Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Πρώτο καθήκον της Lagarde στην ΕΚΤ είναι να πει… μια κουβέντα σε ορισμένες κυβερνήσεις – Γιατί ο Draghi αποφάσισε QE μόνο 20 δισ.

tags :
Citigroup: Πρώτο καθήκον της Lagarde στην ΕΚΤ είναι να πει… μια κουβέντα σε ορισμένες κυβερνήσεις – Γιατί ο Draghi αποφάσισε QE μόνο 20 δισ.
Επιλέγοντας ένα χαμηλό μηνιαίο ρυθμό, η ΕΚΤ αποφεύγει βολικά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τον κίνδυνο των νομικών προκλήσεων
Το μπαλάκι στη δημοσιονομική πολιτική έδωσε ο Mario Draghi στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου και αποφασίστηκε ένα νέο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης, αφήνοντας στη Lagarde το καθήκον για μια «περιοδεία» σε συγκεκριμένες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης, προκειμένου να «πει μια κουβέντα» για το τι πρέπει να κάνουν.
Αυτό αναφέρει η Citigroup στην έκτακτη ανάλυσή της για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια πιο «λαϊκή» γλώσσα για να αναδείξει ότι στη χθεσινή (12/9) συνέντευξη Τύπου του Mario Draghi υπήρξε ένα σαφές μήνυμα: καιρός να αλλάξετε πολιτικές.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα i) μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μ.β. σε -0,5%, ii) ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς καθαρών περιουσιακών στοιχείων με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου, iii) διατηρήσει το πρόγραμμα της στρατηγική επανεπένδυσης, iv) προσφέρει ελαφρώς πιο γενναιόδωρους όρους στα επερχόμενα προγράμματα TLTROs, v) καθιερώσει ένα σύστημα δύο επιπέδων για τις αποθεματικές υποχρεώσεις των τραπεζών.
Αυτή η πολιτική θα παραμείνει στο "στο σημερινό ή κατώτερο επίπεδο μέχρι να δούμε τις πληθωριστικές προοπτικές ισχυρές και να συγκλίνουν σε ένα επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω, από το 2%, όπως αντικατοπτρίζεται σταθερά στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού".
Η αναφορά στον πυρήνα του πληθωρισμού είναι η πιο σημαντική καινοτομία, σύμφωνα με τη Citigroup.
Η ΕΚΤ λέει τώρα ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν έως ότου οι ρυθμοί πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ πλησιάσουν το 1,9%, για την επόμενη διετία, και ο βασικός πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ να αυξάνεται επίσης, εισάγοντας έναν διπλό πυλώνα πληθωρισμού.
Επίσης, ανακοινώθηκε το QE ανοικτού τύπου, χωρίς ο Draghi να δεσμεύεται για ένα «σχετικό ύψος»
Επιλέγοντας ένα χαμηλό μηνιαίο ρυθμό, η ΕΚΤ αποφεύγει βολικά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τον κίνδυνο των νομικών προκλήσεων, εάν πρέπει να υπερβεί τα όρια του 33% ανά εκδότη.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η Lagarde τώρα είναι ελεύθερη να επικεντρωθεί στο να πείσει τις κυβερνήσεις να λάβουν δημοσιονομικά μέτρα.
Αυτό το πακέτο θα μειώσει επί της ουσίας τις μεταβατικές ανησυχίες.
Άλλωστε, και ο ίδιος ο Draghi τόνισε ότι «υπήρξε ομοφωνία ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να γίνει το κύριο μέσο τόνωσης της ανάπτυξης».
Έτσι, τα πρώτα καθήκοντα της Lagarde θα είναι να επισκεφτεί ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για μια… κουβέντα… καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης