Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi σε Trump: Δεν στοχεύουμε τις ισοτιμίες - To QE θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί - Αιχμές κατά της Γερμανίας, υπαρκτός ο κίνδυνος ύφεσης

tags :
Draghi σε Trump: Δεν στοχεύουμε τις ισοτιμίες -  To QE θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί - Αιχμές κατά της Γερμανίας, υπαρκτός ο κίνδυνος ύφεσης
Αιχμές Draghi στη Γερμανία, η οποία αντιδρά στα αρνητικά επιτόκια, λόγω των επιπτώσεων στις τράπεζες
(upd) Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο και τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα έως ότου οι συνθήκες για τον πληθωρισμό βελτιωθούν (αλλαγή guidance από την ΕΚΤ), δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ ανακοίνωσε το νέο πακέτο μέτρων, τόνισε τη σημασία της ανοικτής λήξης του QE, ενώ απάντησε στην κριτική του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν στοχεύει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Την ίδια ώρα, απηύθυνε συστάσεις στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι μικρός αλλά υπαρκτός.
Παράλληλα άφησε και αιχμές κατά της Γερμανίας, η οποία διαμαρτύρεται για τις παράπλευρες απώλειες των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Mario Draghi, με τη σημερινή απόφαση η ΕΚΤ αποδεσμεύεται από ημερολογιακούς περιορισμούς.
Το guidance και το πρόγραμμα αγοράς τίτλων είναι ανοιχτό.
«Το ανοιχτό χρονοδιάγραμμα τόσο στο guidance όσο και στο APP μας αφήνει τη δυνατότητα αντίδρασης σε περίπτωση υπερβολικής... δράσης.
Υπήρχαν τρία στοιχεία πίσω από την απόφαση: μια παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας, η εμμονή των κινδύνων του παγκόσμιου εμπορίου, η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό», σημείωσε.
Ο Draghi σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξουν οι όροι συμμετοχής στο QE.
Επίσης ανέφερε ότι στο ΣΣ υπήρχε μεγάλη συναίνεση για το ότι η ΕΚΤ έπρεπε να δράσει.
 Η διαφωνία ήταν το εύρος των μέτρων που θα αποφασίζονταν, εξήγησε.
«Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας, όπως αρμόζει, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο μας με βιώσιμο τρόπο, σύμφωνα με τη δέσμευσή μας», τόνισε.
Tο Διοικητικό Συμβούλιο επανέλαβε την ανάγκη για μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον Draghi, οι εισερχόμενες πληροφορίες από την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου καταδεικνύουν μια πιο παρατεταμένη αδυναμία της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, τη διατήρηση των κυριότερων κινδύνων μείωσης των τιμών και των μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων.
«Οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι στη γραμμή της ομιλίας μου στη Sintra τον Ιούνιο.
Οι πιέσεις στην Ευρωζώνη είναι επίμονες και οι προοπτικές του πληθωρισμού δεν είναι θετικές», εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Συστάσεις στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, αιχμές κατά της Γερμανίας

O κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε τις συστάσεις του προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν πολιτικές που να προωθούν τη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ενώ άφησε αιχμές για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
«Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ήταν έργο της ΕΚΤ και των μεταρρυθμίσεων ορισμένων χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι εύκολο να κάνουμε συστάσεις στις κυβερνήσεις.
Η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη είναι μικρή, αλλά είναι υπαρκτή.
Κάθε κυβέρνηση πρέπει να δράσει για τη θωράκιση της οικονομίας της.
Ο Draghi τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές να σταματήσουν τον φαύλο κύκλο.
'Οσον αφορά τις ανησυχίες για τια παράπλευρες επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής, για παράδειγμα στις τράπεζες, ο Draghi τόνισε ότι τις κατανοεί, ωστόσο η ΕΚΤ είναι η νομισματική αρχή και δρα με βάση τις προβολές για τα μεγέθη της οικονομίας.
Ο κεντρικός τραπεζίτης έστειλε και ένα έμμεσο μήνυμα στη Γερμανία, τονίζοντας ότι αν είχε κάνει περισσότερο στο δημοσιονομικό πεδίο, οι αποταμιευτές δεν θα διαμαρτύρονταν τόσο πολύ.
Μάλιστα, όπως είπε, οι Γερμανοί επωφελήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Η απάντηση στον Trump

O Draghi απάντησε στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι στοχεύει στην υποτίμηση του ευρώ.
Η απάντηση στον Trump είναι σαφής: Έχουμε μια εντολή για τον πληθωρισμό.
Και θα δράσουμε για να είμαστε συνεπείς.
Δεν στοχεύουμε στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. (Τελεία)

Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ μείωσε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο +1,1% το 2019, στο 1,2% το 2020 και στο 1,4% το 2021.
Η εκτίμηση της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2019 είναι τώρα στο 1,1%, από 1,7% τον Ιανουάριο.
Επίσης, η ΕΚΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, στο +1,2% το 2019, στο 1% το 2020 και στο 1,5% το 2021.
 
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης