Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνονται οι πιέσεις στη Γερμανία - «Σύμφωνο ανάπτυξης» πρότεινε στο Eurogroup η Γαλλία, «συμμαχία» με Draghi

Εντείνονται οι πιέσεις στη Γερμανία - «Σύμφωνο ανάπτυξης» πρότεινε στο Eurogroup η Γαλλία, «συμμαχία» με Draghi
«Δεν θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το επίπεδο ανάπτυξης στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ
(upd) «Σύμφωνο ανάπτυξης» για την οικονομία της ευρωζώνης, πρότεινε στο Eurogroup η Γαλλία, μία ημέρα αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάλεσε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική σε συνδυασμό με το νεότερο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η τράπεζα για να τονώσουν την ανάπτυξη.
Η Γαλλία αυξάνει την πίεση στη Γερμανία,  καλώντας τις χώρες της ευρωζώνης που διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια να ενισχύσουν τις επενδύσεις, συντασσόμενη με την γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον πρόεδρό της, ο οποίος ανήγγειλε χθες ένα ισχυρό κοκτέιλ μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης για τα 19 μέλη της ευρωζώνης
Προσερχόμενος στις διήμερες ανεπίσημες συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Ελσίνκι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz αρνήθηκε να σχολιάσει την έκκληση της ΕΚΤ, αλλά ο Γάλλος ομόλογός του Bruno Le Maire δήλωσε ότι θα παρουσιάσει μια πρόταση για ένα «σύμφωνο ανάπτυξης».
«Δεν θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το επίπεδο ανάπτυξης στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Le Maire σε δημοσιογράφους.
«Θα ήθελα να θυμίσω σήμερα το πρωί τη γαλλική πρόταση για ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: περισσότερες επενδύσεις από χώρες που έχουν το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο να επενδύσουν, περισσότερες μεταρρυθμίσεις από χώρες που στερούνται παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας και η ανάγκη να μειωθεί το επίπεδο δημοσίων δαπανών και δημόσιου χρέους».
«Είναι πραγματικά ώρα να αποφασίσουμε και να έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη ανάπτυξη», δήλωσε ο Le Maire.
Η γαλλική θέση υποστηρίχθηκε και από τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna, ο οποίος υπερθεμάτισε: «Οι χώρες που υπηρέτησαν καλά την δημοσιονομική τους ισορροπία έχουν περιθώρια και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν».
Τη στήριξή του εξέφρασε και ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Eduard Muller: «Η οικονομία αποδυναμώνεται. Στόχος είναι να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και επίσης να ενδυναμώσουμε την κεφαλαιαγορά».
Στον αντίποδα, η Magdalena Andersson, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, που, ωστόσο, δεν συμμετέχει στην Ευρωζώνη, συντάχθηκε με το Βερολίνο: «Ισως, οι χώρες που πιέζουν την Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις θα έπρεπε να είχαν αφιερώσει τα τελευταία χρόνια περισσότερο χρόνο στην εξυπηρέτηση του χρέους τους».
Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi απηύθυνε για άλλη μια φορά συστάσεις στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενισχύσουν τις μεταρρυθμίσεις στη δημοσιονομική πολιτική, ενώ άφησε και αιχμές σε βάρος της Γερμανίας.
 «Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ήταν έργο της ΕΚΤ και των μεταρρυθμίσεων ορισμένων χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι εύκολο να κάνουμε συστάσεις στις κυβερνήσεις.
Η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη είναι μικρή, αλλά είναι υπαρκτή.
Κάθε κυβέρνηση πρέπει να δράσει για τη θωράκιση της οικονομίας της.
Ο Draghi τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές να σταματήσουν τον φαύλο κύκλο.
'Οσον αφορά τις ανησυχίες για τια παράπλευρες επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής, για παράδειγμα στις τράπεζες, ο Draghi τόνισε ότι τις κατανοεί, ωστόσο η ΕΚΤ είναι η νομισματική αρχή και δρα με βάση τις προβολές για τα μεγέθη της οικονομίας.
Ο κεντρικός τραπεζίτης έστειλε και ένα έμμεσο μήνυμα στη Γερμανία, τονίζοντας ότι αν είχε κάνει περισσότερο στο δημοσιονομικό πεδίο, οι αποταμιευτές δεν θα διαμαρτύρονταν τόσο πολύ.
Μάλιστα, όπως είπε, οι Γερμανοί επωφελήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Scholz: Πάνω από όλα η δημοσιονομική ισορροπία

Οσο για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz,  απέφυγε να απαντήσει, αλλά προτίμησε να μιλήσει για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες στην Φρανκφούρτη για την στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης.
«Είναι σημαντικό, και κυρίως για την Γερμανία, να δεσμευθούμε για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ με βάση το μοντέλο της Bundesbank.
Και οφείλουμε να τιμήσουμε το επίτευγμα αυτό (της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ) επιδεικνύοντας κάποια αυτοσυγκράτηση στα σχόλια που αφορούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ».
Ηδη από χθες, το γερμανικό ταμπλόιντ Bild έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τους γερμανούς καταθέτες», ενώ στο σημερινό της πρωτοσέλιδο παραβάλλει τον Mario Draghi, με τον κόμη Δράκουλα...
Ομως την Τρίτη, και καθώς οι αγορές περίμεναν μία γερμανική άνοιξη με την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην υπηρεσία της ανάκαμψης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στην γερμανική βουλή ένα σχέδιο τέλεια ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2020, σύμφωνο με το δημοσιονομικό δόγμα που το Βερολίνο υπηρετεί πιστά από το 2014.
Και έδωσε την διαβεβαίωση ότι, αν μία οικονομική κρίση ξεσπάσει στην Γερμανία ή την Ευρώπη, το Βερολίνο βρίσκεται σε θέση να την αντιμετωπίσει με «πολλά, πολλά δισεκατομμύρια»...
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει επίσης το Βερολίνο να αυξήσει τις δαπάνες για την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
«Ζητούμε από την Γερμανία εδώ και καιρό να δαπανήσει περισσότερο.
Βέβαια, η Γερμανία έχει το περιθώριο και θα το υποστηρίζαμε με θέρμη», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Valdis Dombrovskis δήλωσε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν πώς να τροποποιήσουν τις κρατικές δαπάνες προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερο περιθώριο για επενδύσεις.
Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να συζητήσουν την επανεξέταση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ στις συναντήσεις τους στο Ελσίνκι σήμερα και αύριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης