Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Έλλειψη τροφίμων και αναταραχή προβλέπει το σενάριο ενός άτακτου Brexit

tags :
Μ. Βρετανία: Έλλειψη τροφίμων και αναταραχή προβλέπει το σενάριο ενός άτακτου Brexit
H «Επιχείρηση Yellowhammer» καταρτίστηκε στις 2/8 μόλις 9 ημέρες αφότου ανέλαβε πρωθυπουργός ο Johnson
Σοβαρά προβλήματα στη διέλευση της Μάγχης που θα επηρεάσουν την παροχή φαρμάκων και ορισμένων φρέσκων τροφίμων καθώς και διαδηλώσεις αλλά και αντί-διαδηλώσεις σε όλη την χώρα, γεγονός που θα αυξήσει τη δημόσια αναταραχή προβλέπει μεταξύ άλλων το χειρότερο σενάριο που έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση σε περίπτωση που η Μ. Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Οι υποθέσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται στην «Επιχείρηση Yellowhammer», έγγραφο το οποίο καταρτίστηκε στις 2 Αυγούστου, μόλις 9 ημέρες αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας ο Boris Johnson, και το οποίο αναφέρει το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη Μ. Βρετανία εάν αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31/10 χωρίς συμφωνία.
Το 5σέλιδο αυτό έγγραφο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα ύστερα από πιέσεις Βρετανών βουλευτών, υποστηρίζει πως η ετοιμότητα του Δημοσίου και των επιχειρήσεων είναι χαμηλή απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο, λόγω και της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην χώρα.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως τα φορτηγά θα μπορούσαν να περιμένουν έως και 2,5 ημέρες για να περάσουν το Στενό της Μάγχης ενώ οι Βρετανοί πολίτες θα υπόκεινταν σε αυξημένους μεταναστευτικούς ελέγχους στα ευρωπαϊκά σύνορα.
«Συγκεκριμένοι τύποι νωπών τροφίμων θα μειωθούν.
Υπάρχει ο κίνδυνος ο πανικός για αγορές να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ελλείψεις στην παροχή τροφίμων» αναφέρει το έγγραφο, το οποίο υποστηρίζει ότι η κίνηση κατά μήκος του Στενού της Μάγχης θα μπορούσε να μειωθεί έως και 60% την πρώτη ημέρα ενός άτακτου Brexit, ότι οι ουρές στην κυκλοφορία των οχημάτων θα επηρεάσει τις παραδόσεις καυσίμων, διαταράσσοντας την προμήθεια του Λονδίνου και της νοτιοανατολικής Αγγλίας και προκαλώντας αγοραστικό πανικό σε άλλες περιοχές της χώρας που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις.
Σημαντικές επιπτώσεις αναμένονται στις διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αλλά και στην ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στην αστυνομία και σε υπηρεσίες ασφαλείας.
Σημειώνεται πως αποκαλύψεις σχετικά με την «Επιχείρηση Yellowhammer» είχαν δημοσιευθεί στις 18 Αυγούστου στην εφημερίδα Sunday Times με τον υπουργό Michael Gove να υποστηρίζει τότε πως οι προβλέψεις αυτές ήταν παλιές και δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο ετοιμότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Μ. Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης