Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πατέλης (σύμβουλος πρωθυπουργού): Βασικοί στόχοι ΑΕΠ 4% και η εξυγίανση των τραπεζών - Με νόμο κίνητρα για να έρθουν πλούσιοι στην Ελλάδα

tags :
Πατέλης (σύμβουλος πρωθυπουργού): Βασικοί στόχοι ΑΕΠ 4% και η εξυγίανση των τραπεζών - Με νόμο κίνητρα για να έρθουν πλούσιοι στην Ελλάδα
«Η χώρα μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη 4%», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατέλης σύμβουλος του Μητσοτάκη στο Bloomberg.
Συνέντευξη εφ’ όλης της οικονομικής ύλης έδωσε ο κ. Αλέξης Πατέλης επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού του Bloomberg.
Σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην πορεία του τραπεζικού συστήματος, με τον κ. Πατέλη να τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει ως βασικό της στόχο να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), τάχθηκε υπέρ του επονομαζόμενου «ιταλικού μοντέλου», τονίζοντας ότι “Είμαστε σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  Ανταγωνισμού και τον SSM γιατί  θέλουμε να προχωρήσουμε το APS σχήμα το οποίο βασίζεται στο ιταλικό σχήμα και εισάγει  μια εγγύηση του Δημοσίου στο senior κομμάτι των ομολόγων που εκδίδονται.
Προέβλεψε ταχεία απομείωση των NPEs σημειώνοντας πως η χώρα διαθέτει όλα τα εργαλεία συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της Τραπέζης Ελλάδος.
Σημείωσε ακόμη, προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ότι πλέον η χώρα διαθέτει έναν υπουργό υπεύθυνο μόνον για το θέμα αυτό, και σημείωσε πως το οικονομικό επιτελείο συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους για όλα τα θέματα.
Δεν παρέλειψε να παρατηρήσει την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία τακτικά επιτίθετο κατά του κεντρικού τραπεζίτη και να σημειώσει πως η νέα κυβέρνηση πιστεύει στην αμοιβαία συνεργασία και επιθυμεί να προχωρήσει τα θέματα προς τα μπροστά.
«Θα δουλέψουμε πολύ επιθετικά για να προχωρήσουν οι τράπεζες μπροστά», υπογράμμισε.
Ο κ. Πατέλης ρωτήθηκε προκειμένου να αναφέρει ένα μέγεθος κόκκινων δανείων που θα φιλοξενήσει το APS, δήλωσε ωστόσο πως το θέμα στο σύνολό του είναι υπό διαπραγμάτευση και δεν θα μπορούσε να πει κάτι παραπάνω γι’ αυτό.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα ενισχυθούν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Πατέλης επεσήμανε πως οι καταθέσεις ήδη ενισχύονται και  μίλησε μεταξύ άλλων για το σχεδιασμό θεσμοθέτησης ενός προγράμματος «non- dom» (θεσμικό πλαίσιο φορολογικών και άλλων κινήτρων) με στόχο τη μετεγκατάσταση πλούσιων ξένων στη χώρα.

Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για την ανάπτυξη

Για το πως θα τα καταφέρει η Ελλάδα στο πλαίσιο ενός οικονομικού περιβάλλοντος οικονομικής κάμψης ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επεσήμανε πως η χώρα σε αντίθεση με την πορεία της διεθνούς οικονομίας βρίσκεται σε άνοδο.  
Η νέα κυβέρνηση είπε θα φέρει πολιτική σταθερότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις.  
Ο κόσμος γνωρίζει ότι υπάρχει προβλεψιμότητα, πολιτική σταθερότητα πρόσθεσε στα επιχειρήματά του ο κ. Πατέλης επισημαίνοντας πως θα υπάρξουν χαμηλότεροι φόροι και περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
«Τα πάντα είναι θέμα διακυβέρνησης και εμπιστοσύνης» σημείωσε.
Επανερχόμενος  στο φλέγον ζήτημα  της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας,  παρά το διεθνές περιβάλλον τόνισε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 ενώ την ίδια στιγμή ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός υποχωρεί και ο δείκτης καταναλωτή στην Ελλάδα είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001.
Αναφέρθηκε στη σαφή διαφορά από το παρελθόν καθώς η νέα κυβέρνηση επικεντρώνει σε μεταρρυθμίσεις και θέλει να προσεγγίσει ξένες επενδύσεις.  
«Θέλουμε να διπλασιάσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 4%, και είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να επιτύχουμε αυτό το 4%».
Σημείωσε την ύπαρξη ετοιμότητας ώστε να λειτουργήσουν οι κατάλληλοι άνθρωποι οι οποίοι και θα φέρουν ξένες επενδύσεις.
Σημείωσε πως η χώρα είναι τυχερή καθώς μπορεί να επωφεληθεί από την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από 4,5% στο 1,5%.
«Εμείς σαν κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε κάτω από οποιαδήποτε πλαίσιο νομισματικής πολιτικής.
Δεν πιστεύουμε σε μια οικονομική πολιτική που στηρίζεται στην υποτίμηση αλλά πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις» επανέλαβε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Δεν είμαστε εδώ για να ζητάμε χάρες αλλά είμαστε ισότιμοι εταίροι απάντησε όταν ρωτήθηκε τι χρειάζεται η χώρα από τη Γερμανία ενώ έκανε αναφορά στην τιμητική ανάληψη της αντιπροεδρίας της Κομισιόν από τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά.  Χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη ως  ένδειξη για το  πόσο πολύ έχουν προχωρήσει τα πράγματα, και για το ότι η Ελλάδα δεν είναι πια ο παρίας της Ευρώπης αλλά ισότιμο μέλος.
Μίλησε για τη νίκη της νέας κυβέρνησης που έλαβε 40% στις εκλογές κάτι που το χαρακτήρισε ως σπάνιο ποσοστό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες
Κατέληξε πως η χώρα δε ζητά μείωση του χρέους αλλά πως όλα τα παραπάνω θα λειτουργήσουν ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης