Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τεκμηριωμένα στοιχεία για την αντικατάστηση των ΝΟΜΕ και για την απολιγνιτοποίηση στην σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια

tags :
Τεκμηριωμένα στοιχεία για την αντικατάστηση των ΝΟΜΕ και για την απολιγνιτοποίηση στην σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια
Στην ατζέντα της συνάντησης συμπεριλαμβάνεται η παρουσίαση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για την έναρξη εφαρμογής του Target Model
Την παρουσίαση από την ελληνική πλευρά μίας εμπεριστατωμένης ανάλυσης, που θα αποδεικνύει ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν λειτουργούν στην πράξη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η ατζέντα της σημερινής συνάντησης των επικεφαλής του ΥΠΕΝ με την αντιπροσωπεία των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που θα βρεθούν στην Αθήνα.
Η συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη της κύριας φάσης των διαπραγματεύσεων του ΥΠΕΝ με τους θεσμούς, για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον εγχώριο ενεργειακό κλάδο, οι οποίες θα πρέπει να «κλειδώσουν» μέχρι περίπου τα τέλη Αυγούστου.
Σε αυτήν, θα τεθεί επίσης επί τάπητος το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την αγορά ρεύματος, δηλαδή η ΔΕΗ και η οικονομική της κατάσταση, το σχέδιο απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, αλλά και η εφαρμογή του Target Model.  

Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΗ

Έτσι, στη συνάντηση οι επιτελείς του ΥΠΕΝ θα παρουσιάσουν κατ’ αρχάς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Όπως είναι γνωστό, βασικός «πυλώνας» αυτών των μέτρων είναι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων και η μείωση της έκπτωσης συνέπειας, η οποία θα επιφέρει  μία «ανάσα» ύψους 500 εκατ. ευρώ στα ταμεία της επιχείρησης.
Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης «αγγίζει» και τη διεκδίκηση του ΥΠΕΝ για άμεση κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί αποτελεί το μέγεθος της ζημίας που έχουν προκαλέσει έως σήμερα στη ΔΕΗ οι δημοπρασίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση η ελληνική πλευρά θα δώσει έμφαση και στο γεγονός ότι το εν λόγω μέτρο δεν απέφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα για το «άνοιγμα» της αγοράς.
Έτσι, θα παρουσιάσει «τεκμηριωμένα στοιχεία», όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές του ΥΠΕΝ, που θα αποδεικνύουν ότι οι δημοπρασίες είναι ατελέσφορες.

Προκαταρκτικό σχέδιο απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων

Παράλληλα, στην αντιπροσωπεία των τεχνικών κλιμακίων θα παρουσιαστεί ένας πρώτος σχεδιασμός που έχει κάνει ήδη το ΥΠΕΝ, σχετικά με την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Όπως είναι γνωστό, δηλωμένη πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να επιταχυνθεί η απολιγνιτοποίηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, με παράλληλη αύξηση των στόχων για διείσδυση των ΑΠΕ, γεγονός που αλλάζει πλήρως το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Έτσι, τη στιγμή που η χώρα μας έως τώρα διεκδικούσε μέτρα για την παράταση της απανθρακοποίησης του εγχώριου ενεργειακού μίγματος (στα πρότυπα κρατών όπως η Τσεχία ή η Πολωνία), πλέον για πρώτη φορά προσέρχεται με θέσεις που συνάδουν με την ευρωπαϊκή στρατηγική για «επιθετική» μείωση των εκπομπών.
Επομένως, με αυτό τον τρόπο θέτει σε εντελώς διαφορετική βάση τη συζήτηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πλέον θα αποτελούν μέρος μίας συνολικής λύσης που θα επισπεύδουν την  ενεργειακή μετάβαση.
Όσον αφορά τις λιγνιτικές μονάδες που θα περιλαμβάνονται στο πρώτο «κύμα» απόσυρσης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, σε αυτές περιλαμβάνονται ο ΑΗΣ Αμυνταίου και η Μεγαλόπολη ΙΙΙ, με τη σχετική μάλιστα διαδικασία να δρομολογείται πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2020.

Καμία παρέκκλιση στην έναρξη του Target Model

Ανάλογη μετατόπιση ισχύει και για το Target Model, το οποίο επίσης θα συζητηθεί στη συνάντηση, με την παρουσίαση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για τα ενδιάμεσα στάδια, που θα καταδεικνύουν πως δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση στην έναρξη εφαρμογής του, η οποία έχει καθορισθεί τον Ιούνιο του 2020.
Ενδεικτικές είναι μάλιστα οι σχετικές αναφορές που έκανε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, σε πρόσφατη ομιλία του σε ημερίδα της ΡΑΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου σημείωσε ότι θα υπάρξει στενότερη παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων του ΑΔΜΗΕ και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Η γγ του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, θα έχει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση και στην προώθηση των νέων ελληνικών θέσεων στις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις.
Και στην περίπτωση του Target Model, από την προηγούμενη στάση της χώρα μας, όπου η εφαρμογή του έμοιαζε περίπου με συμμόρφωση σε μία ευρωπαϊκή υποχρέωση, η αναδιοργάνωση της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος αποτελεί πλέον μέρος της εθνικής ενεργειακής ατζέντας, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο από αυτήν «περνά» η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης