Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας

tags :
Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας
Συρία: Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, για πρώτη φορά μετά την εκεχειρία η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη Αυγούστου 2019
Ρωσικά αεροσκάφη διεξήγαγαν δύο επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή μετά την εκεχειρία που ανακοίνωσε η Μόσχα πριν από δέκα ημέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εξάλλου ένας άμαχος σκοτώθηκε από βολές του πυροβολικού του συριακού καθεστώτος σε χωριό σε νότιο τομέα της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία).
Στην επαρχία και σε περιοχές που γειτονεύουν με αυτή εφαρμόζεται από την 31η Αυγούστου μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός την οποία ανακοίνωσε η Μόσχα, τέσσερις μήνες μετά την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών και την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων από τις δυνάμεις της Δαμασκού και της συμμάχου της Ρωσίας. Στους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί πάνω από 960 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ανεστάλησαν έκτοτε, ωστόσο στο πεδίο η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται συχνά με πλήγματα του πυροβολικού.
«Ρωσικά αεροσκάφη διεξήγαγαν δύο πλήγματα εναντίον θέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων στην περιοχή Καμπάνι, στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας της Λαττάκειας, που γειτονεύει με εκείνη της Ιντλίμπ», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Στους τομείς τους οποίους στοχοθέτησε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται διάφορες οργανώσεις τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένων της ΧΤΣ και του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν, κατά τη ΜΚΟ.
Ο Άμπντελ Ραχμάν σημείωσε πως δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει εάν οι χθεσινές επιδρομές σήμαναν «το τέλος της εκεχειρίας που εφαρμόζεται» ή εάν επρόκειτο για μεμονωμένα, στοχευμένα πλήγματα.
Στα τέλη Απριλίου το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με την υποστήριξη της ρωσικής ΠΑ, ενέτεινε τα πλήγματα στην Ιντλίμπ και γειτονικούς τομείς στις επαρχίες της Χάμας, της Λαττάκειας και του Χαλεπιού, όπου κυριαρχεί η ΧΤΣ.
Την 8η Αυγούστου, εξαπέλυσε χερσαία επιχείρηση ανακτώντας πολλές πόλεις και κοινότητες, από τις οποίες είχαν συχνά αποχωρήσει οι κάτοικοί τους.
Η εφημερίδα Αλ Ουάταν είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν ενδεχόμενο να μη διαρκέσει παρά οκτώ ημέρες, με στόχο να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στους τζιχαντιστές να εγκαταλείψουν τομείς στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ από όπου διέρχεται ένας αυτοκινητόδρομος στρατηγικής σημασίας, που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι.
Πριν αναστείλει την επιχείρηση ευρείας κλίμακας που είχε εξαπολύσει, η Δαμασκός φαινόταν να βάζει στο στόχαστρο την πόλη Μααρέτ αλ Νούμαν, από την οποία διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος.
Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Άσαντ έχουν ανακτήσει περίπου το 60% της επικράτειας της Συρίας, με την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Πέραν της Ιντλίμπ, αχανείς εκτάσεις της χώρας στο ανατολικό της τμήμα που βρίσκονται στα χέρια κουρδικών οργανώσεων παραμένουν πέραν του ελέγχου της Δαμασκού.
Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, μετά την βίαιη καταστολή διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, και έγινε εξαιρετικά περίπλοκος στην πορεία των ετών, με την εμπλοκή τζιχαντιστών και ξένων δυνάμεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης