Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι 4+11 υποψήφιοι για τη θέση του Bolton - Το who-is-who των υποψηφίων

ΗΠΑ: Οι 4+11 υποψήφιοι για τη θέση του Bolton - Το who-is-who των υποψηφίων
Από πρεσβευτές και αξιωματικούς του στρατού μέχρι συνταξιούχους αξιωματούχους και κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων περιλαμβάνει η ατζέντα των 15 υποψηφίων
Μια λίστα με 15 ονόματα έχει στα χέρια του ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump για να επιλέξει τον διάδοχο του αποπεμφθέντα John Bolton στην ηγεσία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και έχει δώσει στον εαυτό του το χρόνο να συζητήσει, ακούσει και επιλέξει διά... ενστίκτου κατά την προσφιλή του τακτική, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το Politico.
Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι της ατζέντας είναι άνδρες, όπως επισημαίνει ο ιστότοπος, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ή συνδέονται με τον Bolton, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που υπηρέτησαν στην διοίκηση του
George W. Bush.
Η αναμονή δεν θα κρατήσει πολύ καθώς την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το όνομα του τυχερού που θα πάρει τη θέση και θα καταστήσει σαφή την κατεύθυνση προς την οποία θα οδεύσει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα ως τις εκλογές του 2020.
Θα δείξει επίσης αν θα υπάρξει συνέχεια στην πίεση για διαπραγματεύσεις προς επίτευξης συμφωνίας με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τους Ταλιμπάν.

Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως, ο Trump θα αναζητήσει έναν επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα είναι πρόσωπο lowprofile, λιγότερο ιδεολόγος και πιο πρόθυμος να είναι ομαδικός παίκτης από τον εκτοπισθέντα Bolton. Ο Trump αναμένεται επίσης να πάει με μια επιλογή που θα χαίρει της εύνοιας και του υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, ο οποίος παραμένει ευνοούμενος του Trump.
Πολλοί ωστόσο υποστηρίζουν πως στο τέλος, ο Trump, θα αποφασίσει κατά το προσφιλή του συνήθεια εδώ και πολύ καιρό, με βάση το καθαρό του ένστικτο, που δεν θα συνοδεύεται απαραίτητα και από ιδεολογική συμβατότητα μεταξύ τους.
«Σίγουρα θέλει ένα πρόσωπο που να του λέει πάντα «ναι» σύμφωνα με τον Thomas Wright, αναλυτή εξωτερικής πολιτικής στο Brookings Institution, ο οποίος παρακολούθησε προσεκτικά τις κινήσεις στα θέματα εθνικής ασφάλειας του Trump. «Δεν θέλει κάποιον που θα του πει ότι δεν μπορεί να κάνει ό, τι θέλει να κάνει».

Οι κορυφαίοι στη λίστα…
Από τους 4 κορυφαίους υποψήφιους οι δύο είναι βοηθοί του Pompeo: ο Brian Hook, ο οποίος ασχολείται με το Ιράν, και ο Stephen Biegun, που ασχολείται με τη Βόρεια Κορέα.
Οι άλλοι δύο είναι, ο Fred Fleitz, πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών και βοηθός του Bolton, που ωστόσο εκτιμά ο Trump και, τέλος η Paula Dobriansky, η οποία έχει χρόνια εμπειρίας τόσο στο NSC όσο και ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δημοκρατικών διοικήσεων.
Ο ίδιος ο Trump δήλωσε ότι η ατζέντα του περιλαμβάνει «πέντε άτομα που θεωρώ ότι έχουν εξαιρετικά προσόντα, είναι καλοί άνθρωποι τους οποίους γνωρίζω τα τελευταία τρία χρόνια».
Αυτό που έχει καταστήσει όμως σαφές είναι ότι θα επιλέξει κάποιον με τον οποίο «θα αισθάνεται άνετα».
«Ψάχνει για κάποιον ο οποίος θα του είναι πιστός, θα τον γνωρίζει ήδη, θα έχει εμπειρία και δεν θα χρειαστεί κατάρτιση». Γι' αυτό και δεν θα βιαστεί να επιλέξει, σχεδιάζοντας να αποκαλύψει την επιλογή του την επόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, o Biegun θεωρείται πολύ καλή επιλογή για την Ουάσινγκτον, αν και αγωνίζεται να πείσει τους Βορειοκορεάτες να καθίσουν για σοβαρές συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό τους πρόγραμμα.
Ο Biegun έχει μακρά εμπειρία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και διετέλεσε εκτελεστικός γραμματέας του NSC κατά τη διάρκεια της διοίκησης του George W. Bush.
Ο Hook έγινε γνωστός για το ρόλο που έπαιξε στη σκληρή πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, αν και για πολύ καιρό ο Trump δεν είχε ιδέα ποιος ήταν.
Είναι επίσης ο ευνοούμεος του Jared Kushner, γαμπρού και συμβούλου του Trump.
Ωστόσο, ο Hook αποτελεί το αντικείμενο της έρευνας του γενικού επιθεωρητή σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ασχολείται με πολιτικά αντίποινα εναντίον κυβερνητικών στελεχών καριέρας στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η έκθεση του γενικού επιθεωρητή αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα και θα μπορούσε να είναι επιβαρυντική για τον Hook.
Αν επιλεγεί θα εξοργίσει πολλούς στο υπουργείο Εξωτερικών που θέλουν να τον δουν να τιμωρείται και όχι να ανέρχεται.
Η Dobriansky δεν είναι στην κυβέρνηση του Trump και έχει συζητήσει για διάφορες θέσεις στο παρελθόν.
Αν πάρει τη θέση του
Bolton θα κρατήσει το χαμηλό προφίλ που έχει.
Ο Fleitz έχει γερό υπόβαθρο στην υπηρεσία αλλά και μια στενή σχέση με τον Bolton. Πρώην αναλυτής της CIA, ο Fleitz υπήρξε επικεφαλής προσωπικού του Boltonμέχρι το φθινόπωρο του 2018, όταν έφυγε για να γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας, ενός δεξιού think tank που επικρίνει έντονα το «ριζοσπαστικό Ισλάμ».

Τα outsiders...
Στις προτεινόμενες επιλογές ακούγονται και τα παρακάτω ονόματα:
Richard Grenell, πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία.
Robert O'Brien, βοηθό του Pompeo ο οποίος ασχολείται με ζητήματα ομηρίας.
Keith Kellogg, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου Mike Pence.
Ricky Waddell, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του Trump.

Οι Jack Keane και Douglas Macgregor, είναι δύο συνταξιούχοι στρατιωτικοί που ακούγονται επίσης, όπως και οι…
Pete Hoekstra, πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών και τώρα πρεσβευτής των ΗΠΑ στις Κάτω Χώρες.
Robert Kimmitt, πρώην ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών.
Στην κατηγορία αυτή των ανωτέρων υπαλλήλων σε διάφορα κυβερνητικά πόστα είναι, οι
Mick Mulvaney, Rob Blair επίσης του NSC και Matt Pottinger, ο οποίος ασχολείται με την Ασία.

Με τις εκλογές του 2020 να πλησιάζουν ο Trump αντιλαμβάνεται πως έχει ελάχιστο χρόνο μπροστά του για να εμφανίσει κάποια/ες επιτυχίες στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής και φαίνεται ανυπόμονος να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα.
Θέλει να επανεκκινήσει ή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα - στις οποίες αμφότερες αντιτάχθηκε ο Bolton -, και παρόλο που ο Trump έχει πει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν είναι «νεκρές» για τώρα, θα μπορούσε να προσπαθήσει να τις ξαναζωντανέψει.
Άλλωστε έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτιμά τις διαπραγματεύσεις από τις στρατιωτικές συγκρούσεις και πως θέλει να μειώσει την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ σε χώρες όπως το Αφγανιστάν.
Για το λόγο αυτό θα ήθελε μια ομάδα ενωμένη πίσω του, όταν έχει ήδη λάβει μια απόφαση.
Χρειάστηκαν τρία χρόνια στη προεδρία για να αντιληφθεί τη σημασία αυτής της ενωμένης ομάδας.
Κι εδώ έγκειται η μεγάλη απογοήτευση του Trump με τον Bolton, καθώς ο πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλα μέσα για να τον υπονομεύσει τον πρόεδρο, αν δεν συμφωνούσε με τις επιλογές του, σύμφωνα με αξιωματούχο κοντά στο Λευκό Οίκο. Ο Pompeo του προσφέρει ένα μοντέλο αντίθεσης που έχει κερδίσει την εκτίμηση του Trump. Μπορεί να διαφωνεί με τον πρόεδρο, αλλά αυτή τη διαφωνία την καταθέτει ιδιωτικά και ποτέ δημόσια.
Για το λόγο αυτό κυκλοφορούν κάποιες φήμες ότι το Trump θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να ονομάσει τον Pompeo ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα ακόμη πρόσωπο ως υφυπουργό.
Το σχήμα αυτό είναι δοκιμασμένο στο παρελθόν επί HenryKissinger, ο οποίος είχε και τους δύο ρόλους ταυτόχρονα.
Αλλά οι βετεράνοι της εθνικής ασφάλειας θεωρούν ότι μια πιο πιθανή εκδοχή είναι το Trump να επιλέξει κάποιον που ήδη λειτουργεί καλά με τον Pompeo, όπως ο Biegun ή κάποιος άλλος του State Department.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Trump θα θέλει κάποιον με έντονα πολιτικά ένστικτα στο πηδάλιο του NSC ενώ εκείνος θα ξεκινήσει την εκστρατεία επανεκλογής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης