Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τα 3 «κρυφά» μηνύματα του Draghi προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες

tags :
Goldman Sachs: Τα 3 «κρυφά» μηνύματα του Draghi προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ προφανώς δεν θα έχουν τόσο μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές τράπεζες σε σχέση με αυτό που αναμενόταν
Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να «διαβαστούν» με προσοχή, αναφέρει η Goldman Sachs σήμερα, τονίζοντας ότι υπήρχαν τρία μηνύματα προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, προκειμένου αυτός να μην πληγεί από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκαν.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs ανέφερε ότι τα τρία μηνύματα είναι τα εξής:
(1) Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει ένα μέτρο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να αμβλύνει την επίδραση ενός εργαλείου νομισματικής πολιτικής στην κερδοφορία των τραπεζών.
(2) Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα μείωσης του κόστους.
(3) Η προτροπή της ΕΚΤ για «συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών», είναι οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε διασυνοριακής εξυγίανσης
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ προφανώς δεν θα έχουν τόσο μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο σε σχέση με αυτό που αναμενόταν.
Εικόνα
Και αυτό διότι ενώ η βελτίωση των όρων για τα TLTRO είναι ευπρόσδεκτη για τις μικρότερες τράπεζες στην περιφέρεια, δεν θεωρείται καλό νέο για τις μεγάλες τράπεζες.
Τα μέτρα για τα TLTRO δεν αναμένονται από την αγορά, ενώ η μείωση του καταθετικού επιτοκίου κατά 10 μ.β. αποτέλεσε έκπληξη.
Συνολικά, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η διευκόλυνση TLTRO είναι ευπρόσδεκτη από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς αναλαμβάνει κινδύνους από την επέκταση της χρηματοδότησης και διασφαλίζει ότι η ρευστότητα παραμένει άφθονη σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο.
Η χρήση του TLTRO από τα τραπεζικά ιδρύματα ανέρχεται σήμερα σε ~ 700 δισ. ευρώ και είναι πολύ μεγάλη προς τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες (> 50%) και ακόμη περισσότερο προς τις μικρότερες τράπεζες στις δύο χώρες.
Συνεπώς, οι καλύτεροι όροι TLTRO είναι θετικά θετικοί για τις τράπεζες του Νότου, ιδιαίτερα για τα μικρότερα ιδρύματα.
Ήδη οι σημερινοί όροι των TLTRO ήταν πιο ευνοϊκοί από τους διαθέσιμους στην αγορά για τις τράπεζες που είναι εκτενείς χρήστες.
Ως εκ τούτου, εισάγοντας διαρκώς πιο γενναιόδωρους όρους TLTRO, η αξία αυτής της στήριξης έχει αυξηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης