Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεραμέως: Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ερευνητικών λογαριασμών των πανεπιστημίων

Κεραμέως: Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ερευνητικών λογαριασμών των πανεπιστημίων
Στον εκθεσιακό χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην 84η ΔΕΘ η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ν. Κεραμέως
Στη Βουλή μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έλθει η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου των ερευνητικών λογαριασμών των Πανεπιστημίων.
«Χρέος της Πολιτείας είναι να δώσει τα εργαλεία, το θεσμικό πλαίσιο, για να επιτρέψει στους φοιτητές, στους ερευνητές μας, στους καθηγητές, στα ιδρύματα εν συνόλω, να δημιουργήσουν», ανέφερε σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη Ανώτατη Εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ν. Κεραμέως,  κατά τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην 84η ΔΕΘ.
Σύμφωνα με την υπουργό «ξεκινά ένας ουσιαστικός διάλογος με τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας για πανεπιστήμια πιο αυτόνομα, πιο ελεύθερα, πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστικά και σε καλύτερο βηματισμό με την αγορά εργασίας», ενώ πρώτο βήμα είναι «η απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας, των λεγόμενων ΕΛΚΕ από τον βραχνά της γραφειοκρατίας».
Η ίδια, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ,  διευκρίνισε πως οι διατάξεις για την απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ με στόχο την ουσιαστική επιτάχυνση των σχετικών διοικητικών ενεργειών, με τις κατάλληλες θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας, θα προωθηθούν προς ψήφιση εντός του τρέχοντος μηνός.
Σημειώνεται ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου,  ξενάγησε την υπουργό και τον αρμόδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργό Β. Διγαλάκη στους χώρους όπου παρουσιάζονται καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες του ΑΠΘ.
Η κ. Κεραμέως απευθυνόμενη  στον κ. Παπαϊωάννου, μεταξύ άλλων τόνισε πως «η συμμετοχή σας στην έκθεση είναι εντυπωσιακή και το πιστοποιώ σε σχέση και με προηγούμενες χρονιές, καθώς όλο κι επεκτείνεστε, όλο και μεγαλώνει το περίπτερο.
Τα εκθέματα δείχνουν πραγματικά την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, πόσα πολλά μπορεί να πετύχει το ανθρώπινο δυναμικό μας».
Ο κ. Διγαλάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πιστεύω ότι είναι ένα από τα πανεπιστήμια, που μπορεί να ανέβει ακόμη περισσότερο στις διεθνείς κατατάξεις, να είναι ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και γιατί όχι από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Με μια σειρά ρυθμίσεις στο θέμα των ΕΛΚΕ, οι οποίες ετοιμάζονται και πολύ σύντομα θα ψηφιστούν, θα σας δώσουμε τα εργαλεία που θα απελευθερώσουν από αυτόν τον σφιχτό εναγκαλισμό με το δημόσιο, θα επιτρέψουν στους ΕΛΚΕ να λειτουργήσουν με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν, να είναι ανταγωνιστικοί και να ενισχυθεί έτσι και η έρευνα στα πανεπιστήμια, όπου απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες νέοι ερευνητές».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης