Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αρνητικά ίδια κεφάλαια το 2018 για τα ΕΛΤΑ - Σήμα κινδύνου για την βιωσιμότητα

tags :
Αρνητικά ίδια κεφάλαια το 2018 για τα ΕΛΤΑ - Σήμα κινδύνου για την βιωσιμότητα
Ποιοι θα βάλουν  το χέρι στην τσέπη - Τι θα  αποφασίσει αύριο  η ΓΣ  των μετόχων
Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης  των ΕΛΤΑ εκπέμπουν οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2018 οι οποίες να σημειωθεί θα έρθουν προς έγκριση στη  γενική  συνέλευση των μετόχων την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019.
Τα οικονομικά  μεγέθη των  ΕΛΤΑ  Α.Ε  αναδεικνύουν την  κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει καθώς φέρνουν  στο προσκήνιο τις ανάγκες  για άμεση  χρηματοδότηση από το βασικό μέτοχο που είναι  η Ελληνική  Εταιρεία  Συμμετοχών και Περιουσίας και υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής  Διακυβέρνησης.  
Η γενική συνέλευση των μετοχών  θα κληθεί να αντιμετωπίσει  για πρώτη φορά  τα αρνητικά  ίδια  κεφάλαια  της εταιρείας.
Σύμφωνα  με πληροφορίες έχουν διαμορφωθεί  στα 80 εκατ. ευρώ και προήλθαν από την  αναθεώρηση  της  αξίας των ακινήτων που περιλαμβάνονται  στο χαρτοφυλάκιο  της  εταιρείας.
Πρόκειται  για να «καυτό θέμα» καθώς  πρέπει να αποκατασταθεί  άμεσα με βάση την ελληνική νομοθεσία περί  Ανωνύμων  Εταιρειών.
Το 90% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στο Δημόσιο και ελέγχεται από το Υπερ Ταμείο και  το υπόλοιπο 10% των μετοχών ελέγχεται  από την τράπεζα Eurobank, μετά την απορρόφηση  του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 
Τα ΕΛΤΑ  πήραν  την «κατρακύλα»  μετά  την απαξίωση της περιουσιακής κατάστασης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς στα βιβλία  της εταιρείας υπήρξε εγγραφή  ζημίας που έφθασε στα 200 εκατ. ευρώ και από το «κούρεμα» των ομολόγων.
Η  γενική συνέλευση των μετόχων πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έτσι ώστε τα  ίδια κεφάλαια να εμφανίσουν θετικό πρόσημο.
Το  90% της ΑΜΚ  θα πρέπει να καλυφθεί από το Ελληνικό  Δημόσιο  και  το υπόλοιπο 10%  από την Eurobank.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι η οικονομική χρήση  του 2018  είναι ζημιογόνα  για τα  ΕΛΤΑ και ανέρχονται  σε πολλές δεκάδες  χιλιάδες ευρώ αναδεικνύοντας ότι οι βασικές δραστηριότητες της, δεν καλύπτουν τα έξοδα μα αποτέλεσμα να  απαιτηθεί  συμμάζεμα  της εταιρείας  και μείωση του λειτουργικού κόστους.
Πρόσφατα  το ΥπερΤαμείο  ζήτησε την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου  των ΕΛΤΑ  κ  Ηλία Αθανασίου ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο. 
Στη γενική συνέλευση αναμένεται να  ανακοινωθεί  ο νέος CEO ενώ παραμένει ο πρόεδρος κ. Πολυχρόνης Γριβέας. 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  δεν αποκάλυψε  τα σχέδια  της κυβέρνησης   για τα ΕΛΤΑ  και  αρκέστηκε να πει ότι θα λάβουν  τη χρηματοδότηση που έχουν ανάγκη. 
Αναφέροντας  ότι το βασικό θέμα που τους απασχολεί  είναι τα ΕΛΤΑ  ότι  θα συνεχίζουν να προσφέρουν  την  καθολική υπηρεσία  για την οποία  όμως πληρώνεται  με καθυστέρηση  από το Ελληνικό Δημόσιο με  τις σημερινές  οικονομικές απαιτήσεις των ΕΛΤΑ  να ξεπερνούν τα 100  εκατ. ευρώ.
Το βασικό πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος διευθύνοντας  σύμβουλος είναι τα λειτουργικά κόστη και στην κορυφή της ατζέντας είναι το  μισθολογικό που φθάνει τα 180 εκατ. ευρώ το χρόνο όταν ο ετήσιος  τζίρος  διαμορφώνεται στα  300 εκατ. ευρώ.
Στα  σχέδια των διοικήσεων  ήταν η μείωση  του αριθμών των καταστημάτων και η υλοποίηση προγράμματος συνταξιοδότησης προσωπικού με ώριμα δικαιώματα τα οποία όμως  δεν υλοποιούνται καθώς αποτελεί  την «καυτή»  πατάτα  για την εξυγίανση  των ΕΛΤΑ.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr     

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης