Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί είναι λάθος το νέο QE από την ΕΚΤ - Τί θα έπρεπε να έχει κάνει ο Draghi

tags :
Γιατί είναι λάθος το νέο QE από την ΕΚΤ - Τί θα έπρεπε να έχει κάνει ο Draghi
Τι εκτιμά ο κορυφαίος οικονομολόγος - αναλυτής D. Lacalle
Η ΕΚΤ δημιουργεί μια επικίνδυνη φούσκα και δεν θα έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια  κατά 10 μονάδες βάσης, ούτε να προσθέσει ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 20 δισ. ευρώ το μήνα, όπως υποστηρίζει ο κορυφαίος οικονομολόγος-αναλυτής, Daniel Lacalle.
1) Τα κράτη της ευρωζώνης ήδη χρηματοδοτούνται με αρνητικά επιτόκια.
Δεν χρειάζονται χαμηλότερα τέλη και αυτό συγκαλύπτει τον πραγματικό κίνδυνο.
Λόγω των αρνητικών επιτοκίων οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πλήρωσαν τοκοχρεολύσια αξίας άνω του 1 τρισ. ευρώ.

2) Η ΕΚΤ δεν εγκατέλειψε τα κίνητρά της.
Επαναγοράζει όλα τα ομόλογα που ωριμάζουν, ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα ρευστότητας (TLTRO) τον Μάρτιο του 2019 και ο ισολογισμός της ανέρχεται σχεδόν στο 40% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

3) Η πλεονάζουσα ρευστότητα είναι 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Η περισσότερη ρευστότητα δεν οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης ή των επενδύσεων.
Δεν υπάρχει υψηλότερη ζήτηση πιστώσεων, διότι η νομισματική πολιτική διαιωνίζει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και συντηρεί την οικονομία ζόμπι.
Ο αριθμός των εταιρειών ζόμπι αυξήθηκε κατά 30% από το 2013 (BIS)

4) Τα επιτόκια είναι ήδη αρνητικά.
Αυτό έχει προκαλέσει απώλειες 23 δισ. ευρώ για τις τράπεζες (σύμφωνα με την Scope Ratings) και μια ανησυχητική άνοδο της ζήτησης για ομόλογα υψηλής απόδοσης (junk bonds).



5) Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανάγκη αύξησης της πιστωτικής επέκτασης. Μάλλον το αντίθετο.
Η ΕΚΤ πιστεύει ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης συνίσταται στην υπερβάλλουσα εξοικονόμηση και στην έλλειψη ζήτησης όταν υπάρχει υπερβάλλον χρέος και υπερπροσφορά.
6) Τα αρνητικά επιτόκια επιβαρύνουν την οικονομία και δημιουργούν μια  μαζική μεταφορά πλούτου από τους αποταμιευτές και τους παραγωγικούς τομείς σε χρεωμένες και αναποτελεσματικές εταιρίες και νοικοκυριά.

7) Η ΕΚΤ ήδη συσσωρεύει δυσανάλογο ποσά κρατικού χρέους καθώς και εταιρικά ομόλογα εκδοτών που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα να χρηματοδοτηθούν με χαμηλά επιτόκια.

Αυτό συγκαλύπτει τον κίνδυνο και δημιουργεί μια τεράστια φούσκα.

8) Το πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι η έλλειψη οικονομικών κινήτρων (stimulus)  αλλά η υπέρβαση τους.
Οι κυβερνήσεις επιβαρύνουν τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα με υψηλότερους φόρους και περιττούς κανονισμούς, οπότε η οικονομική έκπληξη μειώνεται παρά τα μαζικά οικονομικά κίνητρα.

9) Όταν αυτό αποτυγχάνει ή - ακόμη χειρότερα - εκραγεί, οι κεντρικοί τραπεζίτες  πιθανόν να κατηγορήσουν τις «αγορές» ή την «έλλειψη κινήτρων» για να το  επαναλάβουν.

10) Το να λέει η ΕΚΤ ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι «απαίτηση» των επενδυτών είναι μια λυπηρή δικαιολογία.
Η οικονομική καταστολή οδηγεί τους οικονομικούς παράγοντες στην ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου για χαμηλότερες αποδόσεις και οι κεντρικές τράπεζες μετατρέπονται από δανειστές της έσχατης ανάγκης σε κατασκευαστές μιας οικονομικής φούσκας.

Τί θα έπρεπε να είχε κάνει η ΕΚΤ:

Σταδιακή αύξηση των επιτοκίων με μέτριο ρυθμό για να δείξει σημάδια εξομάλυνσης, ωθώντας τα επιτόκια πιο κοντά στον πληθωρισμό, δίνοντας επίσης την ευκαιρία να κατανοηθεί ποια είναι η πραγματική ζήτηση στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων.

Αγορά assets κάθε είδους μόνο από χώρες που εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υλοποιούν στόχους για το έλλειμμα

Ανακατεύθυνση των ενέσεων ρευστότητας σε ένα ευρύτερο σύστημα αγοράς περιουσιακών στοιχείων για συγκεκριμένες απαιτήσεις με δέσμευση μερίσματος και φερεγγυότητας από χρηματοπιστωτικούς φορείς (έτσι η ΕΚΤ επιστρέφει τη ρευστότητα σε μερίσματα) και εξαλείφει το αρνητικό επιτόκιο των καταθέσεων.

Περισσότερο λεπτομερές forward guidance για την παρακολούθηση του επιπέδου επιτυχίας των μέτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης