Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί η αποχώρηση Bolton από το Λευκό Οίκο ενισχύει το ρόλο του ΥΠΕΞ M. Pompeo

tags :
Γιατί η αποχώρηση Bolton από το Λευκό Οίκο ενισχύει το ρόλο του ΥΠΕΞ M. Pompeo
Η αποχώρηση του J. Bolton από τον Λευκό Οίκο προδιαγράφει ενίσχυση του ρόλου του ΥΠΕΞ M. Pompeo


ΗΠΑ: Η αποχώρηση του Τζον Μπόλτον από τον Λευκό Οίκο προδιαγράφει ενίσχυση του ρόλου του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο

Ο πρόεδρος D. Trump ήξερε ποιος ακριβώς ήταν ο J. Bolton όταν τον προσέλαβε για την ανάληψη των καθηκόντων του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2018.
Γνώριζε για τις επιθετικές απόψεις του, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του για έναν προληπτικό βομβαρδισμό της Βόρειας Κορέας ή την υποστήριξή του για μία κυβερνητική αλλαγή στην Τεχεράνη.
Ήταν φανερό ότι ο Bolton εξέφραζε μιλιταριστικές απόψεις και κινήσεις οι οποίες έρχονταν σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Trump «για τον τερματισμό των πολέμων χωρίς τέλος», παρατηρεί το ABC News.
Έτσι, αν πούμε ότι ο Bolton απολύθηκε από τον Trump «επειδή υπήρχε διαφωνία σε αρκετά από αυτά που πρότεινε», όπως έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter, αμέσως γεννάται το ερώτημα:
Γιατί ανέλαβε αρχικά τα καθήκοντά του και τι συνέβη μετά;
Σε πρώτο επίπεδο ο πρόεδρος Trump, εκτίμησε τις διαφορετικές απόψεις που εξέφραζε ο Bolton, στο πλαίσιο της λογικής του καλού και του κακού αστυνομικού.
Μία φορά, αστειευόμενος σύστησε τον Bolton στην διάρκεια μιας συνάντησης που είχε με έναν ξένο ηγέτη και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε ως τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, που ήθελε να τον παρασύρει σε πολεμικές συγκρούσεις, όπως δήλωσε μία διπλωματική πηγή.
Όπως διαφαίνονταν, ο Bolton προσέφερε στον πρόεδρο Trump τη δυνατότητα να επιδεικνύει ένα πιο σκληρό πρόσωπο, να δείχνει ότι κατά την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του θα μπορούσε να μεταπειστεί για την χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά χωρών που αμφισβητούν την κυριαρχία των ΗΠΑ, από την Βόρεια Κορέα μέχρι το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Για τον Bolton και για την ακραία επιθετική στάση του υπήρξε το περιθώριο να εκφράσει πρακτικά τις απόψεις του και να τις προωθήσει μέσω της αποχώρησης των ΗΠΑ από συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών, της επιβολής κυρώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και της κλιμάκωσης στην άσκηση αμερικανικών πιέσεων κατά της «Τρόικας της Τυραννίας» (Κούβα, Βενεζουέλα, Νικαράγουα).
Ωστόσο, η σχέση μεταξύ των δύο αντρών υποχώρησε στο τέλος υπό την πίεση των διαφορετικών απόψεων που εξέφραζαν σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για την άσκηση της σημερινής εξωτερικής πολιτικής από τις ΗΠΑ.
Ο Bolton δεν θα προσπαθούσε ποτέ να αλλάξει το ένστικτο του προέδρου Trump για τις επιλογές που κάνει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η δύναμη της προσωπικότητας του μπορεί να μεταπείσει τον Kim Jong Un να απενεργοποιήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, μπορεί να κλείσει το κενό που υπάρχει στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, αλλά και επί τη βάσει της προσωπικής τακτικής του να επιτύχει μία καλύτερη συμφωνία με το Ιράν, από αυτήν που είχε υπογράψει ο πρώην πρόεδρος B. Obama.
Ο Bolton ήταν αντίθετος σε όλες αυτές τις κινήσεις.
«Αυτές είναι οι πολιτικές του προέδρου», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ M. Pompeo Pomepo στους δημοσιογράφους την Τρίτη, εμφανιζόμενος -πρακτικά- σαστισμένος από την αποχώρηση του εσωκυβερνητικού αντιπάλου του.
«Δε νομίζω ότι κάποιος ηγέτης του κόσμου μπορεί να βγάλει κάποιο συμπέρασμα ότι επειδή ένας από εμάς αποχωρεί, η εξωτερική πολιτική του προέδρου Trump θα αλλάξει σε πρακτικό επίπεδο», σχολίασε ο Pomepo.
Ωστόσο, οι πολιτικές επιλογές του Trump έχουν αλλάξει παρά το γεγονός ότι τα ένστικτά του παραμένουν. Αυτό που ήταν φωτιά και οργή κατά του Kim Jing Un εξελίχθηκε σε έναν «έρωτα» κι όταν ρωτήθηκε αν θα επιλέξει την άσκηση «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν προκειμένου να εξασφαλίσει μία συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο H. Rouhani στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Trump απάντησε χθες,
«Θα δούμε τι θα συμβεί».
Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρούσε πάντα τον εαυτό του έναν ικανό διαπραγματευτή, αλλά την εντύπωση αυτή προσπαθεί να προωθήσει σήμερα και η κυβέρνησή του.
Η αντικατάσταση του Bolton εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το προφίλ αυτό στο πλαίσιο των πολιτικών επιλογών που έχουν χαραχθεί.
Μεταξύ των υποψηφίων για την ανάληψη καθηκόντων Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ακούγονται τα ονόματα του ειδικού απεσταλμένου για το Ιράν B. Hook, του ειδικού απεσταλμένου για την Βόρεια Κορέα S. Bigan, του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γερμανία R. Grenel, του Βοηθού του Προέδρου του Μεικτού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού E. Widel, του συνταξιούχου συνταγματάρχη και συχνού αναλυτή του Fox News Ντάγκλας MacGrecor, αλλά και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στον αντιπρόεδρο M. Pence, K. Kekog.
Όλοι οι παραπάνω έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.
Είναι άνθρωποι που δουλεύουν στο πλαίσιο επιρροής του Πομπέο, είτε ως ειδικοί απεσταλμένοι είτε ως πρεσβευτές στο εξωτερικό ή όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Widel που ταξιδεύει συχνά μαζί του, ως εκπρόσωποι του αμερικανικού Πενταγώνου στις επισκέψεις που οργανώνει το αμερικανικό ΥΠΕΞ στο εξωτερικό.
Έτσι, διαφαίνεται ότι στον τρίτο χρόνο άσκησης της προεδρίας από τον Trump, ο μακροβιότερος προσωπικός σύμβουλος του στα θέματα ασφάλειας που πέρασε πρώτα από την CIA και ηγείται σήμερα του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, εξελίσσεται στον πραγματικό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το ποιος θα επιλεγεί για τον ρόλο αυτό.
Ο διάδοχος του Bolton θα εργαστεί στην Δυτική Πτέρυγα, αλλά θα επιβλέπει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και την διαδικασία λειτουργίας του, που σκοπίμως υποβαθμίστηκε από τον πρόεδρο Trump και τον Bolton.
Στην πραγματικότητα, ο Pompeo θα είναι αυτός που θα κατευθύνει την υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής του Trump υπό το γενικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αυξήσει ακόμη περισσότερο την επιρροή του, επειδή είναι ο άνθρωπος του Trump και μπορεί να ακολουθεί και να εκτελεί διαταγές.
Σε μία ασυνήθιστη κίνηση για τον διευθυντή της CIA, ο Pompeo ενημέρωνε προσωπικά τον πρόεδρο Trump τις περισσότερες φορές, καλλιεργώντας μία θετική σχέση συνεργασίας μαζί του και παρά την προεκλογική κριτική που είχε ασκήσει στον Trump το 2016.
Όπως έγινε γνωστό χθες, ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Fox News Channel T. Carlson παρότρυνε για μήνες τον πρόεδρο Trump να απολύσει τον Bolton, λέγοντας του ότι ήταν ανόητο να κρατάει στην ομάδα του, έναν υψηλόβαθμο σύμβουλο, που δεν έχει τις ίδιες απόψεις για σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Τόσο ο Carlson όσο κι άλλοι, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump, έλεγαν συχνά στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Bolton, όχι μόνο δεν ανήκε στην ομάδα του Trump, αλλά χρησιμοποιούσε τα ΜΜΕ εναντίον του Αμερικανού προέδρου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Trump είχε γίνει ένας θαυμαστής του μελλοντικού Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Bolton πριν από τον διορισμό του, καθώς παρακολουθούσε τις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του δεύτερου στο Fox.
Ο πρόεδρος Trump απαντούσε στους αξιωματούχους που του ζητούσαν να απομακρύνει τον Bolton ότι απολάμβανε την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις, καθώς κατά την άποψη του Trump τρομοκρατούσε τους εχθρούς των ΗΠΑ, όπως, το Ιράν.
Ωστόσο, ο εκνευρισμός του προέδρου Trump για τον Bolton προκλήθηκε όταν ο ίδιος διάβαζε τις εφημερίδες και παρακολουθούσε δελτία ειδήσεων σχετικά με τις διαφωνίες που εξέφραζε ο Bolton για το σύνολο σχεδόν της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Trump, σε ζητήματα από τις συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα, μέχρι την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην Συρία, αλλά και το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης Trump και Ιρανών αξιωματούχων.
«Όπου υπάρχει μία δημόσια διαφωνία όπως αυτή και συνεχίζει να υπάρχει από το ένα ζήτημα στο άλλο, νομίζω ότι υπάρχει μία συνολική επίδραση στην ανθρώπινη ψυχολογία, η οποία είναι πιθανό να οδηγεί σε λιγότερη επικοινωνία,» δήλωσε ο στρατηγός J. Kayn πρώην υψηλόβαθμος επιτελικός αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος μιλάει συχνά με τον πρόεδρο Trump, αλλά κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.
Από την άλλη μεριά, τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στις συμβουλές που έδωσε ο Bolton στον πρόεδρο Trump για την διαχείριση μιας συνάντησης με τους ηγέτες των Ταλιμπάν στο Καμπ Ντέιβιντ.
Η στάση του Bolton στο ζήτημα αυτό και τα όσα πρότεινε προκάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο για να λάβει τις αποφάσεις του, όπως επιβεβαιώνουν πηγές, τόσο εντός, όσο κι εκτός της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Trump, ο ίδιος έπεισε τον σύμβουλό του για την ακύρωση της συνάντησης και τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, ενώ εκνευρίστηκε όταν άκουσε τον Bolton να κάνει λόγο για την άσκηση της επιρροής του, ως προς την λήψη της παραπάνω απόφασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης