Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η πιστωτική επέκταση κλειδί για την επίδραση των αποφάσεων της EKT - Τι θα ισχύσει για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Η πιστωτική επέκταση κλειδί για την επίδραση των αποφάσεων της EKT - Τι θα ισχύσει για τις ελληνικές τράπεζες
12-16 δισ ευρώ δάνεια πρέπει να χορηγήσουν οι ελληνικές τράπεζες για την ισορροπία του κόστους
Toν "μουτζούρη" όπως θα τον στιγματίσει η ΕΚΤ επιχειρούν να διαγνώσουν οι  διεθνείς οίκοι αν και πριν διαγνώσουν κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προβλέψουν ποια τελικώς θα είναι η απόφαση της ECB γύρω από τα επιτόκια και που αυτή θα χτυπήσει;
Ποιές τράπεζες κινδυνεύουν περισσότερο;
Μα ασφαλώς εκείνες που έχουν περιορισμένη πιστωτική επέκταση, πρόβλημα που ασφαλώς αντιμετωπίζουν όλες οι τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου και τα πιστωτικά ιδρύματα σε χώρες με  ύφεση.
Και καθώς τα στοιχεία για τη διεθνή ύφεση δεν είναι ενθαρρυντικά, τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν το φάσμα να πληγεί περαιτέρω η κερδοφορία τους και κατ' επέκταση και η κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα περίεργο μετέχμιο.
Τεχνητά ή όχι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως σχεδόν μηδένισε η αρνητική πιστωτική επέκταση ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μιλήσει για χορηγήσεις 3-4 δισ. ευρώ έκαστη.
Αλλωστε ένας από τους λόγους που η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανόν να προχωρήσει σε αρνητικά επιτόκια, δεν είναι άλλος από τα να πιέσει τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης να χορηγήσουν δάνεια αντί να παρκάρουν τα διαθέσιμά τους στην Κεντρική Τράπεζα, δημιουργώντας εκ νέου προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Ομως για την Ελλάδα υπάρχει μια διτή μεταβλητή που κάνει δύσκολη την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής εκτός και εάν η ECB λάβει τέτοιες αποφάσεις που τελικώς δεν επηρρεάσουν τη χώρα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλό δείκτη κόκκινων δανείων και η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ένδεια ζήτησης δανείων για επενδυτικούς σκοπούς.
Η σύνθετη αυτή άσκηση απαντά στο γιατί οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Ελλάδα.
 Όπως αναφέρουν οι διεθνείς οίκοι αναμένεται σημαντικό πακέτο χαλάρωσης το οποίο θα περιλμβανέι μια περικοπή επιτοκίου κατά 20 μονάδες βάσης την οποία θα ακολουθήσει αργότερα μια ακόμη μείωση κατά 10 μονάδες βάσης .
Είναι σημαντικό  το tearing να συνοδεύει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων προκειμένου να αποφευχθεί ένα μεγάλο πλήγμα για τα αποτελέσματα του κλάδου.
Μία μείωση των επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης  θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση  των κερδών ανά μετοχή  των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά περίπου 6%
Ένα tearing με αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να αντισταθμίσει περίπου το 30% του πλήγματος.
Το tearing σημαίνει πως η ECB θα διαμορφώσει κλιμακωτό επιτόκιο για τα κεφάλαια που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες - στο πλαίσιο της αποθεματοποίησης- να παρκάρουν στην κεντρική τράπεζα.
Οι καταθέσεις πλέον αυτές αποχτούν κόστος.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι τράπεζες είναι ο τομέας με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη φέτος και ακόμη και στην περίπτωση που η ΕΚΤ παράσχει κάποια ειδική στήριξη για το τραπεζικό σύστημα ένα καλύτερο μέλλον για τα πιστωτικά ιδρύματα δεν φαίνεται να είναι ορατό .
Το μότο της εποχής είναι χαμηλότερα για μακρύτερο χρονικό διάστημα .
Η καμπύλη των επιτοκίων δείχνει ότι η ΕΚΤ θα έχει αρνητικά επιτόκια μέχρι το 2030 και ότι το νέο κύμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής «αντιπροσωπεύει» ένα σημαντικό στοιχείο εισερχόμενου κόστους που θα προκαλέσει σοκ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν την πραγματική προοπτική των μειούμενων εσόδων  αναφέρει αναλυτής της UBS.
Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ένα φθινόπωρο με απογοητευτικές προβλέψεις καθώς  οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη των τραπεζών, σε επίπεδο μέσου όρου, δείχνει ότι σχεδόν όλες οι τράπεζες θα αποτύχουν σε ότι αφορά τους στόχους απόδοσης κεφαλαίων.
Τα παραπάνω αποχτούν ειδική σημασία για τη χώρα μας καθώς οι ελληνικές τράπεζες με την εύθραυστη κερδοφορία τους δεν αποκλείεται εάν τα αρνητικά επιτόκια συντηρηθούν επί μακρόν να αναζητήσουν κεφάλαια.
Και πως θα το πράξουν εκ νέου εφόσον τα πιστωτικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη δεν αποτελούν έναν ελκυστικό επενδυτικό κλάδο
Χωρίς καμία αμφιβολία οι επικεφαλής των τραπεζών έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν την αγορά
Την περασμένη εβδομάδα ο CEO της Deutsche Bank προειδοποίησε για τις σοβαρές παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων για την περοχήενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκτίμηση της UBS.
Οι σχετικές αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν βυθιστεί σε αχαρτογράφητο έδαφος με ένα discount σε επίπεδο αγορά το οποίο είναι χαμηλότερο από τη διαμορφωσή του το 2009, 2011, 2016.
Πολλοί επενδυτές φοβούνται μην παγιδευτούν σε αξίες όπως οι τραπεζικές και κοιτάζουν τον κλάδο από απόσταση.
Τούτο όμως για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις ελληνικές τράπεζες που ετοιμάζονται να κάνουν μια φυγή προς τα εμπρός αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης