Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Κατακόρυφη αύξηση της αβεβαιότητας στο εμπόριο, έπειτα από 20 χρόνια «ηρεμίας»

ΔΝΤ: Κατακόρυφη αύξηση της αβεβαιότητας στο εμπόριο, έπειτα από 20 χρόνια «ηρεμίας»
Τί δείχνει ο δείκτης «World Trade Uncertainty» του ΔΝΤ
Την κατακόρυφη αύξηση της αβεβαιότητας στις εμπορικές σχέσεις επιβεβαιώνει ο δείκτης «World Trade Uncertainty» που συντάσσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο δείκτης συντάσσεται από το 1996 και αφορά πλέον 143 χώρες.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο World Trade Uncertainty αυξάνεται έντονα, αφού ήταν σταθερός σε χαμηλά επίπεδα για περίπου 20 χρόνια.
Για να κατασκευάσουμε τον δείκτη, συνυπολογίζουμε τον αριθμό των αναφορών σε λέξεις που σχετίζονται με το εμπόριο. (…)
Ο δείκτης αντικατοπτρίζει αυξημένη αβεβαιότητα από το τρίτο τρίμηνο του 2018, απόρροια της αύξησης των δασμών από Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα.
Στη συνέχεια μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2018, καθώς οι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν συμφωνία για την αναστολή της κλιμάκωσης των δασμών κατά τη συνάντηση της G-20, τον Δεκέμβριο στο Μπουένος Άιρες.
Σημείωσε σημαντική άνοδο το πρώτο τρίμηνο του 2019 μετά από σημαντική αύξηση των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα -την 1η Μαρτίου.
Διαπιστώνουμε επίσης ότι οι αυξήσεις της αβεβαιότητας υποδηλώνουν σημαντική μείωση της παραγωγής.
Βάσει των εκτιμήσεών μας, η αύξηση της εμπορικής αβεβαιότητας που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα μπορούσε να είναι αρκετή για να μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,75% το 2019. (…)
Τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας έχουν καταγραφεί σε βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία και οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, και σε πολλές άλλες χώρες γεωγραφικά κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα», σχολιάζει το Ταμείο.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης