρικές τράπεζες FED και ΕΚΤ σχεδίαζαν αυξήσεις επιτοκίων και τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε μικρό χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε ότι έκαναν λάθος προβλέψεις και επανέρχονται με πιο επιθετικές στρατηγικές στην νομισματική πολιτική.
Τα επιτόκια, η ποσοτική χαλάρωση κ.α. αποτελούν μέρος της νομισματικής πολιτικής.
3) Υπάρχει ο κίνδυνος οι επενδυτές να θεωρήσουν την νέα στρατηγική της ΕΚΤ ως απόδειξη αδυναμίας και ανάδειξης του προβλήματος και όχι λύση στο πρόβλημα της διαφαινόμενης ύφεσης.
Τι θα συμβεί εάν οι αγορές και οι επενδυτές δεν πιστέψουν την ΕΚΤ και εκλάβουν την αλλαγή στάσης ως δραματική αλλαγή για να αποτραπούν τα χειρότερα;
Εάν αυτό συμβεί τότε το sell off του Σεπτεμβρίου 2019 στα χρηματιστήρια δεν θα έχει προηγούμενο.
Ήδη η ζημία στα ομόλογα είναι τεράστια.
Πολλοί νομίζουν ότι τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα είναι καλή εξέλιξη είναι δραματικά αρνητική εξέλιξη και θα φανεί στην πορεία.
Συν τοις άλλοις οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν πρόβλημα στα κέρδη τους και η ΕΚΤ ετοιμάζει ακόμη ένα χτύπημα στην κερδοφορία.
Συμβαίνει το εξής παράδοξο.
Από την μια η ΕΚΤ προσπαθεί να στηρίξει τις αγορές και από την άλλη οι στρατηγικές της ΕΚΤ πλήττουν τα βασικά θεμελιώδη π.χ. των τραπεζών.
Επίσης εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να προβεί και σε αγορές μετοχών, δεν θα είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που θα το πράξει.
Ήδη εδώ και πολλά χρόνια η Bank of Japan η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αγοράζουν μετοχές.
Π.χ. η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους της Apple.
Όμως ακόμη και με αυτές τις παρεμβάσεις… τα ανοδικά περιθώρια των μετοχών εξαντλούνται.
Η χειραγώγηση των μετοχών – αυτό πράττουν οι κεντρικές τράπεζες – είναι πολύ – πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.

Ο «αγώνας» του Mario Draghi και οι αντιδράσεις

Ανάμεσα στα «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της παραπαίουσας μεταξύ ύφεσης και αναιμικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, ο απερχόμενος Mario Draghi καλείται να βρει τη χρυσή τομή.
Ο βασικός στόχος του Draghi είναι να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία εμφανίζει σαφείς ενδείξεις σημαντικής χαλάρωσης του ρυθμού επέκτασή της, ενώ με την αγορά assets ευελπιστεί ότι θα τονώσει και το τραπεζικό σύστημα, το οποίο μοιάζει αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι και τόσο υγιές.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι τα κάνει όλα αυτά για να… ικανοποιήσει τις αγορές, ενώ ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν όντως οι αγορές απογοητευτούν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ θα επέλθει σημαντική πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, περισσότερο από το 80% των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν προβλέπουν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα ανακοινώσουν μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση την επόμενη εβδομάδα στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.
Θεωρούν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,5% το Σεπτέμβριο και αναμένεται δεύτερη μείωση του ίδιου μεγέθους τον Δεκέμβριο.
Αλλά οι επικριτές δεν λείπουν.
Την αρχή έκανε η Γερμανία, με τον επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann να δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μείωση επιτοκίων και πολύ περισσότερο για επιστροφή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Τον ακολούθησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, ενώ αρκετές αμφιβολίες, ιδιαίτερα για το QE, εξέφρασε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.
Στο ίδιο στρατόπεδο όμως εντάχθηκε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Εσθονίας, Madis Muller, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε, αναφερόμενος στην προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων και επανέναρξη του QE στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2019, ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι όμηρος των αγορών.
Οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να έχουν επιδεινωθεί αλλά η ευρωζώνη δεν απειλείται με ύφεση ή με αποπληθωρισμό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς assets.
Όπως αναφέρει η Bloomberg, η ισχυρή –τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων- αντιπαράθεση για το QE θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον Draghi, ο οποίος έχει ήδη «καθοδηγήσει» τους επενδυτές για κάποια μορφή στήριξης για την οικονομία, καθώς αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με εμπορικές εντάσεις και φυσικά το Brexit.
Επομένως εάν ο Draghi δεν ικανοποιήσει τις αγορές με τις ανακοινώσεις του μάλλον θα το πληρώσουν οι ευρωπαϊκές μετοχές.
Βέβαια ο Draghi αντιμετωπίζει και ένα ακόμη πρόβλημα: οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ έφθασαν στα 2,6 τρισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018 και πιθανώς για να ξεκινήσει εκ νέου να το πράττει θα πρέπει να αλλάξει λίγο τους κανόνες.

Αντίθετες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μείωση επιτοκίων

Η υιοθέτηση των αρνητικών καταθετικών επιτοκίων από την ΕΚΤ δημιούργησε μια «παράλογη κατάσταση» στην οποία οι τράπεζες δεν επιθυμούν να κατέχουν καταθέσεις, προειδοποιεί ο CEO της UBS, Sergio Ermotti, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αυτή πλήττει τα κοινωνικά συστήματα και τα ποσοστά αποταμίευσης.
Ο Ermotti προειδοποίησε για τα αδιέξοδα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται, αλλά δεν είναι ο μόνος.
Καθώς οι ευρωπαίοι τραπεζίτες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, επί της ουσίας "δαγκώνουν το χέρι που τους τροφοδοτεί", καθώς επιτίθενται εμμέσως στις πολιτικές της ΕΚΤ, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και στην ευρύτερη οικονομία.
Χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ, όπως αναμένεται ευρέως την επόμενη εβδομάδα, θα έχει "σοβαρές παρενέργειες" για μια περιοχή που έχει ζήσει με αρνητικά επιτόκια εδώ και μισή δεκαετία.
"Μακροπρόθεσμα, τα αρνητικά επιτόκια καταστρέφουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα", δήλωσε ο Sewing, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα Handelsblatt.
Μια άλλη περικοπή "μπορεί να κάνει την αναχρηματοδότηση φτηνότερη για τα κράτη, αλλά έχει σοβαρές παρενέργειες", ανέφερε.
Και όλα αυτά την ώρα που η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde, ισχυρίστηκε ότι τα οφέλη των βαθιά αρνητικών επιτοκίων υπερβαίνουν το κόστος (αναφέροντας μόνο αυτή την εβδομάδα ότι "μια ιδιαίτερα ευνοϊκή πολιτική δικαιολογείται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα").
Σύμφωνα με το Sewing, όμως, το μόνο που θα επιτύχει είναι να διαιρέσει περαιτέρω την κοινωνία με την πίεση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, ενώ τιμωρεί τους αποταμιευτές της Ευρώπης που πληρώνουν ήδη 160 δισεκατομμύρια ευρώ (176 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως λόγω των αρνητικών επιτοκίων.
"Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι οι κεντρικές τράπεζες δεν διαθέτουν καθόλου εργαλεία για την αποτελεσματική άμβλυνση μιας πραγματικής οικονομικής κρίσης", δήλωσε ο Sewing.
"Τα περιθώρια επιτοκίων των τραπεζών βρίσκονται υπό πίεση σε αυτό το περιβάλλον και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Martin Zielke στην ίδια συνδιάσκεψη.
"Δεν πιστεύω ότι είναι μια ιδιαίτερα βιώσιμη ή υπεύθυνη πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης