Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Forthnet: Τι περιλαμβάνει το deal με Μαρινάκη με κούρεμα 80% - Οι βασικοί στόχοι

Forthnet: Τι περιλαμβάνει το deal με Μαρινάκη με κούρεμα 80% - Οι βασικοί στόχοι
Κούρεμα υποχρεώσεων 80%, 44 εκατ. μετρητά στις τράπεζες και ΑΜΚ 25-30 εκ ευρώ το deal Μαρινάκη για Forthnet
Για κλεισμένη συμφωνία απόκτησης της Forthnet από την Alter Ego του Ομίλου Μαρινάκη κάνουν λόγο τραπεζικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές (Alter Ego και τράπεζες) βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης της συμφωνίας, η οποία προβλέπει την καταβολή τιμήματος 44 εκατ ευρώ καθώς και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 με 30 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά το τραπεζικό δανεισμό του Ομίλου οποίος ανέρχεται στα 330 εκατ ευρώ αναμένεται να κουρευτεί κατά 80% αναφέρουν στο bankingnews στελέχη που συμμετέχουν στις συζητήσεις.
Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η τράπεζες ανακτούν περί τα 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο του δανεισμού της εισηγμένης.
Από την άλλη πλευρά στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς κρατούν επιφύλαξη για το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία και κάνουν λόγο για «αρκετό ακόμη δρόμο που πρέπει να διανυθεί».
Η νέα πρόταση του Ε. Μαρινάκη, αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στην πολυετή προσπάθεια των τραπεζών για ανεύρεση επενδυτή, καθώς τον Οκτώβριο του 2019 συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που οι τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο της Forthnet και ξεκίνησαν οι διασικασίες για την πώληση της.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια  εμφανίστηκαν ως διεκδικητές επενδυτικά σχήματα τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν διάφορες προτάσεις, όπως αυτές των Vodafone-Wind με ένταξη στο πτωχευτικό άρθρο 106Β, του ANT1 με κούρεμα των δανείων κατά 70%-90%, αλλά και άλλες προτάσεις μεγάλων επενδυτικών funds του εξωτερικού, όπως του Apollo και της Odyssey που πρότειναν επενδύσεις και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2016, οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha Bank, Attika  Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα   Πειραιώς) απέκτησαν μέσω της κάλυψης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου που εξέδωσε τοΔιοικητικό   Συμβούλιο   της   εταιρείας,   το   δυνητικό   έλεγχο   του   μετοχικούκεφαλαίου.
Ο  δανεισμός ύψους 300 εκατ. ευρώ είχε συμφωνηθεί το 2008 με στόχο την εξαγορά της πλατφόρμας της Nova από την εισηγμένη εταιρία στο Χ.Α, τη  Forthnet.  
Με   δύο διαδοχικές  μετατροπές   μέρους του  Ομολογιακού Δανείου οι τράπεζες ελέγχουν σήμερα το 36,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Από τα τέλη του 2016 οι τράπεζες ξεκίνησαν διαδικασία εύρεσης επενδυτή σχετικά με τα ανοίγματά τους (exposures) (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και   μετατρέψιμων   ομολογιών)   έναντι   της   εταιρείας,   και   προσέλαβαν   ως σύμβουλο   τους   την επενδυτική τράπεζα   Nomura.
Μετά από σχεδόν τρία χρόνια   διαδικασίας,   και   μετά   από   πολύμηνες   αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σχήμα  Vodafone/WIND, οι τράπεζες τον Ιούλη του 2019   βρέθηκαν     σε     αποκλειστικές   διαπραγματεύσεις   με   το   σχήμαΑΝΤ1/Blackstone.   
Στην   πορεία,   οι   τράπεζες   είχαν απορρίψει   αρκετούςενδιαφερόμενους  αλλά  και  δύο   συγκεκριμένες     προτάσεις   από δύο   μεγάλαεπενδυτικά funds, επειδή ήταν εκτός  της διαδικασίας Nomura.
Σήμερα η η εταιρεία αριθμεί 927 χιλιάδες συνδρομές λιανικής, εξυπηρετώντας 669 χιλιάδες μοναδικά νοικοκυριά, 550 χιλιάδες συνδρομητές broadband και 478 χιλιάδες συνδρομητές Pay TV λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το 2018 η Forthnet πέτυχε βελτίωση  του EBITDA κατά 5,3%.
Η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος λειτουργικής αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει η εταιρεία με στόχο αφενός την αναδιάρθρωση του κοστολογικού της μοντέλου και αφετέρου την αναζήτηση εσόδων από νέες αγορές και δραστηριότητες.
Όσον αφορά τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 285,24 εκατ. έναντι 297,062 εκατ. το 2017.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης