Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ανελέητο σφυροκόπημα σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ανελέητο σφυροκόπημα σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά
ΑΓΟΡΑ: Η Lamda χάλασε το κλίμα. Από νωρίς έχασε έδαφος και τα σενάρια για την αύξηση και που θα γίνει αυτή έδιναν και έπαιρναν. Η αγορά σπάνια κάνει λάθος σε αυτές τις περιπτώσεις και προφανώς θα γίνει σε χαμηλότερη τιμή η αύξηση.

Μεγάλος όγκος και μεγάλες απώλειες κατέγραψε και η Τέρνα Ενεργειακή. Τόσους μήνες φεύγει το York, σήμερα την άφησαν χωρίς κάλυψη. Στην Ελλάκτωρ οι πωλητές πήγαν χαμηλότερα όπως και οι αγοραστές, ενώ με όγκο και μάλιστα καλό έπεσε και η ΔΕΗ, αφού πριν λίγες μέρες δεν κατάφερε να ξεπεράσει την αντίσταση.

Αν δεν βελτίωναν την εικόνα τους στις δημοπρασίες οι τράπεζες ίσως να είχαμε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες για τους βασικούς δείκτες.

LAMDA DEV.: Χαμηλό ημέρας στα 7,92 ευρώ και κλείσιμο στα 8,04 ευρώ με απώλειες 8,84 ευρώ. Η στήλη την είχε αφαιρέσει στα 8,50 ευρώ αλλά η μετοχή τότε δε σταματούσε μέχρι που έγραψε τιμές πάνω από τα 10 ευρώ. Όσοι έχουν όμως υπομονή…

Η αύξηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πόσο μεγάλη θα είναι και σε ποια τιμή θα γίνει είναι πλέον τα σημαντικά. Περιμένουμε τα αποτελέσματα και ίσως κάποιες ανακοινώσεις αφού τα δημοσιεύματα είναι αρκετά.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Τι έγινε βρε παιδιά; Λέτε κάποιοι να βαρέθηκαν να περιμένουν, να τέλειωσε και το μελάνι και να είπαν ας πάμε κάπου αλλού; Με μεγάλο όγκο 402 χιλ. τεμαχίων η πτώση και η τιμή στα 7,24 ευρώ. Τόσο καιρό πούλαγε το York και η μετοχή δεν είχε πληγωθεί.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Και εδώ μεγάλοι οι πωλητές και οι αγοραστές έκαναν πίσω. Κλείσιμο στα 2,07 ευρώ με όγκο 400 χιλ. τεμάχια. Η στήλη από τα turnaround stories που ακούει για το ΧΑ, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Χρειάζεται λίγη προσοχή αν πλησιάσει τα 2 ευρώ μήπως και δώσει ευκαιρίες για τοποθετήσεις.

ΚΛΜ: Εντολή πώλησης 100 χιλ. τεμαχίων στα 0,92 ευρώ. Και εδώ φαίνεται πως κάποιοι διαφωνούν με την άνοδο της τιμής στο τελευταίο διάστημα. Αυτό σημαίνει πως ίσως υπάρξει μία καθυστέρηση στην προσέγγιση του 1 ευρώ, αλλά τα θεμελιώδη της δεν προκαλούν ανησυχία, επομένως ας κάνουν ό,τι θέλουν βραχυπρόθεσμα.

CENTRIC: Βγήκαν και πάλι μεγάλες πωλήσεις και γύρισαν τη μετοχή. Έκανε όγκο 213 χιλ. τεμάχια και έκλεισε στα 0,2240 ευρώ με χαμηλό 0,2220 ευρώ. Υπήρχαν μεγάλες εντολές αγοράς στις δημοπρασίες αλλά οι πωλητές μάλλον δεν ήθελαν να δώσουν άλλα. Προφανώς τον στόχο τους τον είχαν πετύχει νωρίτερα.

AUTOHELLAS: Και ξαφνικά η μετοχή κάνει όγκο που δεν είχε ξανακάνει και πάει στο +9,31% με σχεδόν 1 εκατ. τεμάχια όγκο. Ο όγκος μέσα στην αγορά ήταν μεγαλύτερος από τα πακέτα και μάλιστα σημαντικά. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο όγκο, παρά μόνο τότε με το placement που βέβαια ήταν και προ reverse split.

Φαίνεται πως κάποιοι τοποθετούνται καθώς θεωρούν τη μετοχή φθηνή. Η στήλη δεν παίρνει θέση. Η λογιστική αξία των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου ήταν στα 38,2 εκατ. ευρώ και των ιδιοχρησιμοποιούμενων στα 84,4 εκατ. ευρώ. Για τη μητρική ήταν 68,9 και 44,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η αξία των οχημάτων στο τέλος του 2018 ήταν στα 406,3 εκατ. ευρώ για τον όμιλο.

Ο καθαρός δανεισμός ήταν στο τέλος του 2018 στα 287,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η εταιρεία προχώρησε σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω Τιτλοποίησης απαιτήσεων ποσού 72,15 εκατ. ευρώ από Ευρωπαϊκά Επενδυτικά Ιδρύματα. Κατέχει το 11,66% της Aegean Airlines που αξίζει λίγο πάνω από 60 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA είχαν ανέλθει στα 149 εκατ. ευρώ περίπου. Οι αποσβέσεις ήταν στα 77 εκατ. ευρώ, τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα στα 18,9 εκατ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματος στα 16,3 εκατ. ευρώ. Μαζί και με κάτι άλλα μικρά έξοδα τα καθαρά κέρδη ήταν στα 38,2 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 πήγε αρκετά καλύτερα από το περσινό.

Υπενθυμίζεται πως τέλη Μαρτίου 2018 είχε γίνει placement (10,2% του μετοχικού κεφαλαίου) από το βασικό μέτοχο 1,75 εκατ. μετοχών (προ reverse split 1 παλιά για 4 νέες).

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Εδώ και καιρό παρατηρούμε πως σε κάποια βγαίνουν πωλητές και δεν αφήνουν ή δε θέλουν να αφήσουν κάποιες μετοχές να πάνε υψηλότερα. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για κάποια λόμπι που μπαίνουν σε διάφορα χαρτιά προκειμένου να κερδίσουν από την άνοδο της τιμής, αλλά όσοι ήδη είναι τοποθετημένοι δεν έχουν μάλλον την ίδια γνώμη.

Η στήλη παρακολουθεί τις κινήσεις, αλλά παραμένει προσηλωμένη στα θεμελιώδη. Απλά λόγω των κινήσεων αυτών ίσως υπάρχουν μεγάλες απώλειες για όσους «κυνηγούν» ή μεγάλα οφέλη για όσους περιμένουν. Εξαρτάται από ποια μεριά βλέπεις την κίνηση. Σε κάθε περίπτωση θέλει αυξημένη προσοχή.

Στην Τεχνική Ολυμπιακή γράφαμε μέρες και ειδικά την ημέρα που έκανε πάνω από 200 χιλ. τεμάχια όγκο και δεν μπόρεσε να πάει ψηλά, ότι κάτι δε μας άρεσε. Σήμερα κάποιοι πήγαν πάλι να την κλείσουν πάνω και βγήκαν αρκετές πωλήσεις. Στις δημοπρασίες μάλιστα έβαλαν στα 2,40 ευρώ μεγάλη εντολή πώλησης καθώς υπήρχε και μεγάλη αγοράς.

Βέβαια ο αγοραστής ήταν ώρα στα 2,40 ευρώ και η πράξη έγινε στα 2,41 ευρώ, επομένως τα χαρτιά μπορεί και να μη… χάθηκαν, αλλά να έγινε η δουλειά σωστά, όπως λένε κάποιοι.

Στο Centric βλέπουμε ξανά μεγάλο όγκο και κάποιοι φαίνεται πως θέλουν να φύγουν και όταν βλέπουν μεγάλες εντολές αγοράς δίνουν με ευκολία ακόμα και στο -4%. Όμως στο κλείσιμο που ζητούσαν λίγο πιο κάτω από το -4% δεκάδες χιλιάδες δεν έδωσαν… Σε Μουζάη και Έλαστρον παρατηρούμε επίσης τα ίδια αν και σήμερα πήγαν καλύτερα σε σύγκριση με άλλες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης