Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμαζόνιος: Σύμφωνο για την προστασία του τροπικού δάσους και τον συντονισμό αντιμέτωπισης φυσικών καταστροφών από 7 χώρες της Αμαζονίας

Αμαζόνιος: Σύμφωνο για την προστασία του τροπικού δάσους και τον συντονισμό αντιμέτωπισης φυσικών καταστροφών από 7 χώρες της Αμαζονίας
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Z. Bolsonaru μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης
Ένα σύμφωνο για την προστασία του τροπικού δάσους και τον συντονισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη δορυφορική παρακολούθηση, υπέγραψαν επτά από τις χώρες που μοιράζονται τον Αμαζόνιο.
Με τις πυρκαγιές να μαίνονται στον Αμαζόνιο επί έναν μήνα και να έχουν απανθρακώσει περίπου 10 εκατ. στρέμματα δάσους και βοσκοτόπων, οι πρόεδροι της Κολομβίας, του Περού, του Ισημερινού, της Βολιβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, ο αντιπρόεδρος του Σουρινάμ και ο υπουργός φυσικών πόρων της Γουιάνα συναντήθηκαν στην κολομβιανή πόλη Λετίσια και υπέγραψαν την Παρασκευή 6/9 το σύμφωνο.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Z. Bolsonaru μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης, διότι όπως ανακοινώθηκε, παρέμεινε στην Βραζιλία για ιατρικούς λόγους, ενώ δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση η Βενεζουέλα.
«Υπογράψαμε ένα σύμφωνο, το Σύμφωνο Λετίσια, για τον συντονισμό μας, για την αρμονική συνεργασία μας σε κοινούς στόχους (…) που μας αφορούν και μας ωθούν να προστατέψουμε τον Αμαζόνιο», δήλωσε ο Κολομβιανός πρόεδρος Iván Duque, , ο οποίος συγκάλεσε την επείγουσα συνάντηση μαζί με τον Περουβιανό ομόλογό του Martín Vizcarra.
Βάσει συμφώνου, οι χώρες θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για τον καλύτερο συντονισμό τους, μετά από τις τεράστιες πυρκαγιές που καταστρέφουν το τροπικό δάσος, ενώ θα εργαστούν σε πρωτοβουλίες αναδάσωσης, ενίσχυσης των προσπαθειών για την παρακολούθηση δραστηριοτήτων αποψίλωσης των δασών μέσω δορυφόρου, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και την ενίσχυση του ρόλου των κοινότητες αυτοχθόνων πληθυσμών στην αειφόρο ανάπτυξη.
Ακόμη, οι χώρες συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών για δραστηριότητες όπως παράνομες εξορύξεις.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης