Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην 84η ΔΕΘ ο Χατζηδάκης - Στα εγκαίνια των περιπτέρων του ΑΔΜΗΕ και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Στην 84η ΔΕΘ ο Χατζηδάκης - Στα εγκαίνια των περιπτέρων του ΑΔΜΗΕ και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Τι ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης
«Πίσω από τα αρχικά ΑΔΜΗΕ βρίσκονται πολύ σημαντικά πράγματα για τον καταναλωτή.
Αν τα νησιά μας ήταν διασυνδεδεμένα αυτή την ώρα με υποθαλάσσια καλώδια θα γλύτωναν οι καταναλωτές, οι φορολογούμενοι, όλοι μας, πολλά λεφτά, κάθε χρόνο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στην 84η ΔΕΘ.
Πρόσθεσε πως υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το ποσό αυτό (σ.σ. που δίνουν) είναι «700 με 800 εκατομμύρια ευρώ, επειδή δεν υπάρχουν διασυνδέσεις των νησιών».
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι «μία από τις δουλειές του ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και αυτή είναι και η κατεύθυνση της κυβέρνησης και βεβαίως μια άλλη βασική δουλειά είναι τα δίκτυα που συνδέουν την Ελλάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις γειτονικές μας χώρες».
Αυτό, όπως είπε ο υπουργός, «θα μας επιτρέψει να μπούμε δυναμικά στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και σημαίνει ουσιαστική ενεργειακή, αλλά και οικονομική αναβάθμιση της χώρας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, ανέφερε ότι Ανεξάρτητος Διαχειριστής έχει δρομολογήσει πλάνο 4 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην τρέχουσα δεκαετία, συνδράμοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, ενώ «το εμβληματικότερο έργο που αυτή τη στιγμή που διεξάγει (σ.σ. ο ΑΔΜΗΕ) είναι η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Αττική και την Κρήτη» και «ταυτόχρονα, γίνεται ένας αγώνας προκειμένου να καταστεί η Θεσσαλονίκη περιφερειακό κέντρο ελέγχου των ηλεκτρικών συστημάτων μεταφοράς ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ιταλίας».

Στο περίπτερο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Τη σημασία εταιρειών όπως η ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας Α.Ε.) υπογραμμίζει η διαφορά φάσης που υπάρχει στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία θα κινηθεί ανοδικά, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης εγκαινιάζοντας το περίπτερο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στην 84η ΔΕΘ.
«Παρότι βεβαίως η κατεύθυνση της χώρας και της κυβέρνησης είναι βασικά το πέρασμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ίδια στιγμή δεν ξεχνάμε ότι στο φυσικό αέριο έχουμε μια διαφορά φάσεως σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι, ενώ στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε μια σταθεροποίηση, σε σχέση με την κατανάλωση φυσικού αερίου, στην Ελλάδα θα πάμε ανοδικά.
Άρα αυτό έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία εταιρειών όπως η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο υπουργός.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λ. Μπακούρας, ανέφερε ότι το 61% του πληθυσμού αγγίζει η διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές αδείας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, προσθέτοντας «έχουμε την άδειά μας, μέχρι το 2043, αποκλειστικότητας στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας και μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού χθες, για τις φοροελαφρύνσεις πάνω στα μερίσματα και στα κέρδη, θα παρουσιάσουμε τον επόμενο Οκτώβριο, Νοέμβριο ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων για την επόμενη πενταετία που θα καλύψει όλες τις περιοχές».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Βενέτης Μπούρας, τόνισε ότι η εταιρεία αποτελεί « πρότυπο» και την τελευταία τριετία υπάρχει επέκταση του δικτύου εκτός των αστικών κέντρων και έχει καλυφθεί όλη η Θεσσαλία και ο νομός Θεσσαλονίκης, ενώ στόχος είναι η εξυπηρέτηση των καταναλωτών και η συνέπεια απέναντι τους.
Στα εγκαίνια του περιπτέρου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θ. Καράογλου κι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας - αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, Γ. Θωμάς, ενώ παραβρέθηκαν και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, Κ. Αποστολίδης και του Άρη,  Ντ. Κούης, Γ. Βένος και Γ. Φοιρός.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης