Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ceccarelli (UNECE): Ευκαιρία για την Ελλάδα ο νέος Δρόμος του Μεταξιού

tags :
Ceccarelli  (UNECE): Ευκαιρία για την Ελλάδα ο νέος Δρόμος του Μεταξιού
Μaria Ceccarelli: Ευκαιρία για την Ελλάδα, που έχει πετύχει πολλά σε όρους διευκόλυνσης του εμπορίου, ο νέος Δρόμος του Μεταξιού
Σημαντική πρόοδο σε όρους διευκόλυνσης εμπορίου έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, μετά και την κατάρτιση της σχετικής εθνικής στρατηγικής και του οδικού χάρτη για το εξωτερικό εμπόριο (Greek Trade Facilitation Strategy and Roadmap), για την οποία αξιοποιήθηκε η εμπειρογνωμοσύνη της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNECE), όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής του Τμήματος Διευκόλυνσης Εμπορίου της UNECE, Maria Rosaria Ceccarelli.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι ο χρόνος που απαιτείται για εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων μειώθηκε κατά 25% και 44% αντίστοιχα μεταξύ 2012 και 2015, ενώ η κατάταξη της χώρας μας στον Δείκτη Επίδοσης Logistics (LPI) βελτιώθηκε κατά 22 θέσεις και σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες στα τελωνεία κατά 52 θέσεις (από την 94η στην 42η)!
Μάλιστα, κατά τη κα Τσεκαρέλι, η οποία ηγείται μιας ομάδας περίπου 400 εμπειρογνωμόνων που εργάζονται πάνωσε έργα διευκόλυνσης του εμπορίου και του ηλεκτρονικού επιχειρείν (eBusiness), με τη χρήση κυρίως εφαρμογών Blockchain και Ιντερνετ των Πραγμάτων, η βελτίωση στην Ελλάδα συνεχίζεται: με βάση την παγκόσμια έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για την ψηφιακή και βιώσιμη διευκόλυνση του εμπορίου (UN Global Survey on Digital and Sustainable Trade Facilitation 2017-2019), η Ελλάδα κατέγραψε συνολική επίδοση περίπου 70% (με άριστα το 100%) το 2019, έναντι 66,6% το 2017, επιτυγχάνοντας φέτος "σκορ" 86,6% στη διαφάνεια, 83,3% στις τελωνειακές διατυπώσεις (formalities), 77,78% στη θεσμική ρύθμιση και συνεργασία και 70,37%  στο paperless εμπόριο, με ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών και εγγράφων.
Στη δε κατάταξη "Doing Business" της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε ό,τι αφορά το διασυνοριακό εμπόριο, η Ελλάδα πέτυχε βαθμολογία 93,72/100, έναντι μέσου όρου 94,21/100 για τις χώρες υψηλού εισοδήματος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Δεδομένου ότι η έλλειψη αποτελεσματικότητας κι αποδοτικότητας (trade inefficiency) ως προς τη διευκόλυνση του εμπορίου υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να στοιχίζει το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ (έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας), γίνεται εμφανές το όφελος της προόδου σε αυτό το πεδίο.
Ενδεικτικό είναι ότι, όπως επισημαίνει η κα Τσεκαρέλι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ,  η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Εμπορίου (ΤFA) υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να μειώσει το κόστος του εμπορίου κατά 14,3% παγκοσμίως, όταν η συμφωνία τεθεί σε ισχύ και να ανοίξει τον δρόμο για πρόσθετες εξαγωγές της τάξης των 750 δισ. έως και 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου).
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Ceccarelli επισημαίνει ακόμη τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η δημιουργία του νέου "Δρόμου του Μεταξιού" σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της Ελλάδας να "ξεκλειδώσει" νέες αγορές.
"Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεν στη μέση του Δρόμου του Μεταξιού, αλλά βρίσκεται στην άκρη της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τον Δρόμο του Μεταξιού.
Οπότε νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει έναν σημαντικό ρόλο εκεί, βλέποντας πώς θα μπορούσε να μεγιστοποιηθεί το ενδιαφέρον που η Κίνα και όλες οι χώρες κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού έχουν για την Ευρώπη.
Για παράδειγμα, η Ρωσία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά προϊόντα... Καθώς το ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνεται, (οι καταναλωτές) επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα, που πριν δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν. Εκεί πρέπει να κοιτάξετε ως χώρα.
Στις νέες αυτές αγορές" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής του Τμήματος Διευκόλυνσης Εμπορίου της UNECE, την οποία συναντήσαμε με την ευκαιρία της παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη, στην ετήσια διεθνή συνάντηση των «Ζωντανών/Δυναμικών Εργαστηρίων» (Living Labs), με την επωνυμία Open Living Lab Days (OLLDs) (https://openlivinglabdays.com/).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης