Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Nomura, Goldman Sachs, Bank of New York Mellon προβλέπουν: Τελειώνει το πάρτι στα ομόλογα, πτώση στις μετοχές και αύξηση short

Nomura, Goldman Sachs, Bank of New York Mellon προβλέπουν: Τελειώνει το πάρτι στα ομόλογα, πτώση στις μετοχές και αύξηση short
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι προσεχώς θα αυξηθούν οι short θέσεις στις τράπεζες στο ελληνικό χρηματιστήριο και η παράμετρος αυτή έχει προφανώς αιτιολογία.
Τελειώνει το πάρτι στα ομόλογα, έρχεται πτώση στις τιμές των ομολόγων και άνοδος αποδόσεων, πτώση στις μετοχές και πιθανή αύξηση short προβλέπουν για τις αγορές η Nomura, Goldman Sachs και η Bank of New York Mellon.
Οι αγορές έχουν εστιάσει στις 12 Σεπτεμβρίου στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Ευρώπη και ακολούθως στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στην συνεδρίαση της FED – FOMC στις ΗΠΑ.
Το λάθος στην Ευρώπη είναι ότι ενώ τα σημάδια ύφεσης έχουν σημαντικά αυξηθεί… αξιωματούχοι της ΕΚΤ όπως ο Olli Rehn της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας καλλιέργησαν μεγάλες προσδοκίες για την παρέμβαση της ΕΚΤ.
Οι προσδοκίες αυτές αποτυπώθηκαν στις τιμές των ομολόγων όπου σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά όλων των εποχών και αντίστοιχα οι αποδόσεις υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών.
Σχεδόν 164 ομόλογα στην Ευρώπη έχουν αρνητικό επιτόκιο και αυτή η εξέλιξη είναι απόδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.
Τα αρνητικά επιτόκια δεν υποδηλώνουν οικονομική υγεία, είναι απόρροια των παρεμβάσεων νομισματικής πολιτικής.
Από την κρίση του 2008 έως το 2019 σημειώθηκαν σχεδόν 700 αλλαγές στα επιτόκια και προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης 14 τρισεκ. δολαρίων κατέκλυσαν το παγκόσμιο σύστημα χωρίς όμως να επιλυθούν τα προβλήματα.
Με βάση την Nomura, Goldman Sachs και η Bank of New York Mellon, υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να αγοράζει 30 δισεκ. κρατικά ομόλογα μηνιαίως γιατί ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι αγορές σε 8 μήνες είναι πολύ μεγάλος.
Δεν υπάρχουν προς αγορά πάνω από 250 δισεκ. ευρώ κρατικά ομόλογα.
Το βασικό επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ θα παραμείνει αμετάβλητο στο μηδέν 0% ενώ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα αναπροσαρμοστεί από -0,40% σε -0,60% μείωση -0,20%.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ θα είναι ένα ακόμη πρόγραμμα αλλά χαμηλής παρέμβασης οπότε εύλογα αναμένεται πτώση τιμών και άνοδος αποδόσεων.
Οι πιθανότητες να υπάρξει ένα μεγάλο sell off στα ομόλογα έχει αυξηθεί σημαντικά και χρήζει προσοχής.
Επίσης μια διόρθωση στα ομόλογα, όπου καταγράφονται ακραίες στρεβλώσεις θα επηρεάσει και τις αγορές μετοχών αρνητικά.
Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα που θα μειώσει τα επιτόκια 0,25% από 2% με 2,25% σε 1,75% με 2%.
Ούτε η FED όμως θα καταφέρει να δώσει ώθηση στις αγορές.
Οι αναφορές ότι οι αγορές θα απογοητευτούν θα δικαιωθούν.
Σε ερώτηση του bankingnews εάν αυτό το κλίμα θα επιδράσει και στην Ελλάδα, στα ελληνικά assets η απάντηση είναι η εξής «όπως φαίνεται από τους τζίρους στο χρηματιστήριο αλλά και στις πλατφόρμες των ομολόγων τα ελληνικά assets διαπραγματεύονται σε πολύ ρηχές αγορές.
Σε ένα περιβάλλον διόρθωσης στα ομόλογα με πωλήσεις άρα πτώση τιμών και άνοδο αποδόσεων εύλογα θα επηρεαστεί και η Ελλάδα»
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι προσεχώς θα αυξηθούν οι short θέσεις στις τράπεζες στο ελληνικό χρηματιστήριο και η παράμετρος αυτή έχει προφανώς αιτιολογία.
Συν τοις άλλοις υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία… που χρήζουν προσοχής.
Οι επιδόσεις των τραπεζών στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2019 δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, οπότε δεν υπάρχουν και πολλές ενδείξεις για αλλαγή του κλίματος στα ομόλογα.
Το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια θα είναι έτοιμο μάλλον μέσα με τέλη Οκτωβρίου 2019 για να εφαρμοστεί αρχές του 2020.
Η πρόταση της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια έχει πλήρως απορριφθεί.
Συν τοις άλλοις στα stress tests του Ιουλίου 2020 μπορεί να μην ανακοινωθούν – έχει μεγάλη σημασία – αλλά ίσως υπάρξουν πιέσεις σε 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης