Πυρά Αραβικού Συνδέσμου κατά Netanyahu για το σχέδιο του να προσαρτήσει τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

Πυρά Αραβικού Συνδέσμου κατά Netanyahu για το σχέδιο του να προσαρτήσει τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης
Κάνουν λόγο για επίθεση που υπονομεύει κάθε προσπάθεια σύναψης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους
Πυρά κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu για το σχέδιο και τη δέσμευση του ότι εάν επανεκλεγεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα προσαρτήσει αμέσως» την Κοιλάδα του Ιορδάνη, που αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, εξαπέλυσαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε το σχέδιο αυτό,  υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια επίθεση που με τη σειρά της υπονομεύει κάθε πιθανότητα σύναψης μελλοντικά ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος «θεωρεί αυτή την ανακοίνωση επικίνδυνη εξέλιξη και νέα ισραηλινή επίθεση με τη ρητή αναγγελία της πρόθεσης να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο» και θεωρεί πως αυτές οι δηλώσεις υπονομεύουν τις πιθανότητες οποιασδήποτε προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία και τορπιλίζουν όλα τα θεμέλιά της», τονίζεται σε ανακοίνωση των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία δημοσιοποιήθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίασή τους, μετά το πέρας της προγραμματισμένης συνόδου τους στο Κάιρο.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.
Οι Παλαιστίνιοι, που υπέγραψαν τη δεκαετία του 1990 προσωρινές ειρηνευτικές συμφωνίες οι οποίες μεταξύ άλλων προέβλεπαν διμερή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας, θέλουν η περιοχή να ενταχθεί στο μελλοντικά ανεξάρτητο Κράτος που οραματίζονται.
Στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη Ποταμού και της Νεκρής Θάλασσας ζουν περίπου 65.000 Παλαιστίνιοι και 11.000 εβραίοι έποικοι, σύμφωνα με υπολογισμούς της ισραηλινής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem.
Η μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη στην περιοχή είναι η Ιεριχώ, ενώ εκεί βρίσκονται επίσης περίπου 28 χωριά και μικρότερες κοινότητες Βεδουίνων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS