Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xi Jinping (Κινέζος πρόεδρος): Δεν μπορώ να εμπιστευτώ τον Trump

Xi Jinping (Κινέζος πρόεδρος): Δεν μπορώ να εμπιστευτώ τον Trump
Έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Xi Jinping και Donald Trump στον εμπορικό πόλεμο
Ο πρόεδρος Xi Jinping δεν φαίνεται να εμπιστεύεται τα λεγόμενα του Donald Trump. Μάλιστα, εξέφρασε την έλλειψη εμπιστοσύνης στον Ιάπωνα pρωθυπουργό Shinzo Abe τον Ιούνιο 2019.
Ο λόγος για την έλλειψη εμπιστοσύνης του Xi: η Huawei. Ο Κινέζος πρόεδρος είχε προτείνει την επίλυση του φλέγοντος ζητήματος του κινέζικου κολοσσού πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο η αμερικανική πλευρά δήλωσε πως "η Huawei δεν είναι εμπορικό ζήτημα". Έτσι ο Trump θεωρήθηκε αναξιόπιστος.
Από 1ης Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες χτύπησαν την Κίνα με το πρώτο στάδιο ενός νέου γύρου δασμών που θα έχει σαν αποτέλεσμα όλες οι κινεζικές εισαγωγές να φορολογηθούν. Η Κίνα επέστρεψε την ίδια ημέρα με δικούς της δασμούς για τα εμπορεύματα των ΗΠΑ και ανακοίνωσε την επόμενη ημέρα την απόφασή της να απευθυνθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με τους τελευταίους δασμούς.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα σχεδιάζουν να διεξάγουν εμπορικές συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο τον Οκτώβριο 2019 στην Ουάσινγκτον, είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει κάποια πρόοδος, ειδικά εάν η μία πλευρά δεν εμπιστεύεται την άλλη.
Πρόθυμος να πετύχει μια σημαντική νίκη στον τομέα του εμπορίου για να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του το 2020, ο Trump ενδέχεται να ενισχύσει τη σκληρή στάση του έναντι της Κίνας.
Αλλά χωρίς καμία αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ηγετών, μια μεγάλη παραχώρηση του Xi φαίνεται απίθανη, καθιστώντας μια αναπόφευκτη παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. Το έλλειμμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ηγετών, σε σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της Huawei, καθιστά αμφίβολη την οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας βελτιώθηκαν πρόσφατα, με τις δύο πλευρές να προετοιμάζονται για την πρώτη κρατική επίσκεψη της Xi στην Ιαπωνία που προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης