Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μείωση από την «πίσω πόρτα» για τα πλεονάσματα η χρήση των κερδών από τα ANFAs για επενδύσεις

tags :
Μείωση από την «πίσω πόρτα» για τα πλεονάσματα η χρήση των κερδών από τα ANFAs για επενδύσεις
Ανοίγει ο δρόμος από την πίσω πόρτα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ανοίγει ο δρόμος από την πίσω πόρτα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ακριβέστερα δεν πρόκειται για μείωση αλλά για λιγότερα κεφάλαια που θα χρειστούν ώστε τα πλεονάσματα που έχει η χώρα μας συμφωνήσει με τους πιστωτές της να επιτυχθούν.
Μικρότερη απόσταση θα έχει να καλύψει η ελληνική οικονομία προκειμένου να επιτύχει τα υπεσχημένα πρωτογενή πλεονάσματα, που ναι μεν ο πρωθυπουργός δε ζήτησε τη μείωσή τους φαίνεται όμως να πέτυχε την κάλυψή τους από άλλη πηγή.
Η χρήση των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις είναι συμβατή με το πρόγραμμα όπως επισήμανε χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Τι σημαίνει αυτό;
Πως περίπου 1,2- 1,3 δισ. ευρώ το χρόνο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι για να αποπληρώνουν το χρέος, αλλά για δημόσιες επενδύσεις.
Αυτό προβλεπόταν μέσα στο μνημόνιο, αποτελούσε ωστόσο ρήτρα η οποία δεν είχε  ποτέ ενεργοποιηθεί.
Ετσι, με τον τρόπο αυτόν μειώνονται τα κονδύλια που χρειάζεται ο προύπολογισμός για δημόσιες επενδύσεις αφού ένα τμήμα τους είναι εξασφαλισμένο από τα παραπάνω κεφάλαια.
Τούτο  λοιπόν σημαίνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα αν και το ίδιο, από το 2020 θα είναι ήδη καλυμμένο ετησίως κατά 0,6-0,7 μονάδες βάσης.
Κατά τη χθεσινή (6/9) ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι στο τελευταίο EuroWorking Group ο καινούργιος εκπρόσωπος της Ελλάδας παρουσίασε συνοπτικά τα σχέδια της κυβέρνησης, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η ιδέα της χρήσης των ANFAs και SMPs για επενδύσεις, κάτι που όπως είπε ο αξιωματούχος επιτρέπεται από το πρόγραμμα.
Κατά βάση δεν πρόκειται για ιδέα αλλά για θεσμοθετημένη δυνατότητα που μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί.
Ετσι το  θέμα αναμένεται να πάρει την έγκριση του επόμενου Eurogroup  (13/9/19) κάτι το οποίο σημαίνει πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί μια κερκόπορτα προκειμένου να επιτύχει το σκοπό της.
Μολονότι λοιπόν οι στόχοι παραμένουν ως έχουν, οι δυνάμεις για την επίτευξή τους που χρειάζεται να καταβληθούν είναι ουσιαστικά μικρότερες.
 Είναι όπως αναφέρει στο Bankingnews  Ευρωπαίος αξιωματούχος σαν να έχει επιτευχθεί πτώση του πλεονάσματος σε επίπεδο 2,8%-2,9%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης