Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

NBER: Αποφεύγουν την ύφεση οι ΗΠΑ - Μεγάλος ο κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία

tags :
NBER: Αποφεύγουν την ύφεση οι ΗΠΑ - Μεγάλος ο κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία
Η Γερμανία ελλείψει δεδομένων αντιστροφής, είναι έτοιμη να εισέλθει στο 5ο  τρίμηνο ύφεσης της βιομηχανικής της παραγωγής
Δεν υφίστανται ενδείξεις επερχόμενης ύφεσης και οι μόνες αρνητικές ίσως που υπάρχουν αυτήν την στιγμή συνηγορούν υπέρ μιας ενδεχόμενης επιβράδυνσης στο 1,5%.
Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του το NBER, το εθνικό γραφείο οικονομικών ερευνών των ΗΠΑ, ο υπεύθυνος φορέας που αποφασίζει για το αν η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.
Αντιθέτως, για τη Γερμανία, επισημαίνει ότι τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας συνεχίζουν να απογοητεύουν.
Συνεχίζουν να απογοητεύουν τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας που σε ετησιοποιημένη βάση παρουσίασαν πτώση 5,2%.
Η χώρα ελλείψει δεδομένων αντιστροφής, είναι έτοιμη να εισέλθει στο 5ο  τρίμηνο ύφεσης της βιομηχανικής της παραγωγής.
Είναι πλέον θέμα χρόνου αυτή η δυσμενής συγκυρία του μεταποιητικού τομέα να διαχυθεί στον σθεναρό ακόμη τομεα των υπηρεσιών.
Image
Ειδικότερα, το NBER ορίζει την ύφεση σαν σημαντική απόκλιση της οικονομικής δραστηριότητας διάρκειας μερικών μηνών και εκτεινόμενης σε όλη την οικονομία. Δεν χαρακτηρίζεται δηλαδή η ύφεση από τον συνήθη όρο των δυο συνεχόμενων τριμήνων πτώσης του ΑΕΠ.
Στην προσπάθεια τους να αφουγκραστούν τον σφυγμό της οικονομίας οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν σωρεία δεικτών.
Θα μπορούσαμε αυτό το σύνολο των δεικτών να το κατηγοριοποιήσουμε σε 2 ομάδες.
Τους πρόδρομους δείκτες (Leading Indicators) οι οποίοι έχουν κάποια δυνατότητα να προλέξουν η να μας προειδοποιήσουν για μια ενδεχόμενη μελλοντική κρίση/ύφεση και τους δείκτες συγκυρίας (Coincident indicators) οι οποίοι ουσιαστικά σημαίνουν την απαρχή κάποιας ύφεσης.
Ευρεία δημοσιότητα έλαβε το τελευταίο διάστημα το γεγονός ότι κάποιοι μεμονωμένοι πρόδρομοι δείκτες όπως για παράδειγμα η καμπύλη των επιτοκίων και το PMI της μεταποίησης, παρέχουν κάποια σημάδια ανησυχίας.
Οι τομείς όμως που ουσιαστικά προσανατολίζει την προσοχή του το NBER προκειμένου να αποφανθεί για την κατάσταση της οικονομίας, είναι σημαντικές αποκλίσεις στο πραγματικό εισόδημα, στην απασχόληση, στην βιομηχανική παραγωγή και στο σύνολο των πωλήσεων.
Η δραστηριότητα αυτών των τομέων αποτυπώνεται σε δείκτες συγκυρίας και οι οποίοι αυτήν την στιγμή δεν μας παρέχουν κάποιο ανησυχητικό σήμα.
Με τον τρέχοντα ρυθμό αύξησης του 2,3% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, ο οποίος ισοδυναμεί με τον μέσο ρυθμό επέκτασης από το 2009, δεν υφίστανται ενδείξεις επερχόμενης ύφεσης και οι μόνες αρνητικές ίσως που υπάρχουν αυτήν την στιγμή συνηγορούν υπέρ μιας ενδεχόμενης επιβράδυνσης στο 1,5%.

Ευρώπη

Γερμανία

Συνεχίζουν να απογοητεύουν τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας που σε ετησιοποιημένη βάση παρουσίασαν πτώση 5,2%.
Η χώρα ελλείψει δεδομένων αντιστροφής, είναι έτοιμη να εισέλθει στο 5ο  τρίμηνο ύφεσης της βιομηχανικής της παραγωγής.
Είναι πλέον θέμα χρόνου αυτή η δυσμενής συγκυρία του μεταποιητικού τομέα να διαχυθεί στον σθεναρό ακόμη τομεα των υπηρεσιών.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο 47,4 χαμηλότερο 7ετιας και έδαφος συστολής υποχώρησε ο δείκτης PMI τον προηγούμενο μήνα.
Στην ένδειξη αποτυπώνεται η πτώση της παραγωγής και των εξαγωγών παρα την πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος.
Η έλλειψη αισιοδοξίας δεν μπορεί να αποδοθεί κατ’ ανάγκην στις ανησυχίες για Brexit αλλά περισσότερο σε παγκόσμιους παράγοντες σχετικούς με τις εμπορικές σχέσεις.
Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ο τομέας των υπηρεσιών ο οποίος συνιστά το 80% της οικονομίας διέπεται από μια σχετική σταθερότητα.

Αμερική

ΗΠΑ

Στο 59,1 το χαμηλότερο από το 2016 και σε απόκλιση από τις προσδοκίες έκλεισε ο δείκτης της μεταποίησης ISM PMI.
Στο 56,4 και σε περιοχή επέκτασης κινήθηκε ο PMI ISM των υπηρεσιών. Αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι ανθεκτικότερος από την μεταποίηση εν μέσω επιβραδυνόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης και εμπορικών αβεβαιοτήτων.
Η σθεναρότητα των υπηρεσιών δεδομένου του μεριδίου στο σύνολο του ΑΕΠ (89%), υπογραμμίζει την θετική προοπτική της χώρας.
Κατά 130.000 και χαμηλότερα του αναμενόμενου αυξήθηκαν οι μη αγροτικές έμμισθες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο.
Η μέση ωριαία αποζημίωση εμφανίζεται αυξημένη κατά 3,2% από 3,3% τον Ιούλιο.
Αμετάβλητο στο 3,7% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας και το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας ανήλθε στο 63,2% από 63%.

Ασία

Κίνα

Θετικά εξέπληξε ο πρόδρομος δείκτης της μεταποίησης PMI Caixin ανερχόμενος σε έδαφος επέκτασης και με ένδειξη 50,4.
Η θετική αυτή εξέλιξη μπορεί να αποδοθεί στην στέρεα βιομηχανική δραστηριότητα και στις ευνοϊκότερες συνθήκες της αγοράς εργασίας.
Κατά 1% και 5,6% μειωμένες παρουσιάζονται οι εξαγωγές και εισαγωγές αντίστοιχα της χώρας τον μήνα Αύγουστο.
Αξιοσημείωτη είναι η σχέση με τις ΗΠΑ όπου οι εισαγωγές και εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 22,3% και 16%  αντίστοιχα.
Εντύπωση δημιουργεί η αύξηση κατά 3,2% των εξαγωγών πρός την ευρωζώνη.
Image
Image
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης