Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Με το βρετανικό Κοινοβούλιο κλειστό ποια τα επόμενα βήματα (και σενάρια) για την κυβέρνηση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου

Brexit: Με το βρετανικό Κοινοβούλιο κλειστό ποια τα επόμενα βήματα (και σενάρια) για την κυβέρνηση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου
Οι κυβερνητικές απειλές για άρση του νόμου για το Brexit αποτελεί νομική πρόκληση που αμφισβητεί ακόμη και το σύνταγμα - Οι επιλογές ως τις 31 Οκτωβρίου
Η λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου έχει ανασταλεί για πέντε εβδομάδες και ο τρόπος επίτευξης του Brexit παραμένει αβέβαιος και σε αδιέξοδο.
Το αδιέξοδο σημαίνει ότι οι γενικές εκλογές είναι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα των επόμενων εβδομάδων, αλλά η πορεία προς αυτές, προσφέρει αυστηρές επιλογές και προκλήσεις τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση, που μπορούν να παραβιάζουν ακόμη και το βρετανικό σύνταγμα.
Το Κοινοβούλιο έχει μιλήσει αναμφισβήτητα για την αντίθεσή του σε ένα no-deal Brexit με τη θέσπιση ενός νέου νόμου που επιβάλλει παράταση.
Ωστόσο, ο Boris Johnson επέμεινε επανειλημμένα ότι δεν θα ζητήσει να καθυστερήσει το Brexit πέραν από τις 31 Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή, έχει επίσης πει ότι θα τηρήσει τον νόμο.
Αυτή είναι μια προφανής αντίφαση.
Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (τα οποία με τους νέους ανεξάρτητους Συντηρητικούς αποτελούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο) δεν θα ψηφίσουν για εκλογές μέχρι να παραταθεί η προθεσμία του Brexit.
Τι ακολουθεί λοιπόν για την Βρετανία;
Με το κοινοβούλιο σε αναστολή, δεν είναι δυνατές οι εκλογές πριν από το Halloween.
Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε ένα παρατεταμένο κυνήγι μιας συμφωνίας, συζητήσεις επί συναντήσεων και την έναρξη μιας μακράς εκστρατείας μέχρις ότου πραγματοποιηθούν οι εκλογές.
Οποιαδήποτε αμφιβολία κι αν υπάρχει σχετικά με το πόσο σοβαρά βλέπει η κυβέρνηση την επίτευξη μιας συμφωνίας, η συμφωνία η ίδια είναι ακόμα μια πιθανότητα.
Αλλά ακόμα κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα κατάφερναν να φτάσουν σε μια συμφωνία, θα πρέπει αυτή να περάσει από το κοινοβούλιο - όπως και η νομοθεσία που θα την συνοδεύει. Η απόκτηση ενός τόσο επίμαχου νομοθετήματος μέσω των πολλών σταδίων που απαιτεί μέχρι να επικυρωθεί, μοιάζει σαν μια πρόκληση, σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί από έναν πρωθυπουργό που ηγείται ενός διαιρεμένου κόμματος και έχει μια πλειοψηφία που έχει περάσει από τους +3 στους -43.
Οι ανταγωνιστικές αφηγήσεις από τις ασυνήθιστες κοινοβουλευτικές μάχες θα ανανεωθούν στις συνδιασκέψεις του κόμματος και σε μια προεκλογική εκστρατεία που δεν θα περιμένει κάποια επίσημη έναρξη.
Οι Συντηρητικοί θα προωθήσουν τη γραμμή τους ότι το Κοινοβούλιο είναι ενάντια στον λαό.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν υποστηρίξει την ανάκληση του άρθρου 50.
Οι εργαζόμενοι θα επικεντρωθούν στην ανικανότητα και το χάος της κυβέρνησης.
Το Κοινοβούλιο θα επαναλειτουργήσει στις 14 Οκτωβρίου.
Η ομιλία της κυβέρνησης θα είναι για την εκλογική θέση, αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μην περάσει καν από το Commons.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μια κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου και ο Johnson μπορεί ακόμη και να προσπαθήσει να επιτύχει μια θετική πρόταση μομφής (ψήφο μη εμπιστοσύνης προς τον) στον εαυτό του - μια επιλογή που καθορίζεται από το νόμο περί Σταθερών Κοινοβουλίων - για να φτάσει σε εκλογές.
Ωστόσο, οι πρώτες ψήφοι για την ομιλία της Βασίλισσας πρόκειται να γίνουν στις 21 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά την ημερομηνία που απαιτεί η επέκταση.
Και αυτός ο τύπος ψηφοφορίας μη εμπιστοσύνης προκαλεί μια περίοδο 14 ημερών - κατά την οποία θα μπορούσε να σχηματιστεί μια εναλλακτική κυβέρνηση - η οποία θα διαρκέσει πολύ πέρα από τις 31 Οκτωβρίου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι δύσπιστα να του δώσουν οποιοδήποτε μηχανισμό για να μην εξαναγκάσει καμία συμφωνία.
Εάν δεν είχε συμφωνηθεί παράταση, τότε η πίεση θα επανέλθει στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Για να αποφευχθεί ένα no-deal Brexit, ίσως χρειαστεί να υπερψηφίσουν μια πρόταση μομφής στην κυβέρνηση και να δείξουν στη βασίλισσα ότι έχουν πλειοψηφία για μια εναλλακτική κυβέρνηση.
Μια σαφής πλειοψηφία για αυτή την εναλλακτική λύση είναι το τεστ που θέτει το παλάτι του Μπάκιγχαμ προκειμένου να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό.
Εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να συμφωνήσουν σε μια εναλλακτική κυβέρνηση - και αυτή είναι ακόμα μια μεγάλη υπόθεση - τότε θα μπορούσαν να εξαλείψουν τον Johnson, να ζητήσουν παράταση και να προκαλέσουν εκλογές.
Ίσως ο σημερινός πρωθυπουργός να είναι ευχαριστημένος με αυτό το αποτέλεσμα εάν πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει μια αφήγηση του τύπου «μην τους αφήνετε να σταματήσουν το Brexit».
Αλλά η νίκη με την ψήφο της εμπιστοσύνης σημαίνει επίσης ότι ο Johnson είναι εκτός Νο 10 της Downing Street και η δύναμη θα μπορούσε να παραδοθεί στον Jeremy Corbyn.
Εάν αυτό το αποτέλεσμα είναι απαράδεκτο για την κυβέρνηση, τότε πρέπει να επανέλθει στο ερώτημα εάν δέχεται το αίτημα του Κοινοβουλίου να καθυστερήσει το Brexit.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δοκιμάσει τον νέο νόμο για την επέκταση μέχρι «τα όριά του».
Αυτό προϋποθέτει μια δικαστική υπόθεση, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός παρουσιάσει στο δικαστήριο πως το Κοινοβούλιο μπλοκάρει την υλοποίηση της δέσμευσης του Brexit.
Δεν πρέπει καν να αφήσει αιχμές ότι μια κυβέρνηση αρνείται το νόμο.
Όμως, αυτό συνέβη.
Η επίσημη γραμμή είναι ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τον νόμο.
Η εύρεση κάποιου τρόπου για να δοκιμαστεί αυτός ο νόμος ή να υπονοηθεί ότι έχει εξαντληθεί κάθε επιλογή θα μπορούσε να επιτρέψει στον πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι έχει προσπαθήσει να βρει όλα τα μέσα για να φτάσει στο Brexit, αλλά κάθε προσπάθεια ματαιώνεται από αυτό το κοινοβούλιο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα δικαστήρια.
Σε αυτό το σημείο, μήπως παίρνει παράταση ακούσια και ζητήσει στη συνέχεια από το λαό να εκλέξει ένα κοινοβούλιο που θα ολοκληρώσει το Brexit;
Εάν ναι, περιμένετε από τη ρητορική για το κοινοβούλιο έναντι του λαού να «αγγίξει κόκκινο» ακόμη περισσότερο τις ερχόμενες εβδομάδες.
Αυτή η αναμέτρηση του Οκτωβρίου ενδέχεται να θέσει το σύνταγμα υπό τεράστια πίεση.
Για μια κυβέρνηση η αψήφιση του νόμου και επομένως η υπονόμευση της έννοιας του κράτους δικαίου, είναι ασυγχώρητη - και η δημόσια διοίκηση θα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τη σοβαρότητα μιας τέτοιας κατάστασης.
Και αν μια κυβέρνηση αρνήθηκε να παραιτηθεί από την εξουσία μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης του Σώματος, και παρά το γεγονός ότι μια εναλλακτική κυβέρνηση περιμένει «στο φτερό» για να αναλάβει, τότε η Βασίλισσα θα συρθεί στο χάος.
Το παλάτι θα παρακινήσει έντονα την κυβέρνηση να παραιτηθεί.
Η ιδέα να συμβεί κάτι τέτοιο ενώ η κυβέρνηση αμφισβητείται στα δικαστήρια είναι αδιανόητη.
Αλλά τίποτα δεν φαίνεται εντελώς αδύνατο καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης