Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Δύσκολη μία νέα αναβάθμιση της Κύπρου - «Αγκάθι» το υψηλό χρέος

tags :
S&P: Δύσκολη μία νέα αναβάθμιση της Κύπρου - «Αγκάθι» το υψηλό χρέος
Έκθεση της Standard and Poor’s για την Κύπρο 
Δεν αναμένει μία αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας για την Κύπρο («ΒΒΒ-», σταθερό outlook) εντός των επόμενων δύο ετών η Standard and Poor’s, επικαλούμενη το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που αντισταθμίζει πλεονεκτήματα όπως το θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης «εξισορροπούν την άποψή μας για τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της Κύπρου σε σχέση με τους βεβαρημένους σε μέχρι δημόσιους και ιδιωτικούς ισολογισμούς».
«Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο βελτίωσης των αξιολογήσεων για την Κύπρο τα επόμενα δύο χρόνια εάν υπάρξει σημαντική απομόχλευση στην οικονομία ή εάν ο τραπεζικός τομέας μειώσει σημαντικά τα ΜΕΔ και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιωθούν».
Οι αξιολογήσεις περιορίζονται από το ψηλό χρέος της οικονομίας, το οποίο αντανακλάται τόσο στους δημόσιους όσο και στους ιδιωτικούς ισολογισμούς της, καθώς και στο υψηλό ποσοστό των NPLs στο τραπεζικό σύστημα.
Οι αυξανόμενες εξωτερικές αβεβαιότητες, κυρίως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και η ενδεχόμενη βραδύτερη ανάπτυξη στο μπλοκ, επίσης επηρεάζουν τις αξιολογήσεις.
Ο οίκος αναμένει η κυπριακή οικονομία να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο 2,9% τα έτη 2019-2022 σε πραγματικούς όρους, με το ρυθμό να περιορίζεται στον ορίζοντα πρόβλεψης.
Ο οίκος αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 75% μέχρι το 2022 σε ακαθάριστους όρους και 70% σε καθαρούς όρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης