Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αποπομπή Bolton έρχεται στην χειρότερη στιγμή για τον Netanyahu

Η αποπομπή Bolton έρχεται στην χειρότερη στιγμή για τον Netanyahu
Ο Bolton ήταν βασικός σύμμαχος του Ισραήλ στην άσκηση πίεσης προς το Ιράν για το θέμα των πυρηνικών
Η αδιανόητη αποπομπή του συμβούλου του Λευκού Οίκου, John Bolton, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τον Benjamin Netanyahu.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με μία σκληρή εκλογική μάχη την ερχόμενη εβδομάδα, με τις σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο να είναι αρκετά στενές. Η απομπομή Bolton όμως έπληξε το Ισραήλ.
Ο Bolton ήταν βασικός σύμμαχος στην προσπάθεια του Ισραήλ να πιέσει το Ιράν να διατηρήσει τις πυρηνικές και στρατιωτικές φιλοδοξίες του και για χρόνια υποστήριζε την αλλαγή καθεστώτος και τις προληπτικές κυρώσεις στο ατομικό του πρόγραμμα. Η έξοδος του ανοίγει το δρόμο να συναντηθεί ο Trump με τον Ιρανό Πρόεδρο Rouhani.
Ο Netanyahu αντιτάχθηκε σθεναρά στην πυρηνική συμφωνία του πρώην Προέδρου Obama με το Ιράν και έχει καυχηθεί ότι έπεισε τον Trump να αποσυρθεί από το σύμφωνο πέρυσι. Το στοίχημα του στο Trump φαίνεται πιο επικίνδυνο τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, καθώς τα μηνύματα που προέρχονται από την Ουάσινγκτον μιλούν για πιθανές συνομιλίες Trump-Rouhani στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη αυτό το μήνα.
Ο μεγάλος φόβος του Ισραήλ είναι ότι η αποχώρηση του Bolton θα ακολουθηθεί από τη χαλάρωση της αυστηρής εκστρατείας κυρώσεων της Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Ιρανούς ηγέτες.
Οι αυξημένες πιθανότητες αναθέρμανσης των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν πιέζουν το Ισραήλ να ξεκαθαρίσει τι είδους πυρηνική συμφωνία θα έκανε αποδεκτή.
"Το Ισραήλ είχε σχέσεις με το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο πριν από τον Bolton και θα συνεχίσει να έχει μετά από αυτόν", δήλωσε ο Yaakov Amidror, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Netanyahu. "Η ερώτηση αυτή τη στιγμή είναι εάν θα αυξήσουμε ή όχι την πίεση στην έναρξη των συνομιλιών. Θέλουμε τελικά μια καλή συμφωνία."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης