Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία: Ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ - Τουρκίας για την «ζώνη ασφαλείας»

Συρία: Ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ - Τουρκίας για την «ζώνη ασφαλείας»
Oχήματα με τουρκικές σημαίες ενώθηκαν με αυτά που φέρουν σημαίες των ΗΠΑ στη Συρία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα
Στη βορειοανατολική Συρία εισήλθαν την Κυριακή 8/9 Τουρκικά στρατιωτικά εξοπλισμένα οχήματα, προκειμένου να ξεκινήσουν τις προγραμματισμένες κοινές περιπολίες ΗΠΑ -Τουρκίας για την εγκαθίδρυση μιας "ζώνης ασφαλείας" κατά μήκος των συνόρων.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται εκεί, ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ - Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας σε τομέα που αναμένεται να μετατραπεί σε "ζώνη ασφαλείας".
Έξι τουρκικά θωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα για να συναντηθούν στη Συρία με τον αμερικανικό στρατό για την πρώτη τους κοινή περιπολία,  στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήφθη στις 7 Αυγούστου μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, η οποία  προβλέπει την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στην τουρκική μεθόριο και τις ζώνες στη Συρία που ελέγχει η υποστηριζόμενη από την Ουάσινγκτον κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανατολικά του Ευφράτη.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δύο ελικόπτερα υπερίπταντο της ζώνης στην οποία τα τουρκικά οχήματα διέσχισαν την μεθόριο περνώντας από άνοιγμα στον μεγάλο τοίχο από μπετόν που έχει χτιστεί μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Reuters, οχήματα με τουρκικές σημαίες ενώθηκαν με αυτά που φέρουν σημαίες των ΗΠΑ στη Συρία σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων ανατολικά της τουρκικής συνοριακής πόλης Akcakale, κοντά στην συριακή Tel Abyad.
Η περιοχή που βρίσκεται ανατολικά του Ευφράτη κυρίως ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan έχει δηλώσει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του D. Trump δεσμεύτηκε ότι η "ζώνη ασφαλείας" θα έχει εύρος 32 χιλιομέτρων, ενώ έχει απειλήσει ότι θα εξαπολύσει επιχείρηση στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας αν η Τουρκία δεν εξασφαλίσει τον έλεγχο αυτής της "ζώνης ασφαλείας".
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης