Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Νέα προθεσμία δίνει το Ιράν στην Ευρώπη για να λάβει ενεργή δράση για τη Συμφωνία των πυρηνικών

Reuters: Νέα προθεσμία δίνει το Ιράν στην Ευρώπη για να λάβει ενεργή δράση για τη Συμφωνία των πυρηνικών
Δυστυχώς τα ευρωπαϊκά κράτη δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους 
Για πλήρη αποτυχία των Ευρωπαϊκών χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν καθώς δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του συμφώνου, έκανε λόγο ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας Ali Akbar Salehi.
οι δηλώσεις του αυτές έρχονται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης για περαιτέρω παραβιάσεις των ορίων της πυρηνικής δραστηριότητας που θέτει το Σύμφωνο.
Όπως αναφέρει το Reuters, η συμφωνία έθεσε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε ανταλλαγή για την άρση των αμερικανικών κυρώσεις, οι οποίες ωστόσο αποχώρησαν οριστικά τον περασμένο χρόνο διαταράζοντας τις ισορροπίες με τα πυρηνικά και τις εξαγωγές πετρελαίου στην περιοχή.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, οι ευρωπαικές χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία προσπάθησαν να ξεκινήσουν έναν παράλληλο εμπορικό μηχανισμό με το Ιράν, προστατεύοντάς το από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά αδυνατούν να το υλοποιήσουν με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να θέτει για μια ακόμη φορά προθεσμία 60 ημερών προς τις ευρωπαικές χώρες ώστε να λάβουν πιο ενεργή δράση.
«Δυστυχώς, τα ευρωπαϊκά κράτη δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους ... Η συμφωνία δεν είναι μονόδρομος και το Ιράν θα ενεργήσει αναλόγως, όπως κάναμε μέχρι τώρα, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας», δήλωσε ο Ali Akbar Salehi.
«Το Ιράν θα συνεχίσει να μειώνει τις πυρηνικές του δεσμεύσεις όσο τα υπόλοιπα μέρη δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής του πυρηνικού σταθμού ελέγχου (IAEA), Cornel Feruta, στην Τεχεράνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης