Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Μέγιστο πρόβλημα για την Ελλάδα η φοροδιαφυγή – Εμπόδιο για την ανάπτυξη

ΔΝΤ: Μέγιστο πρόβλημα για την Ελλάδα η φοροδιαφυγή – Εμπόδιο για την ανάπτυξη
Τι αναφέρει εκτενές άρθρο στο έντυπο το ΔΝΤ, «Finance and Development»
Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στην ελληνική οικονομία η φοροδιαφυγή, αναπτύσσει σε άρθρο της στο ειδικό μηνιαίο έντυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «Finance and Development», η Ελληνίδα ανεξάρτητη δημοσιογράφος, Μαρία Πετράκη.
Στο άρθρο τονίζεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το υψηλό επίπεδο της φοροδιαφυγής που καταγράφεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δηλαδή της τουριστικής περιόδου της χώρας μας, όπου για το 2019 αναμένεται ότι θα την επισκεφθούν περισσότερα από 30 εκατ. τουρίστες που θα «αφήσουν» κεφάλαια που ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ.
Ένας από τους λόγους, όπως αναφέρει, που η φοροδιαφυγή είναι αρκετά υψηλή οφείλεται και στο γεγονός ότι ο ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων φθάνει στο 24%, όντας ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Προκειμένου να μειώσει τη διάθεση για… φοροδιαφυγή, η ΑΑΔΕ έχει φροντίσει να ξεκινήσει μία διαφημιστική εκστρατεία που προτρέπει από τους τουρίστες να ζητούν πάντα αποδείξεις, ακόμη και για την πιο μικρή τους αγορά.
«Η φοροδιαφυγή είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, η οποία υπολείπεται των άλλων κρατών της ΕΕ σε φοροεισπραξιμότητα.
Προκειμένου να υπάρξει, πάντως, μείωσή της ένα μέσο θα ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών», τονίζεται στο άρθρο.
Η μαύρη οικονομία εκτιμάται ότι φθάνει στο 27% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ σχεδόν το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από το αφορολόγητο, βάσει εκτιμήσεων του ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα πριν από την κρίση του 2009 η διαφθορά ήταν κάτι το συνηθισμένο.
Ο φορολογικός κανονισμός άλλαζε πολύ συχνά, ενώ οι διαφορές αργούσαν να λυθούν, με δεδομένες τις πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες.
Παράλληλα στο άρθρο γίνεται αναφορά στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, για τον οποίο σημειώνεται ότι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωση την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου 2019, ο ίδιος έστειλε το εξής μήνυμα στο προσωπικό της ανεξάρτητης αρχής: «Για εμάς όλα συνεχίζουν ως έχουν».
Γίνεται εκτενής αναφορά στους τρόπους που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί ελεγκτές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να περιορίσουν της φοροδιαφυγή σε δημοφιλείς προορισμούς όπως τα ελληνικά νησιά.
Δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και drones, σε νησιά όπως η Σαντορίνη.
Επιπρόσθετα έχει βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο οι ελεγκτές μπορούν να συλλέξουν στοιχεία.
«Η φοροδιαφυγή δεν είναι μία μονολιθική κατάσταση.
Μπορεί να πάρει πολλές μορφές», τονίζει ο κ. Πιτσιλής.
Στα θετικά για την ελληνική οικονομία είναι το γεγονός ότι –μετά και την επιβολή των capital controls το 2015- έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση «πλαστικού χρήματος», μία διαδικασία που εκ των πραγμάτων εμποδίζει τη φοροδιαφυγή.
Το 2018 οι πληρωμές με κάρτες αυξήθηκαν 24% στα 31 δισ. ευρώ, βάσει στοιχείων της Κομισιόν.
Η άρση των capital controls προκαλεί κάποιες ανησυχίες στους αρμόδιους, με δεδομένο και το γεγονός ότι οι πιο μεγάλοι σε ηλικία πολίτες δεν έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση καρτών και συνεχίζουν να προτιμούν τα μετρητά.
Η υπόσχεση ότι θα υπάρξει χαλάρωση της φορολογίας –καθώς η αύξησή της θεωρείται ότι ωθεί και σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή- ήταν ένας από τους λόγους της νίκης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουλίου 2019.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει, ήδη, ότι θα υπάρξουν μειώσεις φόρων τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.
Για τον κ. Πιτσιλή αυτό που θα πρέπει να αλλάξει είναι η συμπεριφορά των φορολογουμένων.
Έχει φθάσει η στιγμή οι Έλληνες να κατανοήσουν την ανάγκη της φορολογικής συμμόρφωσης και ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τους.
«Είναι καθήκον όλων μας να καταλάβουμε ότι μια τέτοια συμπεριφορά βλάπτει το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, τις συντάξεις μας και επηρεάζει εάν το παιδί μας ή το εγγόνι μας θα βρει αύριο δουλειά.
Επειδή στο τέλος της ημέρας, όλοι καταλήγουμε να πληρώνουμε», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης