Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mε ΕΛΠΕ -4% λόγω πώλησης με discount αλλά τράπεζες έως +4% το ΧΑ +0,88% στις 857 μον. - Νευρικότητα στα ομόλογα, Ελλάδα 1,66%, Ιταλία 0,97% λόγω ΕΚΤ

tags :
Mε ΕΛΠΕ -4% λόγω πώλησης με discount αλλά τράπεζες έως +4% το ΧΑ +0,88% στις 857 μον. - Νευρικότητα στα ομόλογα, Ελλάδα 1,66%, Ιταλία 0,97% λόγω ΕΚΤ
Ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες στις 857 και 789 μονάδες αντίστοιχα  – Απώλειες -4% για τα ΕΛΠΕ
(upd20)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 857 μονάδες στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες, με επίκεντρο τις απώλειες των ΕΛΠΕ -4,02% οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη των τραπεζών καθώς στις δημοπρασίες, έκλεισαν όλες στα υψηλά της ημέρας ....με υποτονικές όμως συναλλαγές.
Οι απώλειες στα ΕΛΠΕ συνδέονται με τις πληροφορίες ότι στα  επίπεδα των 7 ευρώ θα διατεθούν τα 108 εκατ μετοχές ή 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο μέσω του χρηματιστηρίου σε αμερικανικό fund που έχει βρει ο Λάτσης (Paneuropean).
Πρόκειται για discount τουλάχιστον 25%.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +3,74% και ακολούθησαν Εθνική +2,77% , Eurobank +2,5% , Αlpha Bank +2,39% en; ενώ με κέρδη +3,48% έκλεισε η Attica Bank.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, οι απώλειες των ΕΛΠΕ -4,02% και του Ελλάκτωρα -2,42% αντισταθμίστηκαν από τις δεικτοβαρείς ΔΕΗ +1,8%, Coca Cola +1,01% και ΟΤΕ +0,82%.
Πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και απόλυτα αναμενόμενη εξέλιξη οι πωλήσεις στα ομόλογα εντός και εκτός Ελλάδος.
Μετά την αδικαιολόγητη άνοδο των τιμών στα ομόλογα, οι ακρότητες ξεφουσκώνουν απόρροια της προεξόφλησης των ανακοινώσεων της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου που θα απογοητεύσει. 
Το τελευταίο διάστημα ομόλογα και μετοχές αντιδρούν αρνητικά, προεξοφλούν ότι οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 θα απογοητεύσουν.
Το μεγάλο ερωτηματικό τίθεται κατά πόσο τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο M. Draghi θα είναι αρκετά ώστε να ανακόψουν την επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης και φυσικά εάν θα ικανοποιήσουν τις αγορές.
Στο σημείο αυτό οι επενδυτικοί όμιλοι συμφωνούν ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ δεν αρκούν για να ανακοπεί η υποχώρηση της ανάπτυξης καθώς θα πρέπει να υπάρξουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι η  ΕΚΤ θα ανακοινώσει την μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% ενώ για  να αποφευχθεί  η περαιτέρω πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών καθώς έχουν πληρώσει 21 δισεκ. ευρώ σε τόκους στην ΕΚΤ λόγω των αρνητικών επιτοκίων… θα εφαρμοστεί το κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων…
Από την άλλη το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως 30 δισεκ. αγορές κρατικών ομολόγων έχει εκτιμηθεί ότι σε 8 με 10 μήνες η ΕΚΤ θα έχει εξαντλήσει τα ομόλογα που θα μπορούσε να αγοράσει.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 850 μονάδες να βρεθεί στις 780 μονάδες και το ελληνικό 10ετές ομόλογο να υπερβεί το 2% από 1,55% που ήταν εσχάτως.
Από την άλλη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και στο πλαίσιο της αναζήτησης της λύσης για τις διαφωνίες, το νέο QE θα ξεκινήσει αλλά με κάποια καθυστέρηση, ίσως τον Δεκέμβριο του 2019.
Η καθυστέρηση της έναρξης του QE θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια σημαντική απογοήτευση για τις αγορές, τουλάχιστον αρχικά και πιθανόν να περιπλέξει το καθήκον του προέδρου της ΕΚΤ.
Σήμερα, στην αγορά ομολόγων καταγράφεται νευρικότητα , με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,66% και το ιταλικό 10ετές στο 0,97%.
Από την άλλη, το ελληνικό CDS κινείται σταθεροποιητικά στις 234 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 4865 μονάδες βάσης από τις 4240 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,11% και τον Γενικό Δείκτη -0,18%.
Λίγο μετά τις 12:00, με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank -1,72% αλλά και στην πλεονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ειδικόετερα στα ΕΛΠΕ.. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,08% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,67%
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν στα υψηλά της ημέρας στις 857 και 789 μονάδες αντίστοιχα.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,88% στις 857 μονάδες έχοντας υψηλό στις 857,58 μονάδες και χαμηλό στις 844,14 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 24,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,2 εκατ. ευρώ και όγκου 466 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Profile διακίνησε 436 χιλ. τεμάχια αξίας 1,69 εκατ. ευρώ και η Jumbo 30 χιλ. τεμάχια αξίας 512 χιλ. ευρώ.

Κινήσεις μετοχών και ειδήσεις της ημέρας

Με απώλειες -4,02% έκλεισε η μετοχή των ΕΛΠΕ ενώ είναι βέβαιο ότι η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ θα επιδιώξει να επισπεύσει την διαδικασία του placement στο ελληνικό χρηματιστήριο για την διάθεση του 35,5% της εταιρίας έναντι 750 εκατ ευρώ.
Στα επίπεδα των 7 ευρώ θα διατεθούν τα 108 εκατ μετοχές ή 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων μέσω του χρηματιστηρίου σε διεθνή επενδυτή… που έχει βρεθεί.
Πρόκειται για discount τουλάχιστον 25% επί των τιμών την τρέχουσα περίοδο στο χρηματιστήριο στα 9 ευρώ.
Το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο έχει αποκαλύψει ότι κατά την συνάντηση Λάτση με Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ανέλαβε πρωθυπουργός… η πλευρά Λάτση ανέφερε ότι έχει βρεθεί επενδυτής – αμερικανικό fund – το οποίο θα ενδιαφερόταν να αγοράσει στρατηγικό ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Με το μοντέλο της διάθεσης 108 εκατ μετοχών σε σύνολο 305 εκατ μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου σε επενδυτές ουσιαστικά αποδυναμώνεται το Ελληνικό Δημόσιο θα μηδενίσει ή θα παραμείνει με οριακό ποσοστό μειοψηφίας εάν τελικώς διατεθεί το 30%.
Σταθεροποιητικά έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή στο +0,14% ενώ από ότι φαίνεται το  αμερικανικό fund που πουλούσε μετοχές που κατείχε στην εταιρία έχει ολοκληρώσει τις πωλήσεις οι οποίες πίεσαν προσωρινά την μετοχή.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση Περιστέρη με μεθοδικές κινήσεις ισχυροποιεί την Τέρνα Ενεργειακή με όρους κερδοφορίας, ρευστότητας και κεφαλαίων για νέες επενδύσεις.
Η εταιρία που είναι μια από τις ισχυρότερες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει εγκατεστημένη ισχύ περίπου 1.231 MW, περίπου 280 MW είναι υπό κατασκευή ενώ ο νέος στόχος είναι να φθάσει στα 2.000 MW
Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις σε ΗΠΑ και Εύβοια θα αυξήσουν κατά 70 με 80 εκατ τα EBITDA της Τέρνα Ενεργειακή σε ετήσια βάση.
Για το 2019 τα EBITDA εκτιμώνται σε 175 εκατ ευρώ με τις συνολικές υποχρεώσεις να φθάνουν στα 690 εκατ.
Η εταιρία θα προχωρήσει τον Οκτώβριο στην έκδοση ομολογιακού 120 με 150 εκατ ευρώ για να ενισχύσει και υλοποιήσει τα επενδυτικά της σχέδια.
 Ως προς την στρατηγική κερδοφορίας το 50% των κερδών θα χρησιμοποιείται για επενδύσεις και το 50% των κερδών θα διανέμεται στους μετόχους με την μορφή μερισμάτων ή επιστροφή κεφαλαίου.
Με placement , η Profile πραγματοποίησε 5 πακέτα στην τιμή των 3,88 ευρώ συνολικής αξίας 1,7 εκατ. ευρώ και συνολικού όγκου 436 χιλ. τεμαχίων η οποία ανακοίνωσε χθες πως διακόπτει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
Στην αγορά κυκλοφορούσαν οι πληροφορίες εδώ και καιρό ότι πρόκειται να γίνει placement και σύμφωνα με πληροφορίες οι μετοχές που πουλήθηκαν πηγαίνουν σε τρεις Έλληνες και ένα ξένο επενδυτή.
Ασφαλώς πρόκειται για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την εταιρεία, η οποία δημοσίευσε καλά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο.
Οι προοπτικές σύμφωνα με αναλυτές είναι εξαιρετικά θετικές για τις επόμενες χρήσεις και σημειώνεται πως έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και συνδυασμένη προσφορά νέων μετοχών θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Prodea Real Estate (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ).
Το πληροφοριακό δελτίο αποκαλύπτει ότι η αύξηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω συνδυασμένης προσφοράς, η οποία θα αποτελείται από α) μία ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές καθώς και β) μία εγχώρια προσφορά σε εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές με έκδοση ενημερωτικού δελτίου.
Στόχος της παραπάνω διαδικασίας είναι να ενισχυθεί το ισχνό σήμερα free float της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ.
Για το λόγο αυτό οι υφιστάμενοι μέτοχοι πλειοψηφίας δεν προτίθενται, κατά δήλωσή τους, να συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
Καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ εξαμήνου 2019 αυξημένα κατά 5,7% στα €779,6εκ. (α’ εξάμηνο 2018: €737,5εκ.) παρουσίασε ο ΟΠΑΠ, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις.
Καθαρά κέρδη 13,65 εκατ. ανακοίνωσε ο όμιλος Σαράντη για το Α’ εξάμηνο του 2019, αυξημένα κατά 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 172,19 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 7,43%.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 857 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 865, 880 μονάδες και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Στο πρώτο τεχνικό σημείο στήριξης παραμένουν οι 850 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 835-825 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 789 μονάδες με την πρώτη αντίσταση η ζώνη των 800-810 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη  παραμένουν οι 750 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 735-725 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 700 μονάδων.

Η επικαιρότητα

Tην άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για την πώληση του 30% των μετοχών του "Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ" (ΔΑΑ), ποσοστό που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, αποφάσισε το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε επίσης να ορίσει ως σύμβουλο για το δημόσιο χρέος τη Lazard.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, των μεγάλων επενδυτικών έργων, όπως είναι το Ελληνικό αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων της χώρας προς το ΔΝΤ.
Επίσης, στο άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι.την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν δεσμεύσεις από τον Χρήστο Σταικούρα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με φόντο τις εκκρεμότητες που θα περιλαμβάνει ο 4ος κύκλος μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου με τα τεχνικά κλιμάκια και στις 22- 24 Σεπτεμβρίου με τους αξιωματούχους των δανειστών.
Παράλληλα η Αθήνα προωθεί το ζήτημα για τον συνυπολογισμό των κερδών ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα ANFA’s και τα SNP’s στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Και αυτές οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με ορόσημο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ λίγες ημέρες πριν τέλος Νοεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί από την Κομισιόν η νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.
Στον απόηχο της επίσκεψης Αναστασιάδη οριστικοποιήθηκε το τετ α τετ Μητσοτάκη - Erdogan στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου όπως άλλωστε είχε προϊδεάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου κατά συνέντευξη τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στην ατζέντα των δύο ηγετών θα βρίσκονται το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά είναι βέβαιο ότι το προσφυγικό και το θέμα των εξορύξεων θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνομιλίες τους.  
Παρότι η ελληνική πλευρά διαρρέει ότι δεν έχει υψηλές προσδοκίες από μια τέτοια συνάντηση την οποία θεωρεί περισσότερο αναγνωριστική, από την άλλη, έμπειροι διπλωματικοί, επισημαίνουν ότι τις στιγμές που οι δύο χώρες ήρθαν πιο κοντά είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις χαμηλών προσδοκιών.
Αντιθέτως στις συναντήσεις που είχε ανέβει ψηλά ο πήχης, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Πιο κοντά σε επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές βρίσκεται η Ισπανία, καθώς η χθεσινή νέα συνάντηση μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Podemos δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις μεταξύ τους διαφορές ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Και οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους, με τους μεν Σοσιαλιστές να ζητούν την κοινοβουλευτική στήριξη των Podemos αλλά να μην τους δίνουν κυβερνητικές θέσεις και με τους Podemos να επιμένουν στο αίτημα τους να αναλάβουν στελέχη τους υπουργικές θέσεις.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αλλαγές που θα επέλθουν στην εξωτερική πολιτική των  ΗΠΑ ύστερα από την απομάκρυνση του John Bolton, του μέχρι πρότινος συμβούλου του προέδρου Donald Trump για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Αισιοδοξία  επικρατεί  στη Βόρεια Κορέα, η οποία βλέπει την αποχώρηση του Bolton, του «μανιακού για πόλεμο», όπως τον χαρακτήριζε, ως μια ευκαιρία προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Επιπλέον αναμένονται και οι εξελίξεις με το Ιράν μια και ο Bolton ήταν ο «αρχιτέκτονας» της σκληρής στάσης των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης και αυτός που αρνιόταν κατηγορηματικά και με κάθε τρόπο οποιαδήποτε συνάντηση του Trump με την ιρανική ηγεσία.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τόσο την εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όσο και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη (12/9).
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,91%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,41% στις 3008,81 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκελισε με κέρδη +1,61% στις 27112 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας, προσφέρουν στήριξη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα εξαιρεθούν 16 κατηγορίες αμερικανικών αγαθών από τον νέο γύρο δασμών, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 17 Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των αυριανών (12/9) αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,75%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,01% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,90%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,15%, ο S&P στο +0,25%, ο Nasdaq με κέρδη +0,60% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,65% (9,24 δολ)

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς 

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες,  με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,60 ευρώ με άνοδο +2,77% με όγκο 2,28 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6680 ευρώ με άνοδο +2,39% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,05 ευρώ με άνοδο +3,74% με όγκο 1,16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,82 ευρώ με άνοδο +2,5%  με όγκο 7,15 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,04 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,52 ευρώ, με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση 678 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4460 ευρώ με άνοδο +3,48%, με όγκο 633 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,94 ευρώ με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Απώλειες στα ΕΛΠΕ

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής, Jumbo, Aegean, CENER, ΔΕΗ....
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil....
Η Coca Cola έκλεισε στα 30,13 με άνοδο +1,01% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,35 ευρώ με άνοδο +0,82% και αποτίμηση 5,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,83 ευρώ με άνοδο +1,80% και αποτίμηση 657 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,14 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 496 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,74 ευρώ με πτώση -0,61% και αποτίμηση 3,13 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,20 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,60 ευρώ με πτώση -4,02% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,76 ευρώ με πτώση -0,76% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,87 ευρώ με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,28 ευρώ με άνοδο +3,78% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,38 ευρώ με άνοδο +2,07% και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,39 ευρώ με άνοδο +4,05% και με κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1398 ευρώ με άνοδο +2,19% και κεφαλαιοποίηση 131 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,66% από 1,72% νωρίτερα - Πλήρως προεξοφλημένη η ΕΚΤ

Νευρικότητα σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά το πρόσφατο ράλι απόρροια της ακραίας στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η ΕΚΤ με τα σχέδια της για νέα ποσοτική χαλάρωση.
Ούτως ή άλλως έχουν προεξοφληθεί όλα τα θετικά νέα από την ΕΚΤ και με τις ανακοινώσεις στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένονται πωλήσεις.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία αλλά και στην Γερμανία όπου τα 10ετή ομόλογα σημείωσαν νέα ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις στις 3 Σεπτεμβρίου.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,66% από 1,72% νωρίτερα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,97% από 1,06% νωρίτερα  .
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,66% με το αμερικανικό 10ετές 1,71% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 69 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%...ωστόσο τέτοια επιτόκια κάτω από οποιοδήποτε σενάριο δεν θα δικαιολογούνται.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,55% με απόδοση αγοράς 0,58% και απόδοση πώλησης 0,52%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,15 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,85%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,20% με το ιστορικό χαμηλό 1,04% στις 9 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 116,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60% με απόδοση αγοράς 1,63% και απόδοση πώλησης 1,58%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 119,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65% με απόδοση αγοράς 1,66% και απόδοση πώλησης 1,63%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 στο 1,52%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 120,94 μονάδες βάσης και απόδοση 2,09%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 122,75  μονάδες βάσης και απόδοση 2,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 127,55 μονάδες βάσης και απόδοση 2,57%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,43% σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 223 μονάδες βάσης από 217 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4865 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,34% ή 234 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νευρικότητα και στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης, λόγω ΕΚΤ  

Νευρικότητα σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν όλες τις πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ και πλέον όσο πλησιάζουμε στις 12 Σεπτεμβρίου οι πωλήσεις θα αυξάνονται.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,798% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,97% στις 11 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/9/2019 στο -0,57% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,002% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,97% και με ιστορικό χαμηλό 0,798% στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,51%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης