Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: QE για πάντα! - Αυτή είναι η μεγάλη απόφαση της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου

tags :
Commerzbank: QE για πάντα! - Αυτή είναι η μεγάλη απόφαση της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου
Η μετάβαση σε ένα όριο 40% για τις αγορές της ΕΚΤ φαίνεται πιθανό το επόμενο έτος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Commerzbank
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοίνωσε μηνιαίες αγορές 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του προγράμματος QE, αλλά το ανοιχρό χρονοδιάγραμμά της είναι η μεγάλη αλλαγή.
Αυτό αναφέρει η Commerzbank, η οποία επισημαίνει ότι μπορεί το πακέτο της ΕΚΤ να φαίνεται μικρότερο του αναμενομένου, αλλά ορισμένες από τις λεπτομέρειες είναι γενναιόδωρες.
Το ανοιχτό QE θα μπορούσε να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, ενώ η μείωση του καταθετικού επιτοκίου κατά 10 μ.β., υποστηρίζει επίσης τις περιφερειακές τράπεζες και πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερες μεταβολές της αγοράς χρήματος.
Επίσης, η πρόοδος στην καθοδήγηση, αλλά και η ανοικτή φύση των QE και TLTROs είναι πιο γενναιόδωρη.
Με τις νέες προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ για το 2020 της ΕΚΤ έδειξε ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι.
Συνδέοντας το τέλος του QE με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων (οι καθαρές αγορές θα λήξουν λίγο πριν ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων), το εμπόδιο για τον τερματισμό είναι πολύ υψηλό, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ πρόκειται σύντομα να αυξήσει τα επιτόκια.
Με την ΕΚΤ να επικεντρώνεται στην καθιερωμένη δέσμη περιουσιακών στοιχείων, οι παράμετροι εφαρμογής σε όλη την έκταση και εντός των διαφόρων προγραμμάτων (δηλ. PSPP, CSPP, CBPP3, ABSPP) θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ.
Image
Επομένως, το νέο πρόγραμμα εξακολουθεί να υπαγορεύει ότι οι μεγαλύτερες αγορές θα γίνουν στη Γερμανία.
Σε συνδυασμό με το ανοιχτό χαρακτήρα, το όριο του εκδότη στα Bunds θα παραμείνει δεσμευτικός περιορισμός ακόμα και κάτω από το χαμηλό μηνιαίο χρεωστικό επιτόκιο ανεξάρτητα από τη διαβεβαίωση του Draghi για «σχετικό ύψος».
Μάλιστα, η Commerzbank υπολογίζει ότι το όριο του 33% στα Bunds θα εξαντληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Αν και η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερο χρόνο με την στρατηγική των όγκων, τη χρονική έκταση και την πιθανή ανάγκη αύξησης του εύρους, το πιθανότερο σενάριο είναι το επόμενο έτος να υπάρξει αύξηση των ορίων.
Δεδομένης της άνευ προηγουμένου αντιπολίτευσης από τα γεράκια, που πιθανώς εμπόδισαν το μέγεθος του πακέτου, το ζήτημα των ορίων δεν τέθηκε αμέσως, και η μετάβαση σε ένα όριο 40% φαίνεται πιθανό το επόμενο έτος, γεγονός που θα επιτρέψει στις μεγαλύτερες αγορές από τον επόμενο Μάρτιο, όπως προβλέπεται στο βασικό σενάριο της Commerzbank.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης