Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Πώς το δίκτυο 5G θα αλλάξει τις ζωές μας

tags :
Deutsche Bank: Πώς το δίκτυο 5G θα αλλάξει τις ζωές μας
Έκθεση της Deutsche Bank για το δίκτυο 5G
Ουκ ολίγοι αναλυτές κατέκριναν την Apple για το ότι το νέο «iPhone 11» δεν διαθέτει δυνατότητα ενσωμάτωσης του δικτύου 5G, γεγονός που αφήνει πίσω στην κούρσα την αμερικανική εταιρεία, σε σύγκριση με τη Huawei και λοιπές εταιρείες του κλάδου.
Στην Κίνα, το 5G αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μετά τα μέσα του 2020, επισημαίνεται.
Γιατί όμως το 5G είναι τόσο σημαντικό;
Μεταξύ άλλων, απαντά σε έκθεσή της η Deutsche Bank.
Όπως αναφέρεται, η ανάπτυξη του 5G έχει ξεκινήσει στην Κορέα, ενώ οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές εκδόσεις.
Η Κίνα δήλωσε ότι σύντομα θα χορηγήσει εμπορικές άδειες για το δίκτυό της.
Για να επωφεληθούν, εταιρείες όπως η Samsung και η LG έχουν ξεκινήσει 5G smartphones. Συνολικά, 160 δισ. δολάρια επενδύονται ετησίως στην κατασκευή δικτύων 5G, σύμφωνα με την GSMA, την ένωση φορέων εκμετάλλευσης κινητών δικτύων.
Αναμένει το 5G να συνεισφέρει 2,2 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα 15 χρόνια, λίγο λιγότερο από το μέγεθος της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, πολλοί στην βιομηχανία ανησυχούν.
Μεταξύ άλλων, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές εφαρμογές για το δίκτυο, ενώ -σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ- μόλις το 10% των πελατών είναι έτοιμοι να πληρώσουν 6 ή περισσότερα δολάρια για τις υπηρεσίες 5G και το ένα τέταρτο αναφέρουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον.
Ωστόσο, όταν κοιτάζουμε την Κίνα, αναδύεται μια διαφορετική εικόνα.
Πράγματι, τα δύο τρίτα των κινέζων πελατών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για 5G εάν αυτό σημαίνει ταχύτερες μεταφορτώσεις στα κοινωνικά μέσα ή την ικανότητα να παίζονται κινητά παιχνίδια με πολύ χαμηλό χρόνο φόρτωσης.
Εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με την αφομοίωση των χρηστών, υπάρχουν οι φωνές των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, των περιβαλλοντολόγων και των πολιτικών.
Στην Ελβετία, οι αρχές έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της ακτινοβολίας 5G.



«Έτσι, δεδομένου ότι πολλοί χρήστες smartphone αναρωτιούνται αν πρέπει να ασχοληθούν με την αναβάθμιση σε 5G, οι πάροχοι δικτύων δεν μπορούν να κατηγορηθούν για το πόσο επιθετικά θα έπρεπε να ξοδέψουν τα χρήματα για την ανάπτυξη δικτύων 5G.
Θεωρήστε ότι το 5G λειτουργεί σε πολύ μικρότερο μήκος κύματος από το 4G.
Εξαιτίας αυτού, δεν μπορεί να ταξιδέψει μέχρι τα μεγαλύτερα μήκη κύματος των προηγούμενων δικτύων.
Έχει επίσης μεγαλύτερη δυσκολία διεισδύοντας στους τοίχους των κτιρίων.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι πάροχοι δικτύου θα χρειαστεί να εγκαταστήσουν ίσως πέντε φορές περισσότερους σταθμούς βάσης από ό,τι έχουν με το 4G που μπορεί να είναι πιο δαπανηροί για την κατασκευή», σχολιάζεται.
Το θέμα είναι ότι, αντίθετα με τη μετάβαση σε 3G και 4G, ορισμένες από τις πιο σημαντικές χρήσεις του δικτύου 5G είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν σε ένα smartphone, τουλάχιστον για τώρα.
Η γερμανική εταιρεία Siemens είναι μια από τις εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των 5G βιομηχανικών εφαρμογών, επισημαίνεται.
Σε ό,τι αφορά τις λοιπές δυνατότητες, η τεχνολογία 5G ανοίγει τις δυνατότητες χρήσης μηχανών σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ή όπου είναι δύσκολο να τοποθετηθούν καλώδια.
Για παράδειγμα, οι βιομηχανικές εταιρείες χρησιμοποιούν δίκτυα IWLAN για την παρακολούθηση των δικτύων ηλεκτροπαραγωγής σε νησιά ή για την αναγνώριση διαρροών στους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η αξιόπιστη ασύρματη συνδεσιμότητα θα επιτρέψει επίσης τα αυτόνομα ρομπότ στο πάτωμα του εργοστασίου.
Αυτά θα μπορούν να κινούνται εκεί όπου χρειάζονται, ιδίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποια κατανομή ή συμφόρηση σε ένα σημείο της γραμμής παραγωγής.
Φυσικά, οι βιομηχανικές αγορές βρίσκονται ακριβώς στην αρχή του ταξιδιού ψηφιοποίησης.
Καθώς τα εργοστάσια αρχίζουν να εφαρμόζουν 5G, το δίκτυο θα αυξηθεί.
Αυτό θα επιτρέψει τον όλο και πιο αποκεντρωμένο έλεγχο.
Θα επιτρέψει επίσης τη σύνδεση με τους προμηθευτές.



«Ενώ οι πρώτες εφαρμογές του 5G μπορεί να είναι στον βιομηχανικό χώρο, μία από τις πιο αναμενόμενες εφαρμογές που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές είναι το αυτόνομο αυτοκίνητο.
Άλλες εφαρμογές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι καταναλωτές περιλαμβάνουν την απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση», σημειώνει η γερμανική τράπεζα.







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης