Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η «αναγέννηση» της μεσαίας τάξης το επόμενο μεγάλο στοίχημα Μητσοτάκη

Η «αναγέννηση» της μεσαίας τάξης το επόμενο μεγάλο στοίχημα Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην προσπάθεια εξασφάλισης δημοσιονομικού χώρου
Σε τροχιά υλοποίησης θέτει η κυβέρνηση τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τις φοροελαφρύνσεις ενώ την προσεχή Παρασκευή στο Eurogroup αναμένεται να γίνει η πρώτη επίσημη κίνηση για την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς επίσης και της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στον απόηχο της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην προσπάθεια εξασφάλισης δημοσιονομικού χώρου και επαρκούς επιχειρηματολογίας για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Και το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει στο Eurogroup που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση θέλει να συζητήσει με τους θεσμούς και την έμμεση μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 με την απόδοση των κερδών που αποκόμισαν από ελληνικά ομόλογα οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Ωστόσο, η βούληση της κυβέρνησης να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 και το 2022 όχι τώρα αλλά εντός του 2020 και αφού πρώτα δείξει δείγματα γραφής έχει πυροδοτήσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα πακέτο ελαφρύνσεων που ουσιαστικά αποτελεί την αφετηρία του σχεδίου της για την ανόρθωση της μεσαίας τάξης.
Μάλιστα, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζουν, ότι η κυβέρνηση θέτει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο ανόρθωσης της μεσαίας τάξης μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Και δεν αποκλείουν να υπάρξουν περισσότερα μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση αν βελτιωθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα.
‘Αλλωστε, η αναγέννηση της μεσαίας τάξης που προσδοκά ότι θα πετύχει με το σχέδιό της η κυβέρνηση αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την ίδια το επόμενο διάστημα.
Βέβαια, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι πολιτικά, όλα θα κριθούν από την τσέπη του πολίτη, αν δηλαδή ο μέσος Έλληνας θα νιώσει τη διαφορά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει αυτές τις φοροελαφρύνσεις καθώς θεωρεί ότι αποτελούν σημαντικό κομμάτι των υποσχέσεων και του προγράμματος που έχει παρουσιάσει.
Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αποκτήσει λίγο παραπάνω δημοσιονομικό χώρο και ταυτόχρονα είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του καθώς δεν θέλει να δώσει στους δανειστές την αίσθηση παροχολογίας όπως συνέβη τους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέλεξε την πλειοδοσία παροχών στη ΔΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του δύσκολου εγχειρήματος που επιδιώκει να φέρει εις πέρας ο πρωθυπουργός θα κριθεί και από το σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων, την απλοποίηση των διαδικασιών για αυτές κ.ο.κ..
Διότι θεωρητικά είναι εύκολο να ξεκινήσει μια επένδυση, άλλωστε έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν αλλά όταν φτάνει η ώρα της υλοποίησης, αρχίζουν τα δύσκολα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης