Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ισχυροποίηση του Emmanuel Macron - Πώς η Γαλλία επέδρασε στην επιλογή των Επιτρόπων της Κομισιόν

Η ισχυροποίηση του Emmanuel Macron - Πώς η Γαλλία επέδρασε στην επιλογή των Επιτρόπων της Κομισιόν
Η ισχυροποίηση του Emmanuel Macron
Η αυξανόμενη επιρροή του Emmanuel Macron στις Βρυξέλλες φάνηκε και σήμερα (10/9) με την ανακοίνωση των Επιτρόπων, καθώς η ηγετική ομάδα που παρουσίασε η Κομισιόν συμφωνεί με τις προτιμήσεις του Γάλλου προέδρου.
Οι επίτροποι που τοποθέτησε η κ. Ursula von der Leyen είναι πιθανό να προωθήσουν τα γαλλικά συμγέροντα, από εμπορικά και φορολογικά ζητήματα έως την κλιματική αλλαγή και βιομηχανικές υποθέσεις.
Ο Macron αφήνει όλο και περισσότερο το αποτύπωμα του στην Ευρώπη, αφού έγινε ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας από τον Ναπολέοντα και την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel. Η κ. Merkel προετοιμάζεται να αποχωρήσει από το αξίωμα το 2021.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τη νίκη της von der Leyen στην προεδρία της επιτροπής, εγκαθιστώντας την Christine Lagarde επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αξιοποιώντας την Kristalina Georgieva στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Κομισιόν είναι αυτή που καθορίζει οποιεσδήποτε νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν στην Ευρώπη. Η Γαλλίδα επίτροπος, Sylvie Goulard, θα αναλάβει καθήκοντα επιτρόπου της εσωτερικής αγοράς και θα είναι υπεύθυνη για την ψηφιακή ενιαία αγορά των χωρών της Ε.Ε.. Η Γαλλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν φόρο (3%) στις πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας.
"Στην κ. Goulard έχει ανατεθεί ένα βασικό χαρτοφυλάκιο στην στρατηγική που προωθεί η Ursula von der Leyen υπέρ της αληθινής ευρωπαϊκής κυριαρχίας", ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελυζέ.
Image
Η Γαλλίδα επίτροπος θα είναι επίσης υπεύθυνη για τις αυξανόμενες πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, αν και ακόμη νεοσύστατες. Η Γαλλία έχει από καιρό εκφράσει τις αμυντικές φιλοφοξίες της, μερικές φορές ενάντια στις συμμαχικές χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ που είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν προκλήσεις προς το ΝΑΤΟ.
Καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται με την απειλή του λαϊκισμού και την εχθρότητα μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων, οι επιλογές των Επιτρόπων δείχνουν ότι η γαλλική "συνταγή", κερδίζει έδαφος στο επίκεντρο των θεσμών της ΕΕ.
Η εμπορική πολιτική της ΕΕ θα βρίσκεται στα χέρια του Phil Hogan της Ιρλανδίας, ο οποίος συμμερίζεται την παραδοσιακή επιθυμία της Γαλλίας να προστατεύσει τους εγχώριους αγρότες από τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό. Η Ιρλανδία, όπως και η Γαλλία, υιοθέτησε επίσης μια σκληρή γραμμή σχετικά με την κατάργηση του backstop σε περίπτωση άτακτου Brexit.
Με τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό Paolo Gentiloni να είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των εθνικών προϋπολογισμών, η von der Leyen σηματοδοτεί το άνοιγμα σε ένα γαλλικό επιχείρημα για ευελιξία στην εφαρμογή των γερμανικών ορίων όσον αφορά τα ελλείμματα και το χρέος.
Η προστασία του κλίματος, τη σημασία της οποίας τονίζει ο Macron, θα είναι ευθύνη του Ολλανδού Frans Timmermans, σε έναν ενισχυμένο ρόλο εκτελεστικού αντιπροέδρου αρμόδιου για την "Πράσινη Πράξη της Ευρώπης".
Με την Ανατολική Ευρώπη να προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ και τη Γαλλία, η von der Leyen παρέδωσε στον δικηγόρο Didier Reynders το χαρτοφυλάκιο του κράτους δικαίου. Ως Βέλγος ΥΠΕΞ ο Reynders βοήθησε να προωθήσει τις προσπάθειες της ΕΕ για την ενίσχυση της εποπτείας του σεβασμού των δημοκρατικών προτύπων από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης