Βρετανία: Βουλευτές σχεδιάζουν προσφυγή στη δικαιοσύνη με στόχο την αναβολή του Brexit

Βρετανία: Βουλευτές σχεδιάζουν προσφυγή στη δικαιοσύνη με στόχο την αναβολή του Brexit
Ο Johnson δηλώνει ότι θέλει να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία
Βρετανοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων Συντηρητικοί που διαγράφηκαν από το κόμμα τους, προετοιμάζονται να αναλάβουν νομική δράση στην περίπτωση που ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson αρνηθεί να επιδιώξει μια αναβολή του Brexit, μετέδωσε το Σάββατο (7/9/2019) βρετανικό δίκτυο BBC.
Την Παρασκευή (6/9) εγκρίθηκε από την Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από την αντιπολίτευση, το οποίο επιβάλει στον Johnson να ζητήσει από την ΕΕ να δοθεί παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Τώρα αναμένεται η υπογραφή του τη Δευτέρα από την Βασίλισσα Elizabeth   για να λάβει ισχύ νόμου.
Ο Johnson δηλώνει ότι θέλει να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία και έχει επίσης δηλώσει ότι θα προτιμούσε να «τον βρουν νεκρό σε ένα χαντάκι» παρά να καθυστερήσει το Brexit και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει μια παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Εξάλλου η εφημερίδα Daily Telegraph επικαλείται δηλώσεις του, στις οποίες λέει ότι δεσμεύεται μόνον «θεωρητικώς» από τη νέα αυτή νομοθεσία.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό του BBC, σύμφωνα με το οποίο βουλευτές συγκροτούν νομική ομάδα και προτίθενται να προσφύγουν στα δικαστήρια για να επιβληθεί ο νέος αυτός νόμος αν παραστεί ανάγκη.
Ο Johnson υποστηρίζει ότι η μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου όσον αφορά το Brexit είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, οι οποίες θα του επέτρεπαν να κερδίσει μια νέα θητεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν από μια έγκαιρη αποχώρηση από την ΕΕ.
Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χρειάζεται να εγκριθεί από τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου.
Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Εργατικών, δηλώνουν ότι είτε θα ψηφίσουν κατά είτε θα απόσχουν έως ότου εφαρμοστεί η νομοθεσία που θα αναγκάζει τον Johnson να ζητήσει παράταση για το Brexit.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS