Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η ΕΕ θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τους δημοσιονομικούς της κανόνες

CNBC: Η ΕΕ θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τους δημοσιονομικούς της κανόνες
Η Ε.Ε. θα αναθεωρήσει τους κανόνες της λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την αναθεώρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανονισμών της καθώς η οικονομία της επιβραδύνεται ενώ τα πακέτα στήριξης πλησιάζουν τα όριά τους, όπως ισχυρίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η περιοδική αξιολόγηση υπαγορεύεται από τους κανόνες της ΕΕ, αλλά έρχεται σε μια εποχή που πολλοί αμφισβητούν το σκεπτικό των δημοσιονομικών κανονισμών, γνωστών ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίοι επανεξετάστηκαν ταχέως μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους για την περίοδο 2010-2012.
"Ενώ οι αρχικοί κανόνες είχαν ως μοναδικό στόχο τη διασφάλιση υγιών και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, δίνεται από ορισμένους έμφαση στον ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική σταθεροποίηση", αναφέρει ένα έγγραφο που εκπόνησε η φινλανδική προεδρία της ΕΕ.
Σήμερα, η ορισθείσα πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von Der Leyen ανέθεσε το οικονομικό χαρτοφυλάκιο στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Paolo Gentiloni, σε μια κίνηση που ορισμένοι παρατηρητές ερμήνευσαν ως ένα βήμα προς τη χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών.
Η φινλανδική προεδρία επιθυμεί να κατευθύνει τη συζήτηση μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η εκτελεστική επιτροπή της Ε.Ε. υποχρεούται να επανεκτιμήσει τους φορολογικούς κανόνες της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό τώρα, καθώς η Γερμανία, παραδοσιακή οικονομική κινητήρια δύναμη, βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης με αξιωματούχους του Βερολίνου που δηλώνουν ανοιχτά ότι θα μπορούσαν να αντλήσουν χρήματα στην οικονομία για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε σημαντική επιβράδυνση.

Πράξη εξισορρόπησης

Τη Δευτέρα 10/9, το Reuters ανέφερε ότι η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ανεξάρτητων δημόσιων φορέων που θα μπορούσαν να αναλάβουν νέο χρέος για να επενδύσουν στην οικονομία της χώρας, χωρίς να παραβιάζουν τους αυστηρούς εθνικούς κανόνες για τις δαπάνες.
Εν τω μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός G. Conte υπογράμμισε ότι η Ρώμη θα επιδιώξει την μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων προς όφελος της ανάπτυξης.
Πέρυσι, το ΕΔΣ (Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο), δήλωσε ότι οι δημοσιονομικοί κανονισμοί που απαιτούν από τα κράτη της ευρωζώνης να διατηρούν ελλείμματα κάτω του 3% και να φέρουν σταδιακά χρέη κάτω του 60% ήταν υπερβολικά περίπλοκα.
Αποτέλεσμα εικόνας για european parliament
Πρότεινε οι χώρες που διατηρούν τις πρωτογενείς δαπάνες τους κάτω από ένα καθορισμένο ανώτατο όριο για τρία χρόνια - και κατά συνέπεια θα μειώσουν το χρέος τους - θα μπορούσαν να θεωρούνται σύμφωνες με τους κανόνες της ΕΕ, ακόμη και αν έχουν υπερβολικά ελλείμματα.
Η Κομισιόν επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα της αναθεώρησης, χωρίς όμως περαιτέρω σχόλια, καθώς το νέο εκτελεστικό όργανο περιμένει την επίσημη έναρξη της θητείας του την 1η Νοεμβρίου 2019.
Ο διορισμός του Gentiloni αποτέλεσε έκπληξη για όσους επιδιώκουν περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς οι αντιθέσεις σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό με τη Ρώμη είχαν αυξηθεί το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο, σε μια πολύ προσεκτική πράξη εξισορρόπησης, η Ursula Von Der Leyen, τοποθέτησε τον Valdis Dombrovskis, που έχει φήμη ως σκληρός επιθεωρητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ως επίτροπο αρμόδιο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, της οικονομικής πολιτικής της εκτελεστικής εξουσίας, που έχει φήμη ως σκληρός επιθεωρητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης